Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

instrukcje dla kompletnego amatora

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zelerowicz
    Junior
    • 04-2009
    • 6

    instrukcje dla kompletnego amatora

    witam jak to się mówi chciałbym ale nie wiem jak sie do tego tak naprawde zabrać. Może ktoś podrzuci instrukcje na jakies proste pierwsze piwko własnej roboty. Z informacjami co jak i dlaczego. Preglądałem informacje na forum i mam koncepcje jak to powinno być zrobione ale koncepcja koncepcją. Będę dzieczny za wskazówki, może ktoś z łodzi warzy??

    pozdrawiam
    robert
    gg 4806793
  • huanghua
    Senior
    • 10-2005
    • 1910

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zelerowicz Wyświetlenie odpowiedzi
    witam jak to się mówi chciałbym ale nie wiem jak sie do tego tak naprawde zabrać. Może ktoś podrzuci instrukcje na jakies proste pierwsze piwko własnej roboty. Z informacjami co jak i dlaczego. Preglądałem informacje na forum i mam koncepcje jak to powinno być zrobione ale koncepcja koncepcją. Będę dzieczny za wskazówki, może ktoś z łodzi warzy??

    pozdrawiam
    robert
    gg 4806793
    To opisz co zrozumiałeś, a my to ci już jakoś doszlifujemy. Krótko mówiąc - zadawaj konkretne pytania.
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • zelerowicz
      Junior
      • 04-2009
      • 6

      #3
      a więc pierwsze kroki przedsięwzięte zakupilem słody, chmiele i drożdże czekam na przesyłke i zabieram sie do roboty.
      Zamówiłem następujące rzeczy:

      1 x Drożdże górnej fermentacji Safale US-05 ()
      1 x Chmiel aromatyczny Lubelski 100g ()
      1 x Chmiel goryczkowy Magnum 100g ()
      1 x Słód karmelowy Karapils Litovel (Czechy)
      2 x Słód pilzneński Strzegom (Polska)

      chyba wystarczy na pierwszy raz

      pozdrawiam
      robert

      Comment

      • darko
        Senior
        • 06-2003
        • 2078

        #4
        A ile to jest 2 x słód? 2kg, 10 kg, 50 kg?

        Comment

        • zelerowicz
          Junior
          • 04-2009
          • 6

          #5
          2 kg Słód pilzneński Strzegom
          1kg Słód karmelowy Karapils Litovel

          z tego co się orientowałem potrzeba do tego około 15 g chmielu goryczkowego i 30 g chmielu aromatycznego

          a ile rożożdzy bo paczka ma 11,5 g

          Comment

          • darko
            Senior
            • 06-2003
            • 2078

            #6
            Na pierwszy raz potrzebujesz ok 4,5 kg słodu (20-25l brzeczki 11-13Blg). Na Twoim miejscu wziąłbym 4 kg pilsa i 0,5 kg carapilsa. Drożdży dodaj całą paczkę. 15g Magnum powinno być OK. Z Lubelskim uważaj, chyba że lubisz mocno chmielone piwa.

            Comment

            • zelerowicz
              Junior
              • 04-2009
              • 6

              #7
              na pierwszy raz chciałem zrobić z 10 -15 litrów nie więcej

              Comment

              • darko
                Senior
                • 06-2003
                • 2078

                #8
                W taki razie OK. Ale ja bym dał max. 10% karapilsa. No i 15g Magnum to może być za dużo.

                Comment

                • zelerowicz
                  Junior
                  • 04-2009
                  • 6

                  #9
                  ok
                  jaki powinien być stosunek słodu do wody
                  czy drożdże można wykorzystać do następnej warki i jak sie je przechowuje??

                  Comment

                  • bumbastic
                    Senior
                    • 08-2008
                    • 134

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zelerowicz Wyświetlenie odpowiedzi
                    na pierwszy raz chciałem zrobić z 10 -15 litrów nie więcej
                    Dlaczego nie więcej? Nie masz odpowiedniego sprzętu?

                    Comment

                    • darko
                      Senior
                      • 06-2003
                      • 2078

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zelerowicz Wyświetlenie odpowiedzi
                      ok
                      jaki powinien być stosunek słodu do wody
                      czy drożdże można wykorzystać do następnej warki i jak sie je przechowuje??
                      Odpowiedzi na takie pytania znajdziesz w kołysce piwowarskiej.

                      Comment

                      • gobong
                        Senior
                        • 04-2005
                        • 658

                        #12
                        Zawsze mnie wkurzały nerwowe reakcjie bardziej doświadczonych kolegów, ale, ręce opadają. Człowieku czytaj, czytaj , czytaj , szukaj. Na tym forum oraz na browamatorze, i na paru innych forach. Poczytaj chocby dział "Moje warzenie" ile tam recepur. Na Browamatorze poczytaj o zacieraniu.Powiem tylko tyle że na 20l piwa jasnego pełnego potrzeba okolo 4kg słodów, jak nabierzesz wprawy to wystarczy i 3,5. Czytać , szukac , myślec , myśeć. Piwowarstwo to hobby nie dla leni, bo trzeba troche czasu, pracy i cierpliwości, potem jest lenistwo z kufelkiem w dłoni. Ach jaka smaczna zawartość.
                        Last edited by gobong; 24-04-2009, 21:23.

                        Comment

                        • Infam
                          Senior
                          • 05-2005
                          • 715

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                          [...]Z Lubelskim uważaj, chyba że lubisz mocno chmielone piwa.
                          bardzo aromatyczne (chmielowo)
                          "Dużo to nie znaczy Dobrze
                          Dobrze znaczy dużo"

                          Comment

                          • hasintus
                            Senior
                            • 07-2006
                            • 850

                            #14
                            Może warto spojrzeć tutaj

                            Comment

                            • anteks
                              maruda
                              • 08-2003
                              • 10740

                              #15
                              można też kupić gotowy zestaw surowców , który zawiera instrukcję warzenia .
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎