Witam, przelałem dziś na cichą po 3tyg burzliwej moje ciemne piwo, coś na wzór lekkiego stouta 12 blg, ale w zasadzie autorskie
drożdży użyłem suchych safbrew t58. Temperatura burzliwej cały czas wynosiła około 21 stopni (tak mi się wydaje, bo przez te 3 tyg nie było mnie w domu). Jak sprawdzałem ballingi dziś to było około 6 stopni, co oznacza, że przez 3 tyg odfermentowało tylko 6 stopni BLG!!! :/ nie o to mi chodziło w zasadzie :P czy jest szansa, że jak posiedzi teraz miesiąc (no właśnie, kolejne pytanie, takie ciemne piwo ile na cichej powinno siedzieć? chyba trochę dłużej niż jasne, tak?) to odfermentuje bardziej? A jak nie (i tu clue wypowiedzi) to czy przy refermentacji dodawać cukru do butelki? A jeśli tak to mniejszą ilość niż standardową na pół litra?
Pozdrawiam
drożdży użyłem suchych safbrew t58. Temperatura burzliwej cały czas wynosiła około 21 stopni (tak mi się wydaje, bo przez te 3 tyg nie było mnie w domu). Jak sprawdzałem ballingi dziś to było około 6 stopni, co oznacza, że przez 3 tyg odfermentowało tylko 6 stopni BLG!!! :/ nie o to mi chodziło w zasadzie :P czy jest szansa, że jak posiedzi teraz miesiąc (no właśnie, kolejne pytanie, takie ciemne piwo ile na cichej powinno siedzieć? chyba trochę dłużej niż jasne, tak?) to odfermentuje bardziej? A jak nie (i tu clue wypowiedzi) to czy przy refermentacji dodawać cukru do butelki? A jeśli tak to mniejszą ilość niż standardową na pół litra?Pozdrawiam
Comment