Worek do robienia zacieru

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Raziel
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.12
    • 1

    #1

    Worek do robienia zacieru

    Witam - jestem jeszcze całkowitym noobem jeżeli chodzi o piwowarzenie Mam pytanie - czy robiąc zacier w zwykłym garnku urzywacie jakiegoś np tetrowego worka na jęczmień? Slyszałem, że lepiej sie robi niz robiąc zacier tradycyjnie (albo po prostu łatwiej). Jeżeli tak to proszę o podpowiedź jaki i gdzie można taki kupic, najlepiej we Wrocławiu.
  • macas
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2008.02
    • 682

    #2
    Odpowiedź brzmi NIE,
    ponad 70 warek bez worków, na początku próbowałem z chmielem, ale też zaprzestałem, bo to następna rzecz do mycia i składowania.
    A przynajmniej ja idę w kierunku uproszczenia.
    Na początku zaopatrz się w jak najmniej sprzętów, a później i tak połowy nie będziesz potrzebował !!!

    pozdrawiam M.
    Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
    Beniamin Franklin

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #3
      Worki zacierne widziałem w paru sklepach internetowych. Chyba nawet w browarbizowym są, na pewno w Piwodzieju.

      Popularne w US of A, wiem tylko o jednej osobie która tego używa, ale chyba nie z tego forum.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • piotry
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.08
        • 761

        #4
        ja używam worka tego z piwodzieja

        na początku kupiłem aby ułatwić filtrację i mogę powiedzieć że nie ułatwia on filtracji, albo ja nie wiem jak go zastosować

        teraz używam z innego powodu. garnek z Lidla odmawia posłuszeństwa (grzania) jeśli na grzałce osiada zacier, dlatego zacieram w worku tym samym odseparowuje zacier od dna. Dalej filtruję normalnie (filtrator z oplotu).

        Innym zastosowaniem worka jest chmielenie - ale trzeba się liczyć ze stratami (mniejsza wydajność chmielenia).

        Osobiście odradzam używanie worka, szczególnie że nie kosztuje on mało (za swój dałem kilkadziesiąt zł).

        pozdrawiam
        piotry

        Comment

        • gubik
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.06
          • 111

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Raziel
          Witam - jestem jeszcze całkowitym noobem jeżeli chodzi o piwowarzenie Mam pytanie - czy robiąc zacier w zwykłym garnku urzywacie jakiegoś np tetrowego worka na jęczmień? Slyszałem, że lepiej sie robi niz robiąc zacier tradycyjnie (albo po prostu łatwiej). Jeżeli tak to proszę o podpowiedź jaki i gdzie można taki kupic, najlepiej we Wrocławiu.
          Nie ma sensu używanie tego worka, w kołysce piwowarskiej gdzieś ten temat był poruszany i tam znajdziesz więcej opinii

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 10:28
          • seba76
            Grainfather G30 v2+ filtr BackBrewing+ akcesoria
            seba76
            Grainfather G30 v2 + filtr BackBrewing + akcesoria – stan bdb!

            Sprzedam Grainfather G30 v2, użyty tylko 3 razy – stan bardzo dobry. Do G30 dołączone wszystko co wchodzi w skład kompletu czyli kociołek, kosz zacierny, sterownik, chłodnica przeciwbieżna, okablowanie, rurki, itd....
            2025-06-23, 09:26
          • darekd
            RODAUNer, Gigerl
            darekd
            Browarek założony przez piwowara domowego, który warzenie własnych piw rozpoczął jeszcze w l. 90 XX w. Wykorzystując bogate doświadczenie w 2016 r. założył własny browarek w Rodaun, dawnej wsi a obecnie osiedla wchłoniętego przez Wiedeń.

            Gigerl to "Wiener Spezial"...
            2025-01-10, 17:41
          • Charlie44
            Druga warka z zacieru
            Charlie44
            Dzień dobry, cześć i czołem

            Znowu będzie pisanie o popełnionych błędach i kilka pytań o to co się stało oraz co może się stać. No jestem nowicjuszem więc proszę o wyrozumiałość.
            Zrobiłem sobie dwa dni temu drugi zacier (APA) w mojej "karierze" i chciałbym...
            2018-07-03, 16:54
          • Charlie44
            Moja druga warka z zacieru.
            Charlie44
            Dzień dobry, cześć i czołem

            Znowu będzie pisanie o popełnionych błędach i kilka pytań o to co się stało oraz co może się stać. No jestem nowicjuszem więc proszę o wyrozumiałość.
            Zrobiłem sobie dwa dni temu drugi zacier (APA) w mojej "karierze" i chciałbym...
            2018-07-02, 17:03
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...