Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsza warka pszeniczniaka z BA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darth_voyt
    Junior
    • 03-2008
    • 26

    Pierwsza warka pszeniczniaka z BA

    Witam

    Poczyniłem pierwszą warkę z brew-kita z BA. Jest to mój ukochany pszeniczniak.
    Wszystko poszło zgodnie z planem. Fermentuje już 5 dzień. Zeszło do 4,5 blg, ale wydaje mi się, że drożdze wciąz pracują bo powierzchnia brzeczki co chwila się rusza.
    Była ładna piana, teraz troszkę spadła, a właściwie już jej prawie nie ma.
    Co mnie martwi to to, że na powierzchni lekkiej pianki zaczęły się pojawiać malutkie obszary bardzo białej takiej bardziej skondensowanej pianki...Czy mam podejrzewać, że to pleśń?

    W smaku nie czuć, że jest kwaśne, smakuje jak wygazowane, kilku dniowe piwo, ale martwi mnie to coś na wierzchu.

    Poradzicie coś? Będę wdzięczny.
  • mark33
    Idę po piwo do piwnicy.
    • 04-2005
    • 3283

    #2
    Najlepiej jakbyś fotkę zamieścił, na 90% są to drobne bąbelki CO2. W tej fazie fermentacji piwu nie powinno już nic złego się stać, uważaj żeby nie napowietrzyć przy rozlewie.

    Comment

    • darth_voyt
      Junior
      • 03-2008
      • 26

      #3
      Muszę uściślić moją wypowiedź.
      Fotkę zamieszczę wieczorkiem, bo teraz w pracy siedzę
      Opiszę to dokładniej. Piana na brzeczce jest bardzo rozrzedzona, tak jak wielu opisywało, że proces ostrej pracy już się powoli kończy, natomiast właśnie przestraszyłem się tych kilku malutkich skupisk takiej widocznie bielszej pianki od pozostałej pianki. Nie ma tego dużo, ale straszy
      Fermentacja odbywa się w fermentorze BA z kranikiem, zlewać będę do butelek bezpośrednio z kranika. Nie mam możliwości zrobienia cichej w pojemniku.
      Czy jeśli wczoraj zmierzone BLG miało 4,5, i dziś po pomiarze wyjdzie mi tyle samo, to już mogę butelkować? Dodam, że brzeczka co jakiś czas jeszcze się rusza.

      Dziękuje mark33 za szybką odpowiedź. Podzielicie się większą wiedzą?
      Pozdrawiam

      PS. A właściwie to muszę za chwilę wskoczyć w dział powitania
      Czy jest tutaj możliwość edycji postów?

      Comment

      • Marusia
        Senior
        • 02-2001
        • 20211

        #4
        Te małe skupiska pianki to są pracujące drożdże. 4,5 blg na pszeniczniaka to za dużo, nie zlewaj do butelek, niech jeszcze popracują.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • darth_voyt
          Junior
          • 03-2008
          • 26

          #5
          Dziękuję Marusiu

          Dziś cyknę fotkę i pokaże co i jak..

          4,5 za dużo? Kurcze, widać ze lepiej nie warzyć piwka z instrukcji..

          Comment

          • fidoangel
            Senior
            • 07-2005
            • 3489

            #6



            I tak dalej i dalej...
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • darth_voyt
              Junior
              • 03-2008
              • 26

              #7
              Przperaszam...nie mogę wyedytować mojego posta.

              Pytanie do Marusi: do ilu powinien odfermentować przeniczniak?
              Te 4,5 blg jest zmierzone w temp. 21 st. C ( przynajmniej tyle mi pokazuje termometr z BA na fermentorze).

              Comment

              • fidoangel
                Senior
                • 07-2005
                • 3489

                #8
                A tu jest przydatna tabelka
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • darth_voyt
                  Junior
                  • 03-2008
                  • 26

                  #9
                  Dzięki fidoangel. Twoje info na pewno się przyda.
                  Generalnie to z tym otwieraniem to już sam nie wiem, jedni piszą, że można i nie szkodzi, drudzy piszą, że lepiej nie, a jak sami wiecie, ciekawość jest straszna. Szczególnie gdy się to robi po raz pierwszy

                  Comment

                  • fidoangel
                    Senior
                    • 07-2005
                    • 3489

                    #10
                    Trzeba będzie pogadać z ARTem i zakupić dla "młodych" szklany balon do fermentacji ,żeby mogli oglądać co się dzieje z piwem na poszczególnych etapach.Jak już się napatrzą i zaspokoją ciekawość to przekażą balon następnemu młodemu aby następny ...i następny...i następny...
                    Bardzo dobra pomysła to jest
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • aqqq
                      Member
                      • 12-2007
                      • 56

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                      Trzeba będzie pogadać z ARTem i zakupić dla "młodych" szklany balon[...]
                      To może lepiej zrobić jeden film z fermentacji w balonie, opatrzony fachowym komentarzem?
                      Do tego kilka fotek pokazujących typowe zakażenia i mikro kompendium gotowe

                      Comment

                      • Stasiek
                        Senior
                        • 02-2007
                        • 608

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aqqq Wyświetlenie odpowiedzi
                        To może lepiej zrobić jeden film z fermentacji w balonie
                        Taki film już jest.
                        Kilka dni fermentacji burzliwej w 3 minutowym poklatkowym filmie: http://pl.youtube.com/watch?v=wV15YKD2ydU

                        Comment

                        • darth_voyt
                          Junior
                          • 03-2008
                          • 26

                          #13
                          Witam ponownie

                          Oto zdjęcia mojej brzeczki.
                          Jest ok? Czy czas zacząć się stresować, że coś idzie nie tak?

                          Pozdrawiam

                          Zdjęcie 1
                          Zdjęcie 2
                          Zdjęcie 3
                          Zdjęcie 4
                          Zdjęcie 5

                          Comment

                          • anteks
                            maruda
                            • 08-2003
                            • 10739

                            #14
                            jest ok, to osady drożdżowo-chmielowe
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • aqqq
                              Member
                              • 12-2007
                              • 56

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Taki film już jest.
                              Znam ten film, jest świetny, ale pokazuje proces w nieprzezroczystym pojemniku w widoku z góry. Myślałem o filmie, w którym kamera patrzy z boku baniaka a z przeciwnej strony umieszczone jest jakieś źródło światła.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎