Dry stout
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
 - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
 - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
 
 Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Pamiętam. Korespondencja dotyczyła czego innego i sprawa "klimatu" nie była najważniejsza.
 Z resztą nie sądzę, abym swoimi wypowiedziami (nakłaniającymi do używania szukajki ) psuł atmosferę. Niedawno było kilka ostrzejszych wypowiedzi, a wy się mnie uczepiliście ) psuł atmosferę. Niedawno było kilka ostrzejszych wypowiedzi, a wy się mnie uczepiliście  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Darko, daj już spokój, mówię, że niechcąco padło na Ciebie, bo się akurat ładnie podłożyłeś Nakłaniaj do szukajki, ale bez użycia sformułowań niegrzecznych typu "srylion pierdylionów razy" i nie będę Cię podejrzewać o dwulicowość Nakłaniaj do szukajki, ale bez użycia sformułowań niegrzecznych typu "srylion pierdylionów razy" i nie będę Cię podejrzewać o dwulicowość  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Ha! Mam Cię! Jeśli bym wywalił, to zrobiłbym to czego się spodziewasz, a przecież "wśród naszych metod są tak różne elementy jak strach, zaskoczenie... bezwzględna skuteczność i niemalże fanatyczne oddanie Papieżowi..." oraz piękne czerwone mundurki. Psia krew!Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Masz kogoś konkretnego na myśli czy tak ogólnietylko zauważyłam taką niesympatyczną tendencję - akurat na Ciebie trafiło (tendencję pt.:na piwo.org jestem miły i sympatyczny, a na browar.biz wpadam sobie się wyżyć) Zamieszałam do tego drugi portal, bo może część osób to przeczyta i trochę bardziej zacznie pilnować używanego języka (tendencję pt.:na piwo.org jestem miły i sympatyczny, a na browar.biz wpadam sobie się wyżyć) Zamieszałam do tego drugi portal, bo może część osób to przeczyta i trochę bardziej zacznie pilnować używanego języka  Mniej książków więcej piwa Mniej książków więcej piwaComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 to ja jeszcze raz zapytam bo na razie dostałem informację od Marusi na temat śrutowania i dodania palonego jęczmienia do zacierania. Rozumiem że na początku, razem ze wszystkim. Ostatnią warkę robiłem 1 tydzień temu i była to znowu IRA (cóż za zbieżność i znów ześrutowałem wszystko jak leci. Piwo wyszło nieco jaśniejsze, powiedzmy jak butelka po piwie. W planach stout owsiany w w związku z tym pytanie czy tutaj tak samo jak w przypadku reszty słodów śrutować i zacierać razem? i znów ześrutowałem wszystko jak leci. Piwo wyszło nieco jaśniejsze, powiedzmy jak butelka po piwie. W planach stout owsiany w w związku z tym pytanie czy tutaj tak samo jak w przypadku reszty słodów śrutować i zacierać razem?Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 No ja wiem, że czytanie jest męczące, ale wróćcie się do posta #5 w tej dyskusji."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
 
 Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
 
 Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
 Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
 Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Mareks, kto jak kto, ale Ty to już naprawdę powinieneś dawać dobry przykład i czytać cały temat, zanim się wypowiesz 
 
 Zacytuję ten fragment postu #5, o którym DWA POSTY WYŻEJ pisał Fido, który daje odpowiedź na pytanie widniejące w tytule tematu:
 
 Bardziej łopatologicznie to będzie: stout z natury swojej ma mieć przypalane posmaki, zatem wrzucamy wszystkie słody palone, barwiące, carafy, jęczmienie itp. razem z resztą śruty od razu, na początku zacierania.Słody palone mogą dać posmak przypalenizny, jeśli wrzucisz je na początek zacierania. Stout w zasadzie ma być przypalony. Ja kiedyś wrzucałam na początku, teraz robię różnie i szczerze mówiąc nie czuję różnicy, ale to może być akurat wina mojego nosa.
 
 Kwaśne smaki utrzymują się w stoucie dopóki nie dojrzeje, właśnie przez te słody - to normalne - po prostu nie pij zbyt wcześnie.
 Chyba, że wolimy, żeby nasz stout niekoniecznie był super stylowy, a delikatniejszy, to wrzucamy na koniec. Tak mówi teoria - w praktyce nie zauważam różnicy.
 
 Jak jeszcze raz ktoś się o to zapyta to się chyba powieszę   Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2010-11-28, 10:17. Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2010-11-28, 10:17.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Wiem, właśnie miałam zaproponować, ale skoro już sam znalazłeś, to mogę się przygotowywać dalej do wyjazdu na Szkółkę  Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,... Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...- 
							Channel: Belgia
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			  
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 W Nymburkskim ,dużym, browarze ponowna impreza odbyła się 25.07, ale z racji, że my wolimy piwa z małych browarów to kompletnie nie byliśmy nią zainteresowani i do miasta przyjechaliśmy dzień później od razu udając się na otwarcie nowego minibrowaru W Nymburkskim ,dużym, browarze ponowna impreza odbyła się 25.07, ale z racji, że my wolimy piwa z małych browarów to kompletnie nie byliśmy nią zainteresowani i do miasta przyjechaliśmy dzień później od razu udając się na otwarcie nowego minibrowaru . Malopivovar Industry Beer Nymburk... . Malopivovar Industry Beer Nymburk...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej... Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...- 
							Channel: Belgia
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 30.04.2024 odwiedziliśmy dzielnicę Favoriten leżącą na południe od Hauptbahnhof, gdzie w 2018 roku zaczął swą działalność malutki browarek Ten. Fifty. Dojechać tu można tramwajami 6 i 11, po czym dojść 200 m. 30.04.2024 odwiedziliśmy dzielnicę Favoriten leżącą na południe od Hauptbahnhof, gdzie w 2018 roku zaczął swą działalność malutki browarek Ten. Fifty. Dojechać tu można tramwajami 6 i 11, po czym dojść 200 m.
 Miejsce na browar jest idealne - to jeden postindustrialnych budynków...- 
							Channel: Austria
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
Comment