Mętność piwa, jako skutek braku przerwy białkowej i/lub przełomu
Collapse
X
-
Zmętnienie na zimno jest dla mnie jasne. Nurtuje mnie zmętnienie totalne - podczas gotowania, fermentowania i leżakowania. Wiesz, pierwsza warka, dużo wątpliwości - i stąd tyle dywagacji. Lubię mieć wszystko jasne i logiczne, wiedzieć co wynika z czego i jaki jest tego powód.
A jutro zacieram stouta i po cichu liczę na lepsze rezultaty. Razem z surowcami przyjedzie ballingometr, więc przynajmniej obecność skrobii będę mógł wyeliminować. Zamierzam również wykonać 15min. przerwę białkową.Ostatnia zmiana dokonana przez dknap; 2011-09-02, 00:41.Comment
-
Jak zamierzasz wyelimininować obecność skrobi za pomocą ballingometru? Będziesz ją wydłubywał końcem urządzenia z zacieru?
Ballingometr nie ma nic wspólnego ze skrobią lub jej brakiem. Służy do oznaczania gęstości brzeczki oraz piwa.Comment
-
Oprócz ballingometru czekam też na płyn Lugola i kilka innych klamotów.
Comment
Related Topics
Collapse
-
Koźlak z Białowieży:
https://browarprzelom.pl/
Alk. 6,1%
Niestety nie podali zaw. ekstr.
Aromat - słodowy, po otwarciu karmel z czekoladą, po przelaniu do szkła ciastka kakaowe przechodzące w razowy chleb/pumpernikiel
Piana - średnia, takaż...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
-
-
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment