Filtrator z oplotu - budowa krok po kroku
Collapse
X
-
Tutaj się zgadzam. Trzeba było zawrócić te kilka mętnych litrów filtratu.
Tu się nie zgodzę. Teoria mówi, że tę mętność powoduje mąka ze zmielonego słodu, która podczas gotowania może uwalniać skrobie, która z kolei wpływa na szybsze starzenie się piwa itd.
Po to filtrujemy, że ma być w miarę klarowne.Comment
-
Zawracalem filtrat nawet 2 razy, byc moze powienienm byl poczekac jeszcze dluzej. Kranik tez nie byl otwarty do konca.
A czy po przelaniu zacieru do kadzi filtracyjnej konieczna przerwa 20 minutowa na ulozenie sie mlota, jak przy filtracji wiaderkami?
Pierwsze koty za ploty, nie dlugo sprobuje drugi raz
I w ogole nie moge sie doczekac na warsztaty zeby zobaczyc jak ktos inny warzy, bo i wydajnosc mojego warzenia nie jest najlepsza. I pewnie pare innych bledow jeszcze robie.Kocham czeskie piwo :)Comment
-
IMO zdecydowanie tak. Wydaje się, że szkoda tych 20 minut, ale potem wszystko idzie szybciej. Zacząłem też praktykować talerzyk na wierzch młóta.Comment
-
Comment
-
Obie te czynności to strata czasu.
Teoria teorią a praktyka praktyką-jest to bez znaczenia jak napisałem wcześniej.
Przy tytm filtrze można lać spokojnie z wiaderka na młóto a nawet aby zwiększyć wydajność przy końcu wysładzania zamieszać wszystko młóto z wodą przy zamkniętym kraniku i postąpić jak na początku wysładzania czyli spuścić aż zacznie czyste lecieć zawracając brudne do filtracji.
Ważna uwaga: nie można tak beztrosko postępować przy małych warkach gdy jest bardzo cienka warstwa filtrująca młóta.Faktycznie będzie bardzo mętne i wtedy trzeba postępować bardzo delikatnie jak napisał kopyr."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Małych, lub gdy jest mało słodu, ostatnio przy Grodziszu (2,5kg słodu) strasznie mi się złoże bełtało.Comment
-
Filtrator z oplitu - mała modyfikacja
Witam wszystkich serdecznie bo ujawniam się tu po raz pierwszy.
Doświadczenie mam nikłe – 6 warek ale przede mną siódma – pierwsza z zacieraniem więc trzeba było wykonać filtr. Pozwolicie więc, że podzielę się małą modyfikacją.
Mianowicie już zacząłem nakłuwać gumę ale coś mnie to nie przekonywało tym bardziej, ze niektórzy z Was mieli kłopoty z wyszarpaniem tego wężyka. Poskrobałem się po głowie, wziąłem szprychę rowerową, zagiąłem i spiłowałem końcówkę. Tak powstały nożyk zamocowałem w imadle, nałożyłem wężyk i naciskając go w kierunku ostrza kilka, może kilkanaście razy obróciłem. Po poluzowaniu oplotu czyli „przepchaniu” go w stroną pozostałej nakrętki wystarczyło niezbyt mocno szarpnąć i guma wyskoczyła.
To rozwiązanie wydaje się być szczególne polecane przy grubszych wężach bo ktoś miał kłopoty a tam wlot ma większą średnicę więc i nożyk może być solidniejszy.
Dodatkowo załączam obrazek z moimi dokonaniami. Nie jest opisany ale chyba wszystko jest jasne.
Pozdrawiam
Attached FilesComment
-
Ja za to wykorzystałem szerszą z dwóch końcówek noża do żółtego sera
15 minut intensywnej roboty w postaci "mielenia" gumy od wewnątrz i jesteśmy w domu, ale metoda poprzednika wydaje się jeszcze lepsza.Piwa i pacierza nie odmawiamComment
-
Witam wszystkich - to mój pierwszy post na tym forum.
Chciałbym się dowiedzieć od Was, czy do filtrowania 40L zacieru potrzebować będę 2 wiader 33L z filtratorem z oplotu, czy da się to przefiltrować w jednym? I czy nie będzie problemów z wysłodzeniem 8kg słodu w jednym wiadrze?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.Comment
-
Daje się przefiltrować w jednym wiadrze.
Zacierałem 10,2kg słodu w garnku 40l.
Do filtracji najpierw przelałem do wiadra tyle ile się zmieściło, a potem gdy zleciało trochę dolałem resztę.
Co prawda filtracja była stosunkowo długa (ok 1,5godziny) i wydajność do najlepszych nie należała (dostałem 26l 16,5blg koźlaka i 21l 10blg ciemniaczka), ale dało się.
Comment
-
Pierwsze wypełnij profil, będzie przyjemnie wiedzieć komu się odpowiada.Witam wszystkich - to mój pierwszy post na tym forum.
Chciałbym się dowiedzieć od Was, czy do filtrowania 40L zacieru potrzebować będę 2 wiader 33L z filtratorem z oplotu, czy da się to przefiltrować w jednym? I czy nie będzie problemów z wysłodzeniem 8kg słodu w jednym wiadrze?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Drugie to kiedyś filtrowałem 10 kg słodu w zacerze chyba 2,5 wody do 1 kg słodu. Gar był pełen, ale filtrator jeszcze nie. Jednak nie polecam ze względu na szybkość filtracji (jeśli ma być z dziurkami). Jeśli z oplotem to nie wiem, ale myślę że powinno iść dobrze.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
czy zmiana poskutkowała? bo mi też zdażył się teraz taki przypadek, że na początku fajnie, fajnie a chwilę później już tylko lekkim ciurkiem leciałoComment
-
Wczoraj miałem to samo. Już, już myślałem, że filtracja przy pomocy wężyka nie ma dla mnie tajemnic (przedostatnia warka pils, poszła migiem), a tymczasem zonk. Pierwszy filtrat poleciał szybko, specjalnie uważałem, żeby nie wypuścić wszystkiego z wężyka, niestety, kiedy zleciał zaczęło się ciurkanie. Fakt faktem, że 800g płatków jęczmiennych oraz stosunkowo drobno mielony słód robi swoje. Być może są pewne sprawy, których przeskoczyć nie można. Mam na myśli duży udział surowca niesłodowanego, choć z drugiej strony oprócz tych płatków było jeszcze 3,5kg pilzneńskiego, więc bez przesady trochę tej łuski było. Być może błędem było zastosowanie talerza na młóto. Wcześniej przy Grodziszu, z powodu małej ilości słodu przy dolewaniu wody podnosiło mi całe złoże do góry i wszystko leciało mętne, dlatego wprowadziłem talerz. Przy 4kg młóta, może trzeba było z talerzyka zrezygnować, może po prostu na złożu tworzyła się warstwa mąki. Nie wiem?
Comment
-
Wypuściłeś całą brzeczkę przednią? No to nie dziwne, że potem nie chciało lecieć. W złożu pojawiła sie warstwa powietrza i nie zachowałeś ciągłości strumienia. Wodę wysłodkowa należy nalewać zaraz, gdy tylko pojawi sie powierzchnia młóta. Szczególnie jeżeli stosuje się talerzyk, który ładnie rozprowadza wodę na powierzchni.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
Related Topics
Collapse
-
Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
- garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
- drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
- śrutownik stołowy 200 zł
- chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
- refraktometr 0-40°Brix'a...5 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-03-10, 19:01 -
-
Grainfather G30 v2 + filtr BackBrewing + akcesoria – stan bdb!
Sprzedam Grainfather G30 v2, użyty tylko 3 razy – stan bardzo dobry. Do G30 dołączone wszystko co wchodzi w skład kompletu czyli kociołek, kosz zacierny, sterownik, chłodnica przeciwbieżna, okablowanie, rurki, itd....2 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
- taboret gazowy
- chlodnica zanurzeniowa
- suszarka do butelek (na 44 szt.)
- gar emaliowany 40l
- srutownik stolowy
- kapslownica greta + 100 kapsli
- termometr elektroniczny
- 5 fermentorow, dodatkowe kraniki, uszczelki, rurki, filtrator z oplotu...-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Miejscowość Klobouky u Brna, a tam kolejny nowy browarek
. W sumie za wiele nie ma tu co pisać, bo wizyta krótka, browar zobaczony, piwa zakupione i wypite 
Kolejka chętnych spora, a że browar i sklep sprzedaży materiałów budowlanych znajdują się koło siebie , to jedni...
-
Channel: Czechy
-
-
Cześć, jestem nowy na forum, aktualnie na etapie wyrobu swojego pierwszego piwa (co prawda z ekstraktu). Po prostu, pojawiła się gdzieś chęć na zrobienie swojego piwa. Zacząłem od lektury i małymi kroczkami po prostu przeszedłem do etapu zrobienia swojego pierwszego piwa, na razie tylko z...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment