Kilka pytań o fermentację

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • toto
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2006.12
    • 949

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT
    Haha, poprawiłeś mi humor Który jest trochę nadpsuty jak zapach mojej warki - a przynajmniej tak mi się wydaje. Z piwa (pale ale) wydobywa się zapach spirytusowo-winny. Fermentacja w temperaturze 16,7 st. C. Fermentor przykryty gazą i pokrywką jest dostęp powietrza). Piwnica anonimowego blokowiska na obrzeżach wielkiego miasta, gdzie zawracają czerwone autobusy...

    Może tak być? Czy do zlewu z tym?
    Spokojnie daj mu dofermentować do końca. Nie zaglądaj i nie wąchaj. Spróbuj przy rozlewie. Jak będzie dobre - OK. Jak wyjdzie kwas - też zabutelkuj i rozdaj koneserom jako flanders red ale lub lambik.

    Comment

    • WojciechT
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2012.09
      • 2546

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toto
      Spokojnie daj mu dofermentować do końca. Nie zaglądaj i nie wąchaj. Spróbuj przy rozlewie. Jak będzie dobre - OK. Jak wyjdzie kwas - też zabutelkuj i rozdaj koneserom jako flanders red ale lub lambik.
      Nie zaglądać i nie wąchać nie da rady, zbyt ciekawska bestia ze mnie

      Nie no, spróbuję. Ale dziś rano wyczułem też aromat... Świeżych wafli.


      Za to drożdże w podpiwku (z proszku), który zabutelkowałem kilka dni temu, w ogóle nie wystartowały Jak żyć?

      Comment

      • PrzemasBDG
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.06
        • 42

        #78
        Nie robić napojów bezalkoholowych skoro nie chcą wyjść
        Keepers of the Faith

        Comment

        • WojciechT
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2012.09
          • 2546

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PrzemasBDG
          Nie robić napojów bezalkoholowych skoro nie chcą wyjść
          O kurka, okazało się, że tylko jedna butelka była trefna, otworzyłem dwie pozostałe i wyszły... A jedna tak wyszła, że jej zawartość prawie znalazła się na suficie

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • grodek
            Sprzedam zestaw do warzenia z zacieraniem
            grodek
            Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
            - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
            - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
            - śrutownik stołowy 200 zł
            - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
            - refraktometr 0-40°Brix'a...
            2024-03-10, 20:01
          • seba76
            Grainfather G30 v2+ filtr BackBrewing+ akcesoria
            seba76
            Grainfather G30 v2 + filtr BackBrewing + akcesoria – stan bdb!

            Sprzedam Grainfather G30 v2, użyty tylko 3 razy – stan bardzo dobry. Do G30 dołączone wszystko co wchodzi w skład kompletu czyli kociołek, kosz zacierny, sterownik, chłodnica przeciwbieżna, okablowanie, rurki, itd....
            2025-06-23, 09:26
          • heckler
            Klobouky u Brna, Nádražní 830/85, Minipivovar Myjavka
            heckler
            Miejscowość Klobouky u Brna, a tam kolejny nowy browarek. W sumie za wiele nie ma tu co pisać, bo wizyta krótka, browar zobaczony, piwa zakupione i wypite Kolejka chętnych spora, a że browar i sklep sprzedaży materiałów budowlanych znajdują się koło siebie , to jedni...
            2025-06-27, 12:57
          • dadek
            Niemcy, Erlangen-Alterlangen, Alterlanger Straße 6, Drei Linden/Krapp Bräu
            dadek
            Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
            2025-02-12, 03:28
          • dadek
            Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
            dadek
            W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
            2024-09-03, 03:08
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...