Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Kwas

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lordofdabeer
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.06
    • 112

    #1

    Kwas

    Witam,

    Mam właśnie przed sobą wątpliwą przyjemność wylania kwaśnej warki
    Z tego co przeglądałem na forum to były próby wykorzystania tegoż do produkcji kwasu chlebowego, tudzież pieczenia chleba. Zdaje się, że raczej nieudane.

    Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym względzie?

    Piwo i tak wyleję, tylko się zastanawiam czy warto zostawić parę butelek celem eksperymentu.

    Dzięki za wszelkie porady
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lordofdabeer
    Witam,

    Mam właśnie przed sobą wątpliwą przyjemność wylania kwaśnej warki
    Z tego co przeglądałem na forum to były próby wykorzystania tegoż do produkcji kwasu chlebowego, tudzież pieczenia chleba. Zdaje się, że raczej nieudane.

    Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym względzie?

    Piwo i tak wyleję, tylko się zastanawiam czy warto zostawić parę butelek celem eksperymentu.

    Dzięki za wszelkie porady
    Zależy czy smak jest kwaśny octowy, czy tylko jest niewypijalne/niesmaczne.
    Kwas chlegowy z kwaśnego piwa pierwsze słyszę, dodatek do chleba czy pieczenia mięs owszem.

    Comment

    • lordofdabeer
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.06
      • 112

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
      Zależy czy smak jest kwaśny octowy, czy tylko jest niewypijalne/niesmaczne.
      Zdaje się, że jednak całość pójdzie w kanał, bo jego smak na początku był tylko kwaśny, a teraz zaczyna walić octem.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        A czym ma walić? To znaczy, że masz normalne, zepsute piwo, które można wykorzystać w kuchni jako ocet. Chyba, ze wolisz do mięsa używać piwa o smaku acetonu lub siarkowodoru, ale tu nie znajdziesz fanów czegoś takiego.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2008-07-22, 11:53.

        Comment

        • angasc
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.04
          • 977

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lordofdabeer
          Zdaje się, że jednak całość pójdzie w kanał, bo jego smak na początku był tylko kwaśny, a teraz zaczyna walić octem.
          Zostaw sobie parę butelek jako alternatywę dla octu balsamicznego.
          Nadaje się znakomicie do mięs, marynat, grilla, sałatek i wielu innych pyszności.

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #6
            Czy ktoś z "piekarzy" próbował używać piwnego kwacha do zakwaszania chlebka?

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
              Czy ktoś z "piekarzy" próbował używać piwnego kwacha do zakwaszania chlebka?
              Zależy o jakim kwachu mowa, ogólnie octu do chleba się nie daje. Jeżeli piwo wyszło po prostu niesmaczne to można dawać zamiast wody, przynajmniej ja tak robiłem.

              PS. Śliczne Ci te chlebki wyszły, aż mam ochotę coś upiec.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • pebejot
                Żywiec, Ks. pr. Stanisława Słonki 22a, PUB Papiernia (Beskidzki Browar Rzemieślniczy)
                pebejot
                Jeden z najdziwniejszych firmowych lokali browaru w jakich dotychczas byłem.
                PUB Papiernia znajduje się w centrum Żywca, nieco ponad pół kilometra od dworca kolejowego.
                Jest to teren przemysłowy, gdzie mieści się sam browar, a PUB Papiernia jest niby nocną dyskoteką, ale tak naprawdę...
                2024-03-24, 16:55
              • Petitpierre
                2024.07.05-07, Rzeszów, VIII Rzeszowski Festiwal Piwa
                Petitpierre
                Warto zacząć może nie od tego, że browary zgłaszające akces spływały bardzo powoli (dzień przed Festiwalem wyglądało, że będzie z osiem), ale od fatalnej logistyki-rok temu były siedziska stoliki itd, a teraz tylko takie stoliki wyższe i też nie za dużo i niestety jak na raucie-na stojąco....
                2024-07-07, 17:28
              • e-prezes
                Trye Beer, Cziornaja Panna
                e-prezes
                Czarna Panna, czy też Czarna Dama to legenda nieświeskiego zamku Radziwiłłów. Co by nie rozdymać za bardzo posta niepiwnymi informacjami polecam zerknąć tu (ostatni akapit), by zapoznać się z legendą.

                Dotychczas nie miałem szczęścia z tym browarem, ale poprzednie piwa albo były poprawne,...
                2018-04-20, 08:37
              • ART
                ? [Kobzův], El Dorado NEIPA
                ART
                Alkohol: 5,8% / 14° P / 33 IBU
                Styl: NEIPA
                Chmiele: El Dorado, Amarillo

                Uwarzono w: Pivovar Kobzův (Czechy). Browarek z miejscowości Bludov w kraju Ołomunieckim, przeszli na własne gary zdaje się w zeszłym roku (albo 2023?). Dziwię się że nie ma żadnej relacji od dadek czy ...
                2025-11-30, 22:37
              • kaczka116
                Browar na Jurze, [Pinta] Kwas Pi
                kaczka116
                Piwo gotowe do oceny
                2020-05-23, 12:14
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...