Witam proszę o pomoc. W sobote nastawiłem warke z Wesa-a 1.7 ekstraktu nachmielonego plus 1,7 ekstraktu słodowego.Po kilku godzinach nastąpiła fermentacja i trwała do dziś rano.pczątkowe blg wynosiło 12 a dzisiaj 3,5 wiec piwko zlałem na cichą.I tu moje pytanie czy nie za szybko odfermentowało czy dobrze zrobiłem z przelałem na cichą czy lepiej zabutelkować.
WES piwo jasne II
Collapse
X
-
Piwo jasne - pomocy
Witam proszę o pomoc. W sobote nastawiłem warke z Wesa-a 1.7 ekstraktu nachmielonego plus 1,7 ekstraktu słodowego.Po kilku godzinach nastąpiła fermentacja i trwała do dziś rano.pczątkowe blg wynosiło 12 a dzisiaj 3,5 wiec piwko zlałem na cichą.I tu moje pytanie czy nie za szybko odfermentowało czy dobrze zrobiłem z przelałem na cichą czy lepiej zabutelkować. -
1) Jaka temperatura fermentacji i jakie drożdże? Choć raczej ekstrakty i brewkity łatwo (szybko) fermentują.
2) Po co ten pośpiech? To może od razu do gardła? Brewkity i ekstrakty odfermentowują nisko, więc w butelkach mogło by jeszcze odfermentować np 2blg i byś musiał do nich podchodzić w stroju sapera...
Tydzień burzliwej piwu nie zaszkodzi, a jako że pod koniec drożdże zwalniają pracę, więc aż tak ich pracy nie widać. Teraz bardzo możliwe, że zamiast cichej będziesz miał drugą burzliwą. Cierpliwości! Natura niech w spokoju nad piwem pracuje, a ty, jeśli czujesz pragnienie napij się jakiegoś innego.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam wszystkich,
Trochę głupio się przyznać ale od kilku lat robię piwo z brewkitu i w końcu pomyślałem żeby spróbować z ekstraktem + chmiel. Chciałbym zrobić słodkie piwo w stylu Raciborskiego, Łomży czy też Krajan Irlandzkie ciemne. Czy jesteście w stanie pomóc w doborze...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Dry hoppy lager z ekstraktu 10.4*, alko 4.2%, IBU 15.
Chmiel: Eclipse.
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - trochę było.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
Aromat - słodkawe zioła, potem jakby...-
Channel: Chorwacja
2025-07-20, 14:26 -
-
Cześć.
Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.
Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...-
Channel: Twoje warzenie
2025-07-13, 18:23 -
-
Miasto było spalone. Ściany z plastobetonu szeptały reklamami chmielu, a neony nie gasły nawet podczas cyberburz. W tym świecie, gdzie każdy łyk może być ostatnim, wszedł Rafał – ultrabiegacz, który pokonał trasę Sahara-Księżyc-Singapur z butelką w plecaku i potężną wolą walki...
-
Channel: Piwa z browarów domowych
2025-06-16, 20:04 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment