Jasne Mistr Sladek

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • witekwww
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.11
    • 27

Jasne Mistr Sladek

Witam
    Planuję uwarzyć swoje pierwsze piwo z wykorzystaniem jakiegoś gotowca. Myślałem żeby na początek zrobić niezbyt dużą warkę (10 l). Przeglądając czeluście internetu natrafiłem na ekstrakty Mistr Sladek. Niestety nie znalazłem żadnego tematu rekomendującego/odradzającego ten ekstrakt. Konkretnie chodzi mi o takie coś: http://www.sklep.piwowin.pl/PIWO_JAS...y_1_kg-76.html

Robił ktoś piwo bazując na tym?
    I jeszcze inne pytania żółtodzioba: rozumiem, że z tego kilograma ekstraktu po zmieszaniu z 8l wody dostanę brzeczkę z 12 BLG i cukier/suchy ekstrakt już tylko do nagazowania w butelkach?
    Robiłem wcześniej wina i wychodziły całkiem niezłe, ale jakoś z piwo nieco się boję zabrać... (łatwiej skazić...)
  • Skubi
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.11
    • 47

Hej, a nie chcesz spróbować od razu metodą zacierania? A gdyby to był przepis na pomidorówkę, to też najpierw ugotowałbyś zupę z proszku z Amino a przy kolejnej zupie sam wrzucał składniki? Dawaj, do boju.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Skubi; 2011-06-20, 22:39.

Comment

• witekwww
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.11
      • 27

Pomidorówka idzie mi całkiem nieźle przynajmniej tak twierdzi moja lepsza połowa ale co do zacierania chyba muszę się więcej dokształcić, a najlepiej wybrać do jakiegoś bardziej zaawansowanego piwowara zobaczyć jak to się robi, bo co opis w necie to trochę co innego

a Ty co byś prostego polecił na początek?

EDIT: dodam jeszcze że dysponuję piwnicą z dość sporą wilgotnością i temperaturami 10-15*C w zależności od pory roku
      Ostatnia zmiana dokonana przez witekwww; 2011-06-20, 22:51.

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
        Praha-Hostivař, U továren 31, Rodinný pivovar Vik
        dadek
        Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
        2022-01-15, 04:06
      • toh11
        Cobra CB 3 - wyłącza się podczas zacierania (problem)
        toh11
        Jak w temacie, podczas zacierania (moc 1800 W, 30 min. pracy) wyłącza się kociołek. Kociołek nie jest gorący.
        Spotkał się ktoś z takim problemem ? jak go rozwiązaliście? Zaznaczam że gwarancja już dawno minęła .
        2020-01-11, 13:41
      • dadek
        Jičín, Hradecká 519, Minipivovar Jičín
        dadek
        Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
        2025-01-10, 01:48
      • heckler
        Olomouc-Řepčín, Řepčínská 340/105, Pivovar Twinberg
        heckler
        Twinberg to najnowszy Ołomuniecki browar. Swoją siedzibę ma w cichej i spokojnej dzielnicy Řepčín, przynajmniej tak było w sobotę.
        Na potrzeby browaru i restauracji została zaadoptowana jadalnia pobliskiego zakładu pracy. I tak do dyspozycji gości jest spory taras, oraz podobnej
        ...
        2023-05-16, 15:37
      • dadek
        Merklín, Za školou 383, Pivovar Petr Petružálek
        dadek
        Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
        2023-05-16, 01:44
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...