Kurde..jestem w szoku. minął miesiąc od zabutelkowania.
Otworzyłem piwo i co?
Otóż moim oczom ukazała się piękna piana, gęsta, która bardzo długo opadała aż do zniknięcia. Mówię sobię : OK, czas na pierwszy łyk. I tu wielkie zdziwienie.
Moje piwo w smaku przypomina REDS'a jabłkowego z dodatkiem cytryny Dałem innym osobom kilka piwek do posmakowania i potwierdziły moje opinie.
Oczywiście czuć drożdze, no ale kurde żeby od razy z Prawdziwe Ale, REDS wyszedł?
Co mogło pójść nie tak? Dodam tylko ze zamiast glukozy sypałem tym razem cukier do butelek.
Normalnie załam.
Ostatnia zmiana dokonana przez darth_voyt; 2009-03-30, 16:36.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darth_voyt
Oczywiście czuć drożdze, no ale kurde żeby od razy z Prawdziwe Ale, REDS wyszedł?
Po pierwsze masz niewypełniony profil i nie zanam przez to Twojego stażu piwowarskiego ani miejsca warzenia, może ktoś doświadczony mógłby podejść i określić co się stało
A tak możemy gdybać, że jakaś infekcja, że słabo odkaziłeś sprzęty itd. itp.
Za profil z góry przepraszam, rzeczywiście nie wypełniony.
To jest moja druga warka, Pierwszą robiłem dość dawno. Stażu piwowarskiego za dużego nie mam, ale podstawy nie są mi obce
Generalnie myślę, że sprzęt odkaziłem dość dobrze, aczkolwiek rożne rzeczy mogą się wydarzyć.
A może nieświeży chmiel i niedogotowana brzeczka czy jak?
Produkty stały w sumie zamknięte przez pół roku. Czy chmiel mógł stracić swe właściwości?
Dodam że w piwku nie czuć w ogóle goryczki, a chmieliłem zgodnie z czasem.
Jeżeli wszystko zostało zrobione dobrze, to jest to zakażenie, chmiel raczej nie jest winny chyba, że był spleśniały (ale to taka ekstrema). Napisz najlepiej w swoim nowym wątku warzelniczym co i jak robiłeś ile było tego chmielu i jak długo gotowałeś/warzyłeś.
Dlaczego skwaśniało, dobre pytanie - musisz zrewidować każdy ruch od ostudzenia po rozlew.
Ja obstawiam ten cienki węzyk.
Do czego on słuzył? Odkaziłeś go w środku, wygotowałeś?
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
W Przywidzu taki komplet ogniskowy mi się napatoczył. Dość kosztowne podstawki ławkowe. Pewnie nieświadomie, bo to w końcu opakowania zwrotne, no chyba że z demobilu ale wątpię
Jak macie zdjęcia wykorzystanych kegów spełniających inne zadania niż oryginalne zakładano,...
Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:
1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
Witam
Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
Pozdrawiam
Comment