Przejrzałem temat ale nie znalazłem rozwiązania jednego problemu: mój wężyk ma zapach jakiegoś oleju czy innego środka zabezpieczającego (Chińczycy...). Umyłem go w płynie, wygotowałem kilkanaście minut, potem znów wygotowałem z solą i płynem do naczyń i nadal czuć ten zapach. Mieliście ten problem?
							
						
					Filtrator z oplotu - budowa krok po kroku
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Nie miałem tego problemu. Pierwsze słyszę."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
 
 Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
 
 Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
 Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
 Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Ja również od razu zastosowałem wężyk 3/4 cala. Ale po pewnym czasie uznałem że można zwiększyć wydajność filtracji poprzez zastosowanie czwórnika i 3 wężyków z oplotu.W tym celu zakupiłem czwórnik ze stali nierdzewnej, 3 łączniki 3/4 cala (czwórnik jest gwintowany od wewnątrz) i dodatkowe wężyki. Całość zdała celująco egzamin z filtracji . Ale i tak podczas filtracji Roggenbiera, problemem było przejście kisielowatej brzeczki przez oplot. Na to chyba nie ma rady ? . Ale i tak podczas filtracji Roggenbiera, problemem było przejście kisielowatej brzeczki przez oplot. Na to chyba nie ma rady ?Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Należy zrobić mash out po polsku "dogrzewanie", czyli podnieść temp. zacieru do 76-78C. To znacznie zmniejsza lepkość zacieru i filtracja przebiega o wiele sprawniej.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Jednym z dobrych rozwiązań przy filtracji Roggena jest "lekkie rozcieńczenie" zacieru w kadzi filtracyjnej gorącą wodą (78-80 st C). Wtedy filtracja przebiega sprawniej ( już nie zatykało się), tylko tyle , że filtrat trzeba będzie dłużej pogotować przed chmieleniem, żeby uzyskać docelową gęstość.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Fakt, że ja robię zawsze zakończenie w 75-78 st. przy każdym piwie i wysładzam wodą o takiej temp. Robiłem roggena trzy razy i zawsze to była mordęga, szczególnie wysładzanie.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Wracając do wyższości filtratora z oplotu nad "zepsutym" wiadrem z BA to proponuję kompromis Ja od kilku warek warek używam zarówno jednego, jak i drugiego... Tzn. do pojemnika z kurkiem mocuję filtrator z oplotu, pojemnik zalewam około 3 litrami wody o temp. min. 78 st. C (tzw. podbicie), na całość zakładam pojemnik fermentacyjny z perforowanym dnem, dokładnie taki jaki można nabyć za pośrednictwem różnego rodzaju sklepów specjalistycznych (istnieje także możliwość samemu ponakłuwania pojemnika). Po zacieraniu dno takiego pojemnika wykładam gęstym zacierem, a później przelewam resztę i czekam ok. 30 minut do ułożenia się całego złoża. Po tym wszystkim zaczynam filtrację przednią, a w następnej kolejności wysładzanie. Jeśli chodzi o klarowność brzeczki przed gotowaniem, nie mam z tym żadnego problemu. Po wysładzaniu młóto w łatwy sposób ląduje w worku i na śmietnik Ja od kilku warek warek używam zarówno jednego, jak i drugiego... Tzn. do pojemnika z kurkiem mocuję filtrator z oplotu, pojemnik zalewam około 3 litrami wody o temp. min. 78 st. C (tzw. podbicie), na całość zakładam pojemnik fermentacyjny z perforowanym dnem, dokładnie taki jaki można nabyć za pośrednictwem różnego rodzaju sklepów specjalistycznych (istnieje także możliwość samemu ponakłuwania pojemnika). Po zacieraniu dno takiego pojemnika wykładam gęstym zacierem, a później przelewam resztę i czekam ok. 30 minut do ułożenia się całego złoża. Po tym wszystkim zaczynam filtrację przednią, a w następnej kolejności wysładzanie. Jeśli chodzi o klarowność brzeczki przed gotowaniem, nie mam z tym żadnego problemu. Po wysładzaniu młóto w łatwy sposób ląduje w worku i na śmietnik pozdrawiam pozdrawiamComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Tak naprawdę filtrujesz wiadrem. Czy wężyk jest czy go nie ma, to nie ma znaczenia. Warstwa filtracyjna młóta jest nad wiadrem.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Zgodziłbym się, ale nie do końca... Zgadzam się z tym, iż filtruje się wiadrem bo tam jest młoto, ale po skończonej filtracji i po podniesieniu wiadra, nad dnem fermentatora, w którym jest filtrator z oplotu występuje jeszcze mętna brzeczka (te cząstki, które przepuściły dziurki w "zepsutym wiadrze"), która IMO po części jest zatrzymywana właśnie dzięki temu filtratorowi. Wiadomo, że ten filtrator nie zatrzymuje w całości mętnej brzeczki, która spływa z perforowanego wiadra, ale na pewno ma swój dodatkowy udział, że brzeczka wypływająca już z kranika jest bardziej klarowna. Takie jest moje zdanie, jeśli źle myślę proszę o naprostowanie  Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi: Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
 - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
 - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
 - śrutownik stołowy 200 zł
 - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
 - refraktometr 0-40°Brix'a...5 Photos- 
							Channel: Targowisko piwowarskie
 2024-03-10, 19:01
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Grainfather G30 v2 + filtr BackBrewing + akcesoria – stan bdb!
 
 Sprzedam Grainfather G30 v2, użyty tylko 3 razy – stan bardzo dobry. Do G30 dołączone wszystko co wchodzi w skład kompletu czyli kociołek, kosz zacierny, sterownik, chłodnica przeciwbieżna, okablowanie, rurki, itd....2 Photos- 
							Channel: Targowisko piwowarskie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			- taboret gazowy
 - chlodnica zanurzeniowa
 - suszarka do butelek (na 44 szt.)
 - gar emaliowany 40l
 - srutownik stolowy
 - kapslownica greta + 100 kapsli
 - termometr elektroniczny
 - 5 fermentorow, dodatkowe kraniki, uszczelki, rurki, filtrator z oplotu...- 
							Channel: Targowisko piwowarskie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Miejscowość Klobouky u Brna, a tam kolejny nowy browarek Miejscowość Klobouky u Brna, a tam kolejny nowy browarek . W sumie za wiele nie ma tu co pisać, bo wizyta krótka, browar zobaczony, piwa zakupione i wypite . W sumie za wiele nie ma tu co pisać, bo wizyta krótka, browar zobaczony, piwa zakupione i wypite  Kolejka chętnych spora, a że browar i sklep  sprzedaży materiałów budowlanych znajdują się koło siebie , to jedni... Kolejka chętnych spora, a że browar i sklep  sprzedaży materiałów budowlanych znajdują się koło siebie , to jedni...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Cześć, jestem nowy na forum, aktualnie na etapie wyrobu swojego pierwszego piwa (co prawda z ekstraktu). Po prostu, pojawiła się gdzieś chęć na zrobienie swojego piwa. Zacząłem od lektury i małymi kroczkami po prostu przeszedłem do etapu zrobienia swojego pierwszego piwa, na razie tylko z...- 
							Channel: Kołyska piwowarska
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
Comment