Pszenica - dekokcja czy nie?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Elvispres
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.07
    • 50

    #31
    Ja tym razem zrobiłem na niegazowanej z biedronki, zobaczymy czy będzie duża różnica. Poprzednie pszenice (całe dwie warki ) robiłem na kranówie i piwa były dobre, ale bez rewelacji.
    To beer or not to beer?

    Comment

    • twitt
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.01
      • 28

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
      To może inaczej, @dreads, gdzie czytałeś, że woda do pszenicy ma być miękka?
      Nie wiem gdzie czytał o tym dreads, ale ja natknąłem się na takie info na braukaiser.com (strona poświęcona warzeniu niemieckich gatunków piw, sporo odnośników do głębszych badań i analiz w temacie).

      Temat wody do weissbier-hell poruszony tu: http://braukaiser.com/wiki/index.php...Weissbier_Hell.

      "The water for a Weissbier Hell should be soft and have a residual alkalinity around 0 ppm as CaCO3" - w prostym tłumaczeniu, "woda do piwa pszenicznego powinna być miękka".

      Oczywiście autor sugeruje zajęcie się analizą i modyfikacją wody dopiero po opanowaniu innych bardziej kluczowych elementów sztuki (prawidłowe przygotowanie drożdży, technika fermentacji itp)

      Polecam stronkę na długie jesienne wieczory

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13965

        #33
        No a u mnie pszenica właśnie przed godziną uwarzona. Mamy tu bardzo twardą wodę. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3492

          #34
          A we właściwym"temu piwu" temacie cisza .
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • dreads
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.09
            • 520

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Widzisz, a u mnie jest wina wody - jak zrobię na kranówie, nigdy nie ma odpowiedniego aromatu.
            A odpowiedni aromat jest, jak zrobisz na...? Najważniejszego w swoim poście nie zawarłaś

            Do Zgody nie chowam urazy. Temat wody wzbudza wiele emocji
            W tym sezonie na pewno trochę z pszenicą pokombinuję, może do jakiś wniosków dojdę.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 10:28
            • seba76
              Grainfather G30 v2+ filtr BackBrewing+ akcesoria
              seba76
              Grainfather G30 v2 + filtr BackBrewing + akcesoria – stan bdb!

              Sprzedam Grainfather G30 v2, użyty tylko 3 razy – stan bardzo dobry. Do G30 dołączone wszystko co wchodzi w skład kompletu czyli kociołek, kosz zacierny, sterownik, chłodnica przeciwbieżna, okablowanie, rurki, itd....
              2025-06-23, 09:26
            • Heisenberg
              Zakażenie czy dalsza fermentacja?
              Heisenberg
              Cześć wszystkim
              Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
              2025-06-08, 14:55
            • dadek
              Nová Paka, Jaromíra Brože 230, Rodinný pivovárek Antonín
              dadek
              Browarek znajduje się idealnie w połowie drogi pomiędzy węzłową stacją Stará Paka, a przystankiem osobowym Nová Paka město. Tak więc z pociągów możemy wysiąść tam gdzie nam bardziej pasuje, z każdej strony do przejścia jest 1700 m.
              Nasza 4-osobowa ekipa była zaproszona do browaru...
              2025-04-19, 19:18
            • darekd
              Gusswerk, Eisbergbock
              darekd
              Koźlak lodowy (wymrażany) z rzemieślniczego browaru spod Salzburga.

              11,1% alk. (na stronie www podają 11,5%), ekstr. 23,8%

              Chmiele: Mühlviertler Malling, Tettnanger Tradition, Tettnanger Aroma, Simcoe, Citra

              Podają, że wymrażanie odbywa się w temp. - 20*C...
              2025-04-08, 23:58
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...