Pierwsze piwo z zacieraniem-przepis

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piotriss
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.12
    • 5

    #1

    Pierwsze piwo z zacieraniem-przepis

    Witam czy może być taki przepis na piwo:

    1kg słodu pilzneński

    0,5kg słodu caraaroma karmelowego

    15g chmielu marynka w postaci granulatu

    30 litrów wody niegazowanej

    drożdże górnej fermentacji


    Teraz czy robię dobrze

    zacieranie w 44C – 30min obydwa słody w garnku

    podgrzanie do 76 stopni filtracja na 10 minut

    gotowanie 60 minut chmielenie

    zlanie do fermentatora i dodanie drożdzy.Po fermentacji zlanie na cichą a potem do butelek z dodatkiem 50g glukozy.
  • Feti
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.10
    • 801

    #2
    Zacierasz taką ilośc słodów nie w 30 litrach ale w 6 litrach.

    Comment

    • piotriss
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.12
      • 5

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti
      Zacierasz taką ilośc słodów nie w 30 litrach ale w 6 litrach.
      Dziękuję za podpowiedź będę pamiętał na przyszłość.A czy resztę co napisałem robiłbym dobrze czy źle.

      Comment

      • wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piotriss
        Witam czy może być taki przepis na piwo:
        Zależy jakie chcesz zrobić piwo. Z taką ilością wody to wyjdzie pewnie ok. 6 Blg. a do tego zacierania bez żadnej przerwy w celu rozkładu skrobi - wydaje się to niezwykle ekstrawaganckie. Czy wiesz co chcesz uzyskać?

        Comment

        • piotriss
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.12
          • 5

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
          Zależy jakie chcesz zrobić piwo. Z taką ilością wody to wyjdzie pewnie ok. 6 Blg. a do tego zacierania bez żadnej przerwy w celu rozkładu skrobi - wydaje się to niezwykle ekstrawaganckie. Czy wiesz co chcesz uzyskać?
          A ile powinny wynosić przerwy ponieważ nie wiem.

          Comment

          • dyczkin
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2011.05
            • 3656

            #6
            Piwo robisz na hip hip-hurra?
            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

            Moje warzenie // Piwny Wojownik

            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotriss
              A ile powinny wynosić przerwy ponieważ nie wiem.
              Tu masz receptury, a tu masz podbudowę teoretyczną. Nie ma sensu wymyślanie koła od nowa.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotriss
                A ile powinny wynosić przerwy ponieważ nie wiem.
                Jak chcesz żeby Ci coś z tego wyszło to wpierw trochę poczytaj, szkoda Twojej pracy i surowców.

                Lektura obowiązkowa http://www.browar.biz/forum/showpost...51&postcount=1
                Wypełnij profil.

                Comment

                • Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotriss
                  A ile powinny wynosić przerwy ponieważ nie wiem.
                  W sklepie sa gotowe zestawy surowcowe, razem z ktorymi dostaniesz wypisany na kartce sposób zacierania.

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • SielskieWzgorze
                    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                    SielskieWzgorze
                    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                    ...
                    2024-02-19, 09:28
                  • Charlie44
                    Druga warka z zacieru
                    Charlie44
                    Dzień dobry, cześć i czołem

                    Znowu będzie pisanie o popełnionych błędach i kilka pytań o to co się stało oraz co może się stać. No jestem nowicjuszem więc proszę o wyrozumiałość.
                    Zrobiłem sobie dwa dni temu drugi zacier (APA) w mojej "karierze" i chciałbym...
                    2018-07-03, 15:54
                  • Charlie44
                    Moja druga warka z zacieru.
                    Charlie44
                    Dzień dobry, cześć i czołem

                    Znowu będzie pisanie o popełnionych błędach i kilka pytań o to co się stało oraz co może się stać. No jestem nowicjuszem więc proszę o wyrozumiałość.
                    Zrobiłem sobie dwa dni temu drugi zacier (APA) w mojej "karierze" i chciałbym...
                    2018-07-02, 16:03
                  • TOM3K
                    Dwa pytania o piwo z brew kitu.
                    TOM3K
                    Witam.
                    Mam dwa pytania.
                    1. Czy jak rozcięczę puszkę brew kitu 1,7Kg w 5 litrach wody to otrzymam 6,7L nastawu?
                    2. Chciałbym podnieść Blg z 12 na 14 za pomocą glukozy aby podnieść zawartość alkoholu ale bez wyczuwalnej szkody. Czy to dobry pomysł?
                    2018-06-06, 14:23
                  • faradek
                    Faradek - moje warzenie
                    faradek
                    Witam serdecznie. W dziedzinie piwowarstwa domowego jestem bardzo początkujący,ale kiedyś trzeba było zacząć.

                    Warka #1 Prawdziwe Ale (z ekstraktów BA) (13.07.2014)
                    ekstrat słodowy jasny w syropie: 3,4 kg
                    chmiel: East Kent Goldings (UK) 30 g
                    chmiel: Fuggles (UK)...
                    2014-09-15, 18:25
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...