Przyspieszona cicha

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • woosaa
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2005.07
    • 1559

    #1

    Przyspieszona cicha

    Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to kilka dni trzeba czekać.
    mb WOS
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Przelej do szczelnego tanka.
    A jak chcesz zakończyć fermentacje przed czasem? Jakie to piwo?
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • woosaa
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2005.07
      • 1559

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
      Przelej do szczelnego tanka.


      Tak zrobiłem.

      A jak chcesz zakończyć fermentacje przed czasem? Jakie to piwo?

      Fermentację chyba nawet przedłużę.A piwo to Ale 22 litry.
      Chyba kupię nowy fermentator bo 17 lat to już widocznie czas na jego wymianę.

      mb WOS

      Comment

      • SwinskiRyjek
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        🍼🍼
        • 2014.06
        • 39

        #4
        Fermentor miał pęknięcie czy przy kraniku coś sączył?
        Browar domowy Świński Ryjek & przyjaciele - warzymy od 2004 roku :)

        https://www.facebook.com/browar.swinski.ryjek/
        https://www.browar.biz/forum/piwo/br...yk-przyjaciele

        Comment

        • woosaa
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2005.07
          • 1559

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SwinskiRyjek
          Fermentor miał pęknięcie czy przy kraniku coś sączył?
          No to teraz mam....zagwozdkę?
          Zalałem go zabarwioną wodą do połowy i nigdzie nie cieknie
          Być może za mocno przykręciłem kranik(bo za słabo na pewno nie)?Tylko najgorsze będzie jak po przelaniu piwa sytuacja się powtórzy.
          mb WOS

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 10:28
          • balon91
            porada dotycząca temperatury
            balon91
            Witam serdecznie.
            Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
            Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
            Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
            2021-07-10, 14:47
          • Heisenberg
            Zakażenie czy dalsza fermentacja?
            Heisenberg
            Cześć wszystkim
            Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
            2025-06-08, 14:55
          • tfur
            Jabłonowo, Manufaktura piwna, świeże niefiltrowane niepasteryzowane prosto z tanka
            tfur
            chciałbym coś skrócić z tej nazwy, ale wychodzi na to, że takie jest pełne brzmienie
            piwo też jest pełne, dość krągłe i gładkie, moc znamionowa to 5,3 obrotu (tak piszą)
            litrowa petka i gazetowa etykieta przywodzą na myśl najgorsze tradycje piwowarskie
            zakupił ten...
            2025-03-29, 00:41
          • Grbuy
            Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
            Grbuy
            Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
            2023-11-30, 21:57
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...