Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monachijskie ciemne - wskazówki do warzenia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Szosti
    Member
    • 01-2008
    • 33

    Monachijskie ciemne - wskazówki do warzenia

    Witam,
    chciałem zapytać jak uwarzyć 45L takiego piwa?

    Ogólnie mamy do dyspozycji:
    -17kg słodu pilzneńskiego
    -17kg monachijskiego
    -po 2kg karmelowego ciemnego i jasnego.
    -(barwiący ciemny 0,25kg)
    -po 200g chmielu aromatycznego i goryczkowego

    Kiedyś był zestaw na BA, teraz go nie ma więc proszę o pomoc w składzie piwa.

    Jak warzyć? normalnie infuzyjnie czy z dekokcją?( wydaje mi sie ze byłaby wskazana)

    jak chmielić i w jakich ilościach?


    Teraz opiszę co chcielibyśmy uzyskać...

    25L warkę piwka 12blg normalne klasyczne monachijskie ciemne

    10L chcemy zalać wiśniami a dokładniej kompotem z wiśni

    10L z Imbirem goździkami, cynamonem.

    z góry dzięki, pozdrawiam
    Last edited by Szosti; 17-02-2009, 23:15.
  • muavmf
    Senior
    • 08-2007
    • 119

    #2
    Stary przepis z piwowara :
    Monach Ciemne 13 blg (chyba na 20l)
    monach 3 kg
    pils 1,25 kg
    karmel jasny 0,30 kg
    carapils 0,25 kg
    cara ciemny 0,20 kg
    marynka granulat 25 g
    s-23

    5 kg słodu wg mnie o 1kg za dużo.

    Powodzenia

    Comment

    • darko
      Senior
      • 06-2003
      • 2078

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szosti Wyświetlenie odpowiedzi
      Witam,
      chciałem zapytać jak uwarzyć 45L takiego piwa?

      Ogólnie mamy do dyspozycji:
      -17kg słodu pilzneńskiego
      -17kg monachijskiego
      -po 2kg karmelowego ciemnego i jasnego.
      -(barwiący ciemny 0,25kg)
      -po 200g chmielu aromatycznego i goryczkowego

      Kiedyś był zestaw na BA, teraz go nie ma więc proszę o pomoc w składzie piwa.

      Jak warzyć? normalnie infuzyjnie czy z dekokcją?( wydaje mi sie ze byłaby wskazana)

      jak chmielić i w jakich ilościach?


      Teraz opiszę co chcielibyśmy uzyskać...

      25L warkę piwka 12blg normalne klasyczne monachijskie ciemne

      10L chcemy zalać wiśniami a dokładniej kompotem z wiśni

      10L z Imbirem goździkami, cynamonem.

      z góry dzięki, pozdrawiam
      Na 45 litrów wystarczy 40-50g chmielu goryczkowego (8,5% a-k).

      Comment

      • Szosti
        Member
        • 01-2008
        • 33

        #4
        ok, dzieki za odpowiedzi.

        Chciałem jeszcze spytać co sądzicie o tym kompocie wiśniowym? dodać go na cichą tak?

        i jak chmielić? czy bardziej nachmielić warkę( tą 10litrową część) ze względu na to, że dojdzie 2-3L kompotu? dodać goryczkowego/aromatycznego?


        czy ogólnie 20g aromatycznego i 40g goryczki wystarczy na 45L? (bez ewentualnego dochmielania tych w/w 10L)
        Last edited by Szosti; 18-02-2009, 17:44.

        Comment

        • darko
          Senior
          • 06-2003
          • 2078

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szosti Wyświetlenie odpowiedzi
          ok, dzieki za odpowiedzi.

          Chciałem jeszcze spytać co sądzicie o tym kompocie wiśniowym? dodać go na cichą tak?

          i jak chmielić? czy bardziej nachmielić warkę( tą 10litrową część) ze względu na to, że dojdzie 2-3L kompotu? dodać goryczkowego/aromatycznego?


          czy ogólnie 20g aromatycznego i 40g goryczki wystarczy na 45L? (bez ewentualnego dochmielania tych w/w 10L)
          Jakie goryczki? Ile a-k? Granulat czy szyszka?

          Comment

          • larry
            Member
            • 01-2008
            • 68

            #6
            Granulaty: Lubuski a-k 4,5%, Marynka a-k 8,4%.

            A co z tym kompotem to dobry pomysł czy lepiej sobie odpuscic, kompot mam dosc słodki i może wyjsc z tego piwo jak z duzą iloscia cukru. Ile wiecej chmielić biorac pod uwage to że do nachmielonej brzeczki dodamy ok 3litry kompotu?

            Comment

            • darko
              Senior
              • 06-2003
              • 2078

              #7
              Ja bym dał 40g, ale nie wiem jakie piwo lubisz - zrobisz jak zechcesz

              Comment

              • bogdan62
                Senior
                • 10-2004
                • 173

                #8
                Tak jak napisał darko, nie wiem jakie piwo lubisz. Ja lubie zdecydowaną goryczke i dla mnie 40g chmielu goryczkowego to zdecydowanie za mało na 45l. Musisz poprostu jakąś wielkość przyjąć, a przy następnym warzeniu dasz chmielu minej lub więcej.

                Comment

                • Marusia
                  Senior
                  • 02-2001
                  • 20211

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Tak jak napisał darko, nie wiem jakie piwo lubisz. Ja lubie zdecydowaną goryczke i dla mnie 40g chmielu goryczkowego to zdecydowanie za mało na 45l. Musisz poprostu jakąś wielkość przyjąć, a przy następnym warzeniu dasz chmielu minej lub więcej.
                  Kolega pytał o przepis na piwo monachijskie ciemne, czyli piwo w określonym stylu. A tak się składa, że to akurat piwo ma być tylko lekko goryczkowe, dominują w nim smaki słodowe i karmelowe, a aromatu chmielowego ma nie być prawie wcale.

                  Choć też uważam, że na 40 litrów to 40 gram chmielu może być przymało, żeby piwo mdłe nie wyszło - może bardziej 50 g marynki i 30 g lubelskiego dla delikatnego aromatu?
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Szosti
                    Member
                    • 01-2008
                    • 33

                    #10
                    a ten kompot z wiśni/imbir do takiego monachijskiego to dobry pomysł?
                    chcieliśmy popróbować z różnymi smakami ale czy generalnie takie połączenia będą dobre?

                    Choć też uważam, że na 40 litrów to 40 gram chmielu może być przymało, żeby piwo mdłe nie wyszło - może bardziej 50 g marynki i 30 g lubelskiego dla delikatnego aromatu?
                    Dzięki, też tak myślałem nad 50-60 goryczkowego i 20-30aromatycznego.

                    Comment

                    • larry
                      Member
                      • 01-2008
                      • 68

                      #11
                      A jak długo chmielić, cały chmiel od początku, czy cześć dodać później?

                      Pytamy tak dużo bo wcześniej robiliśmy z zestawów BA i tam było wszystko krok po kroku opisane a teraz o wszystkim trzeba samemu zadecydować i się w tym trochę pogubiliśmy.

                      Comment

                      • Marusia
                        Senior
                        • 02-2001
                        • 20211

                        #12
                        Lubelski później, on ma dodać aromatu, ale tylko odrobinę, może faktycznie 20 g wystarczy - tegoroczny lubelski jest bardzo aromatyczny.

                        Co do wiśni i imbiru to się nie wypowiem, bo imbirowego nie robiłam, a owocowe za każdym razem wychodzą inaczej, prawdopodobnie kompot w całości przefermentuje i smaku ani aromatu za bardzo nie da, musiałbyś dać syrop ze sztucznymi aromatami, takie zostają na 100%
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • larry
                          Member
                          • 01-2008
                          • 68

                          #13
                          A ile dodać karmelowych słodów, jaki procent zasypu? Ile ciemnego a ile jasnego? Dodawać barwiący czy niepotrzebny?

                          Czy na 45litrow 13Blg wystarczy 10kg słodów?

                          Comment

                          • e-prezes
                            Senior
                            • 05-2002
                            • 19175

                            #14
                            kompot jest za bardzo rozcieńczony, ale nie zgadzam się do końca z Marusią. robiąc dyniowe, sok uzyskałem z sokownika parowego, niezbyt gęsty, ale aromat w piwie jak i posmak dyni został. nawet po 6 miesięcach było go czuć w gotowym piwie.

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X
                            😀
                            🥰
                            🤢
                            😎
                            😡
                            👍
                            👎