Wypowiedzi w takim stylu nie będę komentował.
Dodam natomiast tylko jedno: nam, tu na tym forum, nie chodzi o tworzenie piw 100% zgodnych z jakimś tam stylem, normą czy inną kalibracją. My robimy piwo, którego nie można kupić w sklepie po to, aby się cieszyć jego niepowtarzalnym, oryginalnym i często doskonałym smakiem. Często dodajemy składniki "na oko", nie trzymając się IBU z jakiegoś wzorca z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku. Wyobraź sobie, że piw do picia nie wybieramy kierując się wielkością sprzedaży w Pcimiu Dolnym czy też miejscem w jakimś konkursie tylko smakiem. A smak to takie coś, że każdy lubi co innego.
Podsumowując: tak, Kopyr wie lepiej.
Pozdrawiam,
Dodam natomiast tylko jedno: nam, tu na tym forum, nie chodzi o tworzenie piw 100% zgodnych z jakimś tam stylem, normą czy inną kalibracją. My robimy piwo, którego nie można kupić w sklepie po to, aby się cieszyć jego niepowtarzalnym, oryginalnym i często doskonałym smakiem. Często dodajemy składniki "na oko", nie trzymając się IBU z jakiegoś wzorca z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku. Wyobraź sobie, że piw do picia nie wybieramy kierując się wielkością sprzedaży w Pcimiu Dolnym czy też miejscem w jakimś konkursie tylko smakiem. A smak to takie coś, że każdy lubi co innego.
Podsumowując: tak, Kopyr wie lepiej.
Pozdrawiam,
, a po drugie aby organoleptycznie te wzorce poznać. Dlatego zacząłem zwracać nieco większą uwagę tak na wzorce jak i na spotykane w książkach i w necie receptury, tudzież składy zestawów oferowanych do sprzedaży. A im dokładniej w tę lekturę się zagłębiam, tym bardziej się czuję zakłopotany.
Comment