Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Senior
    • 07-2005
    • 3489

    #46
    Owszem tak możesz zrobić ale ja bym przegotował wodę. Powinno to poprawić smak i zmniejszyć ryzyko zakażenia piwa.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • cambridgei
      Senior
      • 05-2009
      • 124

      #47
      Możesz tak zrobic. Przegotuj jednak lepiej wodę jeśli masz zamiar dolac kranówki, polepszy to jej "biologię" i ewentualnie zmiękczy. Zdecydowałeś się już jakie piwo zrobisz?
      W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

      Pozdrawiam
      Piotr

      Comment

      • Lagerik
        Member
        • 11-2009
        • 52

        #48
        Ok skoro tak piszesz to tak zrobię.

        Comment

        • Lagerik
          Member
          • 11-2009
          • 52

          #49
          Tak a piwo jakie zrobię na początek to ALT bo ma tylko jeden rodzaj słodu i jeden rodzaj chmielu to taki zrobię http://www.browamator.pl/szczegoly.p...&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183249%2F1594578&sortuj=CENA a to a'la Grodziskie zrobię kiedyś indziej gdy zrobię na początek tego Alta.

          Comment

          • fidoangel
            Senior
            • 07-2005
            • 3489

            #50
            A może to: http://browar.biz/sklep.php?ids=4&id=463
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • Lagerik
              Member
              • 11-2009
              • 52

              #51
              Ok zrobię to piwko tylko je będę musiał zamówić gdy je zamóię to je zrobię.A co do A la Grodziskie np. Czy jeśli mam 2 słody to mogę jeden np. mieć w wodzie o temperaturze 62C pół godziny i 2 pół godziny i dopiero wtedy chmielić i ostudzić do 20C i dodać drożdże.

              Comment

              • cambridgei
                Senior
                • 05-2009
                • 124

                #52
                Po co Ty tak kombinujesz, tak się nie robi. Jak zamówisz dowolny zestaw to tam dostaniesz instrukcję, jak ją przeczytasz to wszystko się rozjaśni.
                W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

                Pozdrawiam
                Piotr

                Comment

                • Marusia
                  Senior
                  • 02-2001
                  • 20211

                  #53
                  Garnek 4 litry do warzenia ze słodu nie wystarczy, dolewanie wody to do brewkitów, a nie do zacieraków!!! Majgad, chłopie, daj no mi tu szybciutko maila, wyślę Ci instrukcję warzenia z zacieraniem, może będzie Ci się łatwiej zorientować, do czego się bierzesz
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Lagerik
                    Member
                    • 11-2009
                    • 52

                    #54
                    Ok to już wiem jak się robi tego Alta.Jutro go zamawiam i będę go robił jednak na początku przeczytam instrukcję od A do Z
                    Last edited by Lagerik; 25-11-2009, 17:07.

                    Comment

                    • cambridgei
                      Senior
                      • 05-2009
                      • 124

                      #55
                      No właśnie, by pytałeś o Brewkita a linki porawałeś do warzenia z zacieraniem, a tu bez dużego gara nie ruszysz.
                      Kup sobie na początek Brewkita, zorientuj się czy Ci się to podoba i od drugiej warki możesz zacierac jak sobie jeszcze trochę doczytasz.
                      Marusia dysponuje fajnymi instrukcjami z procesem zacierania krok po kroku, jak sobie ją przyswoisz to już będzie cacy.
                      W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

                      Pozdrawiam
                      Piotr

                      Comment

                      • Lagerik
                        Member
                        • 11-2009
                        • 52

                        #56
                        OK Marusia napisz do mnie na PW to ci podam mojego linka,któy działa i mi napiszesz szczegółową instrukcję a email mam na onecie to mam nadzieję,że to nie będzie problem.

                        Comment

                        • Marusia
                          Senior
                          • 02-2001
                          • 20211

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lagerik Wyświetlenie odpowiedzi
                          i mi napiszesz szczegółową instrukcję
                          Instrukcję to ja mam napisaną, na Twoje szczęście No i to chyba Ty masz napisać do mnie PW z mailem, a nie ja do Ciebie z prośbą o maila.
                          Last edited by Marusia; 25-11-2009, 18:08.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • sebanek
                            • 02-2009
                            • 178

                            #58
                            Ciekawe jak chcesz zacierać w garnku 12l???

                            Comment

                            • sebanek
                              • 02-2009
                              • 178

                              #59
                              A.... nie doczytałem niechcący wątku do końca i zbyt późno zauważyłem, że już forumowicze wyrazili swoje zdziwienie małą objętością garnka do zacierania.

                              Comment

                              • Lagerik
                                Member
                                • 11-2009
                                • 52

                                #60
                                To chyba jednak kupię ten duży garnek do zacierania.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎