A teraz Seta, napisz mi proszę ile postów pojawiło się na temat budowy filtratora z oplotu od mojej ostatniej prośby pisania na temat.
Filtrator z oplotu - budowa krok po kroku
Collapse
X
-
Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2008-11-06, 00:50.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie). -
Comment
-
Artur2: Wydajność wzrasta jeżeli masz drobno ześrutowany słód. Najlepiej na mąkę, a wtedy przydają się różne techniki filtracji. Na przykład omawiany W TYM TEMACIE FILTRATOR Z OPLOTU!
ART - sorki jakoś wyszło. A co do przyszłości to wysłałem Ci pomysł na "!"...
Comment
-
Czy filtrator z oplotu umożliwia filtrowanie mąki?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta,Wydajność wzrasta jeżeli masz drobno ześrutowany słód. Najlepiej na mąkę, a wtedy przydają się różne techniki filtracji. Na przykład omawiany W TYM TEMACIE FILTRATOR Z OPLOTU!Comment
-
Comment
-
No nie wiem... Robiłem warkę testową - 2kg tylko słodu pszenicznego, ześrutowanego naprawdę drobno (specjalnie) i poszło. Oczywiście piwo jest mętne, ale takie ma być.
Na taką prawdziwą mąkę to śrutownikiem chyba się nie da, a przynajmniej trzeba mieć naprawdę dużo siły (albo wiertarkę
).
Comment
-
Ważna sprawa
Piwo zrobiło się jest mętne po fermentacji, czy brzeczka po filtracji już była mętna? Bo to jest chyba istotne w tym doświadczeniu.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta,No nie wiem... Robiłem warkę testową - 2kg tylko słodu pszenicznego, ześrutowanego naprawdę drobno (specjalnie) i poszło. Oczywiście piwo jest mętne, ale takie ma być.Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
To po co w ogóle filtrować tę brzeczkę. Odcedźmy ją przez durszlak i spokój. Jeżeli filtracja brzeczki nie ma wpływu na piwo, to nie ma sensu dyskutować o filtratorach z oplotu czy innych.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel,Nie, to nie ma znaczenia.Mętność brzeczki po filtracji nie przenosi się na mętność piwa.
Wydaje mi się, że pszeniczniaki są mętne ze względu na drożdże górnej fermentacji, które mają kiepską zdolność do kłaczkowania i sedymentacji, a nie dlatego że brzeczka była mętna przed gotowaniem.Comment
-
Nie wiem, jak w przypadku Hefe-Weizen, ale w przypadku witbiera, w piwie dopuszczalna jest skrobia, która daje mętność. Bierze się ona właśnie z niebyt dokładnego filtrowania.To po co w ogóle filtrować tę brzeczkę. Odcedźmy ją przez durszlak i spokój. Jeżeli filtracja brzeczki nie ma wpływu na piwo, to nie ma sensu dyskutować o filtratorach z oplotu czy innych.
Wydaje mi się, że pszeniczniaki są mętne ze względu na drożdże górnej fermentacji, które mają kiepską zdolność do kłaczkowania i sedymentacji, a nie dlatego że brzeczka była mętna przed gotowaniem.Comment
-
Nie napisałem, że chodzi o piwo tylko mi smakujące.Mylisz się.
A tu nie napisałem, że nie ma wpływu na piwo.Znów jesteś w błędzie
Jeśli chcemy poważnie rozmawiać to czytaj dokładniej posty, na które odpowiadasz."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Spróbuj odcedzić przez durszlak a być może efekt końcowy cię zadziwi - idealnie klarowne piwo.To po co w ogóle filtrować tę brzeczkę. Odcedźmy ją przez durszlak i spokój. Jeżeli filtracja brzeczki nie ma wpływu na piwo, to nie ma sensu dyskutować o filtratorach z oplotu czy innych.
Wydaje mi się, że pszeniczniaki są mętne ze względu na drożdże górnej fermentacji, które mają kiepską zdolność do kłaczkowania i sedymentacji, a nie dlatego że brzeczka była mętna przed gotowaniem.
Moim zdaniem mętność pszeniczniaków to nie tylko specyfika drożdży ale też charakter brzeczki w której pozostaje sporo substancji białkowych.Comment
-
Rzeczywiście. Chyba nie rozumiem co może oznaczać zdanie "Mętność brzeczki po filtracji nie przenosi się na mętność piwa". Może to w innym języku.
Zarzucać komuś błędy można, jak samemu się wie, co się pisze.
Dyskutujemy tu przecież po to, aby każdy mógł skorzystać z doświadczeń innych. Jeżeli SETA pisze, że słód pszenny śrutował specjalnie! bardzo drobno, to chyba po to, aby wysnuć z tego jakieś wnioski. I jeżeli pisze o mętności tego piwa to należy chyba rozumieć że wiąże to z tą filtracją. Dlatego zadałem pytanie o klarowność brzeczki.Comment
-
Właśnie tak próbowałem zaczynać, zanim zbudowałem sobie kadź filtracyjną. Proponuję założyć nowy wątek o budowie durszlaka do filtracji (jak jest taka rewelacyjna), bo mój może był nieodpowiedni. Brzeczka była mętniejsza od wody bagiennej. Nawet próby filtracji przez 2-3 warstwy koszulki bawełnianej dawało mizerne efekty.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus,Spróbuj odcedzić przez durszlak a być może efekt końcowy cię zadziwi - idealnie klarowne piwo.Comment
-
Panowie spokojnie. Mętny filtrat może wpłynąć negatywnie na jakość piwa, ale wcale niekoniecznie na mętność. Owszem piwo będzie może miało większą tendencję do zmętnienia na zimno, ale to też nie powiedziane, bo zależy czy np. strącimy białka mchem. Z tego co kiedyś się pytałem na forum, to skrobia w mące* w niedokładnie przefiltrowanym filtracie, może podczas gotowania uwolnić niekorzystne jakieś związki. Wpływać miało to przede wszystkim na trwałość piwa, takie piwo szybciej by się starzało i psuło.
*czy też mąka uwolni skrobię.Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2008-11-06, 20:58.Comment
Related Topics
Collapse
-
Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
- garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
- drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
- śrutownik stołowy 200 zł
- chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
- refraktometr 0-40°Brix'a...5 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-03-10, 19:01 -
-
Grainfather G30 v2 + filtr BackBrewing + akcesoria – stan bdb!
Sprzedam Grainfather G30 v2, użyty tylko 3 razy – stan bardzo dobry. Do G30 dołączone wszystko co wchodzi w skład kompletu czyli kociołek, kosz zacierny, sterownik, chłodnica przeciwbieżna, okablowanie, rurki, itd....2 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
- taboret gazowy
- chlodnica zanurzeniowa
- suszarka do butelek (na 44 szt.)
- gar emaliowany 40l
- srutownik stolowy
- kapslownica greta + 100 kapsli
- termometr elektroniczny
- 5 fermentorow, dodatkowe kraniki, uszczelki, rurki, filtrator z oplotu...-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Miejscowość Klobouky u Brna, a tam kolejny nowy browarek
. W sumie za wiele nie ma tu co pisać, bo wizyta krótka, browar zobaczony, piwa zakupione i wypite 
Kolejka chętnych spora, a że browar i sklep sprzedaży materiałów budowlanych znajdują się koło siebie , to jedni...
-
Channel: Czechy
-
-
Cześć, jestem nowy na forum, aktualnie na etapie wyrobu swojego pierwszego piwa (co prawda z ekstraktu). Po prostu, pojawiła się gdzieś chęć na zrobienie swojego piwa. Zacząłem od lektury i małymi kroczkami po prostu przeszedłem do etapu zrobienia swojego pierwszego piwa, na razie tylko z...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment