fermentatory

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rafi_4444
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.02
    • 101

    #1

    fermentatory

    Było już wiele na forum o pojemnikach mogących służyć jako fermentatory.
    Ale chciałbym jeszcze tknąć ten temat.
    Mianowicie czy znacie jakies przeciwskazania do użytkowania jako fermentatorów pojemników 19l po wodzie pitnej do dystrubutorów? (ustronianka, eden itp)

    Wiem:
    - są trudne do czyszczenia;
    - nie nadaja się do dużych warek;

    Czy mogą podczas fermentacji ( zarówno burzliwej jak cichej) lub też w trakcie przechowywania w nich piwa wydzielać jakieś szkodliwe dla zdrowia, piwa lub smaku substancje, co dyskwalifikowałoby je do zastosowań piwnych?

    Dla mnie mozliwość użycia byłaby pomocna przy warzeniu dolniaków ( zmieści się do nieużywanej lodówki)
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    #2
    Ja jakis czas temu uzywalem tych pojemnikow ,ale tylko do cichej fermentacji. Mimo wszystko czyszczenie bylo makabra. Malo poreczne. Plastik jest z przeznaczeniem do kontaktu z zywnoscia ,wiec nie ma prawa miec wplyw na to co jest wewnatrz pojemnika.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

    Comment

    • rafi_4444
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.02
      • 101

      #3
      Ja z czyszczeniem nie mam problemu. Podchloryn to świetna rzecz i nie trzeba nawet dużych stężeń używać. Trochę to trwa ale efekty są rewelacyjne.
      Nie mam doświadczeń z wybielaczami, których głównym składnikiem jest podchloryn.
      Ten, który używam ma w wersji przed rozcieńczaniem stężenie około 15% ale głowy nie dam.
      Leje 1 litr na 30 litrowy balon lub fermentator.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • heckler
        Sivice, Sivice 504, Pivovar Beer Daddy
        heckler
        Koło Brna w małej, cichej wiosce Sivice od czerwca działa kolejny rodzinny browarek o nazwie Beer Daddy. Jet to kolejny browar, gdzie piwo sprzedawane jest z okienka, a jego usytuowanie wprowadza w osłupienie nie jednego człowieka. Oczywiście są to Czechy, więc tam nikogo to nie dziwi . Mieści...
        2020-08-17, 13:33
      • m2200
        Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
        m2200
        Witam,

        wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

        Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
        2019-05-16, 17:06
      • ohdesu
        Piana przy cichej fermentacji
        ohdesu
        To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
        2019-03-03, 14:39
      • Heisenberg
        Weryfikacja przepisu
        Heisenberg
        Czy coś pijalnego z tego wyjdzie?
        Zależy mi na uzyskaniu Belgijskiego wit'a, gdzie pierwsze nuty gra pomarańcza.
        -Brewkit Brewferm Witbier – 1,5 kg
        -Ekstrakt pszeniczny jasny suchy (DME) – 0,65 kg
        -Drożdże Lallemand Wit (Belgian Wit)
        -Skórka pomarańczy Curaçao...
        2025-12-17, 00:07
      • darekd
        Stu Mostów, Neon Pulse
        darekd
        New England Double India Pale Ale

        Uwarzone w kooperacji z Neon Raptor Brewing z angielskiego Nottingham.

        19,5% ekstr., 7,5% alk.

        Chmiele: Citra, Nelson Sauvin, Dolcita (znana do niedawna pod tymczasową nazwą HBC 1019)

        Aromat - chmielowy, Nelson na...
        2025-11-25, 22:42
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...