Zacier się nie scukrza

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10846

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bekaro
    Przecież piszę tak jak jest, dlatego piszę tutaj bo myślałem że się nie scukrzyło i żeby zrobić następnym razem dobrze... a balingometr nie mogę włożyć źle bo jest z termometrem.
    A nie jest to przypadkiem alkoholomierz? Gdzie go kupiłeś?
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2011-12-15, 01:14.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #32
      A wyciągnąłes go z opakowania?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads
        Klimat jak u Wołoszańskiego
        Balingomierz, który w wodzie pokazuje 7, a w zacierze mniej niż zero? Nie uwierzę, póki nie zobacze może Ty poważnie wkładasz go nie tą stroną, co trzeba
        Też się dobrze bawię

        Bekaro, co Ty w ogóle i gdzie wsypałeś, bo póki co wywnioskowałam z Twoich wypowiedzi, że zacier po chmieleniu wtłoczyłeś do fermentora, filtracji nie robiłeś? Drożdże dodałeś? Co to znaczy "zneutralizowana barwa" - pierwsze słyszę?

        Koledzy też nieźle mieszają - Feti, na mące próba będzie pozytywna, nie negatywna.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Feti
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.10
          • 801

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Koledzy też nieźle mieszają - Feti, na mące próba będzie pozytywna, nie negatywna.
          Ja pitole, jakie głupoty pierdole. Przepraszam. Tak se zaimprowizowałem. NA logikę powinno być inaczej. Koniec udzielania bzdetnych rad. Przepraszam za bzdury jeszcze raz.

          Comment

          • strzelczyk76
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2003.11
            • 823

            #35
            kurcze wymiękam...

            nie bulka i jeszcze ten ballingometr - to już przekracza granice mojej wyobraźni

            chyba faktycznie zrealizuję mój projekt koszulki, chce ktoś jeszcze

            ale żeby nie było niemerytorycznie - jedna rada - płyn lugola nie zmieni barwy na neutralną - po prostu ma sie nie robić granatowy,
            ma zostać przy swojej barwie - wtedy jest ok
            Attached Files
            NORMALNOŚĆ



            Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

            Comment

            • Mason
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2010.02
              • 3281

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strzelczyk76
              chyba faktycznie zrealizuję mój projekt koszulki, chce ktoś jeszcze
              Ja chętnie
              JEDNO PIVKO NEVADI!

              Comment

              • Feti
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.10
                • 801

                #37
                Mąka z wodą potraktowana lugolą zrobiła się granatowa. Musiałem sprawdzić. To ja już nic nie wiem.

                Comment

                • bogdan62
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2004.10
                  • 173

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti
                  Mąka z wodą potraktowana lugolą zrobiła się granatowa. Musiałem sprawdzić. To ja już nic nie wiem.
                  Prawidłowo, pomiar na zawartość skrobii wyszedł pozytywny, bo w mące jest skrobia.

                  Comment

                  • bogdan62
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2004.10
                    • 173

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bekaro
                    . a balingometr nie mogę włożyć źle bo jest z termometrem.
                    ???
                    do tego prowadzi jeszcze kabel, czym kolega robi pomiary, zdjęcie byłoby wskzane. Nie spotkałem się z takim rozwiązaniem, ale może mam braki.

                    Comment

                    • Feti
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.10
                      • 801

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62
                      Prawidłowo, pomiar na zawartość skrobii wyszedł pozytywny, bo w mące jest skrobia.
                      Jestem niekomunikatywny. W moich poprzednich postach pisałem o próbie jodowej na mące, aby Bekaro zobaczył, jak wygląda próba pozytywna, czyli jak skrobia jest niescukrzona. Zapewne u niego była scukrzona i powinna wyglądać inaczej.

                      Comment

                      • moracz
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2009.11
                        • 121

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62
                        ???
                        do tego prowadzi jeszcze kabel, czym kolega robi pomiary, zdjęcie byłoby wskzane. Nie spotkałem się z takim rozwiązaniem, ale może mam braki.
                        Jest to zapewne po prostu zwykły areometr w skali Ballinga, z wtopionym weń (w środku wewnątrz szklanej 'bańki') termometrem cieczowym, którego koniec jest na samym spodzie bańki, dzięki czemu ma kontakt z badaną cieczą i wskazuje jej temperaturę - mierzymy jednocześnie i gęstość i temperaturę i wiemy jaką poprawkę zastosować jeśli jest inna od temperatury, w jakiej areometr został skalibrowany. Nawet na studiach bawimy się tym nieco 'staroświeckim' sprzętem, ja osobiście wolę zwykły areometr i osobny termometr elektroniczny.

                        Zdjęcie rzeczonego sprzętu pod linkiem: TU
                        Ostatnia zmiana dokonana przez moracz; 2011-12-15, 13:02.

                        Comment

                        • bogdan62
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2004.10
                          • 173

                          #42
                          W którymś z postów była wzmianka o bateriach, w innym o kablu, tymi wzmiankami sugerowałem się.

                          Comment

                          • jacekan
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2011.05
                            • 388

                            #43
                            Balingometr ślometr. Dawno, dawno temu, za siedmioma górami, za siedmioma rzekami .. nikt nie używał takich przyrządów. Wystarczyło, że głównemu browarnikowi portki do krzesła z rozlaną brzeczką się przykleiły i było cacy
                            Ostatnia zmiana dokonana przez jacekan; 2011-12-15, 14:35.
                            Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                            Comment

                            • zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
                              Ja chętnie
                              Takoż i ja.
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                              Comment

                              • kony
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.08
                                • 1701

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti
                                Mąka z wodą potraktowana lugolą zrobiła się granatowa.
                                Nie ma czegoś takiego jak "lugola", Lugol to nazwisko

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • etman
                                  Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
                                  etman
                                  Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                                  White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

                                  Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
                                  2024-11-23, 19:56
                                • Prusak
                                  Browar Otwocki, Imperial Baltic Porter
                                  Prusak
                                  Mocarny: E: 30 % wag,, A: 12, 5%
                                  Barwa ciemnobrązowa, nieprzejrzysta.
                                  Piana: jest beżowa drobna, szybciutko opada do cienkiej obrączki.
                                  Zapachowo dość ubogo, ale ze względu na katar nie byłem miarodajny.
                                  Porter ma niespełna rok, ale smakowo jest zupełnie nieźle ułożony....
                                  2024-09-20, 20:56
                                • ART
                                  Wyszukiwarka forumowa
                                  ART
                                  Trochę podłubałem przy wyszkuiwarce przy ostatniej aktualizacji oprogramowania i chyba jest nieco lepiej z wynikami na forum.

                                  Przeindeksowałem w ciągu ostatnich godzin zawartość forum ponownie.

                                  Wyszukiwarka powinna być odporna na różnorodny zapis diakrytyki typu Malmo...
                                  2024-08-07, 22:35
                                • Prusak
                                  Pühaste, Tartu Helle
                                  Prusak
                                  Jasny lager ze znanego browaru w Dorpacie/Tartu. Alkohol 4.8%, ekstrakt nie podany.
                                  Piana niska, słabo osadza się na szkle.
                                  Piwo pełne, treściwe, o bardzo wyrazistym komponencie słodowym, skontrowanym ziołową goryczką. Pełnię czuje się cały czas w ustach. To, co może troszkę...
                                  2024-05-09, 16:35
                                • Javox
                                  InBev UK, Stella Artois Unfiltered
                                  Javox
                                  Niefiltrowana Stella z alko 5.0%

                                  Piana - na dłużej prawie pełna warstewka.
                                  Lacing - sporo.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - lekko zamglony, opalizujący złoty.
                                  Aromat - gorzkawa zbożowość.
                                  Smak - słodkawe i gorzkawe, lekko misiowate, chlebowe, goryczka mocniejsza...
                                  2024-03-05, 00:40
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...