Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

    Dzisiaj moi mili rozpoczęliśmy z Maggykiem mieszanie w garach Po długich przygotowaniach i mozolnej akcji kompletowania sprzętu i surowców dzisiaj nastąpiło to co stać się musiało.

    Warka nr #1 - jeszcze bez nazwy (bo nie wiadomo czy będzie co nazywać ). Żeby nie nudziło nam się przy pierwszej warce rozpoczęliśmy od zacierania dekokcyjnego. W planie było nieco mocniejsze piwko w stylu opolskim

    zasyp:
    - słód pilzeński: 5,09 kg.
    - słód pszeniczny: 1,30 kg.
    - słód karmelowy jasny: 0,3 kg.

    mieszanie było karkołomnym zajęciem, szczególnie podczas wydzielenia drugiewo waru - mieszanie w obu garaz na raz tej niezmiernie gęstej zawartości dało nam się we znaki Aha, przerwa ferulikowa: 47C - ok. 15' , I przerwa "cukrowa" - 40' - 65C , dekokt: 72C na 10' + doprowadzenie do wrzenia, II przerwa "cukrowa" - już łącznie z drugim warem 72' aż do negatywnej próby jodowej.

    Chmielenie chyba nieco popartoliłem, ale to się wytnie bo byłem bez nadzoru wtedy. Magnum 30g na oko 60' przed końcem i Marynka 25g na ok 20' przed końcem (planowo miały być 3' ale nie wyszło ).

    Filtracja przez filtrator wiaderkowy z milionem otwórków własnej produkcji. Spisał się bardzo dobrze. Myślałem że będą z tym największe kłopoty. Po filtracji z ok. 17-18l zostało ok 10l.

    Schłodzenie nachmielonej brzeczki do 20 stopni nastąpiło samoczynnie w garnku na ganku w temp. ok. 7-8 stopni.

    Blg wyszło piorunujące 25,5 BLG. Dodaliśmy ok. 6l wody by zjechać w okolice 14-16.

    Drożdże - Wyeast 1214 Belgian Abbey - tu trochę jestem rozczarowany ich nieruchawością która mnie ciągle nieco martwi. W sobotę rano zawarta w opakowaniu saszetka została zgodnie z instrukcją odpowiednio rozgnieciona. Słabo napęczniała przez te 2 dni. Starter przygotowaliśmy z ok.0,2l wody z suchym ekstraktem słodowym. Dopiero po jakiś wielu godzinach zaczęły się pojawiać drobnusieńkie pęcherzyki na powierzchni (mam nadzieję że drożdże się nie popsuły) Pociesza mnie to, że pachniały całkiem nieźle.

    Maggyk już beze mnie zadała brzeczkę o temp. ok. 26-27 stopni starterem drożdżowym (z drobną pianką ). W pomieszczeniu panuje ok. 17-20 stopni. Tak więc przez noc powinno się coś zacząć dziać a temp brzeczki ładnie spaść do ok 20stopni. Oby.

    =====================
    Jeśli z tego coś wyjdzie chwła nam.

    Niniejszym chcielibyśmy podziękować wszystkim którzy dzielnie nas bardzo wsparli w drodze do dzisiejszych garów surowcowo, sprzętowo, czynem, wiedzą i poradami
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

  • #2
    Gratulacje. Skok od razu na głęboką wodę. Aż mi wstyd, że się bawię gotowcami.
    Powodzenia i nie dziękujcie
    Last edited by adam16; 14-12-2004, 00:00.
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

    Comment


    • #3
      marketing oczywiście nie śpi

      Logo przygotowane w ciągu nie powiem ilu minut:
      Attached Files
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

      Comment


      • #4
        Moje gratulacje, podziwiam że zaczęliście od zacierania. Powodzenia!
        What's the matter Lagerboy, afraid you might taste something?

        Mój piwny blog: Chmielowisko.pl | Na Facebooku
        Ostatnie posty: 50 twarzy grodziskiego, Browarnia Lidla - co dalej?, Koronka Brabancka – saison w Janie Olbrachcie
        Cykl o odleżakowanych porterach

        Comment


        • #5
          Odp: Browar domowy - Cztery Gwiazdki: Art, Maggyk & przyjaciele

          ART napisał(a)
          Warka nr #1 - jeszcze bez nazwy (bo nie wiadomo czy będzie co nazywać
          Nazwę powinna mieć, ale i tak już jest przecież w całości rozdana

          Samych sukcesów. Dokonaliście właściwego wyboru. Nie ma to tamto
          Popieram domowe browary!

          Polakom gratulujemy naczelnika

          Zamykam browar.
          Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

          gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

          Comment


          • #6
            Chylę czoła, ja zdecydowałem się na dekokcję dopiero w 17(!) warce.
            A co do drożdży, to z doświadczenia wiem, że Wyeast'y lubią rektywację w temp 25-27 st.C. Wtedy po 2 dniach zazwyczaj opakowanie jest jak balonik. Życzę samych udanych warek (nawet jeśli będą mocno cytrusowe lub w stylu brie/camembert)

            Comment


            • #7
              Browar Szlachecki życzy samych sukcesów i gratuluje odwagi!
              Lubię kiedy się zieleni
              Lubię jak się piwo pieni...

              ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

              Comment


              • #8
                Twilight_Alehouse napisał(a)
                Moje gratulacje, podziwiam że zaczęliście od zacierania. Powodzenia!
                Bycie Adminem zobowiązuje

                No, w końcu zaczęliście, przepis trochę dziwny jak dla mnie i bez wysładzania, no ale cóż, w końcu to wersja opolska, to ja się nie wtrancowywuję

                Tak trzymać ! (mam nadzieję, że jestem na tej liście, co warka jest rozdana)
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment


                • #9
                  Mieliśmy okazję w tym samym czasie prowadzić prace w BIGB-ie, i drożdżyki były podobne (Belgian Abbey II ) - to może robimy za tych przyjaciół? Faktycznie, brak wysłodzin zadziwia, ale może w Opolu takie mocarze są uwielbiane? Tak czy owak, życzymy samych sukcesów

                  Comment


                  • #10
                    Marusia napisał(a)
                    Bycie Adminem zobowiązuje

                    No, w końcu zaczęliście, przepis trochę dziwny jak dla mnie i bez wysładzania, no ale cóż, w końcu to wersja opolska, to ja się nie wtrancowywuję

                    Tak trzymać ! (mam nadzieję, że jestem na tej liście, co warka jest rozdana)
                    wysładzanie było (+4 litry) - obawiam się że bez tego mielibyśmy duuuużo większe BLG Powinienem był dodać tych kilka słów przy filtracji
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

                    Comment


                    • #11
                      Ieee, 4 litry przy takiej ilości słodu to jak nic
                      A jaki jest w końcu balling końcowy po dolaniu wody? 14 czy 16?
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment


                      • #12
                        No moje gratulacje.Ciekawe czy mnie to zmobilizuje?
                        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                        Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                        So von Natur, Natur in alter Weise,
                        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                        Comment


                        • #13
                          Gratuluję i życzę duuuużo dobrego piwa
                          MM961
                          4:-)

                          Comment


                          • #14
                            Widać Art, Maggyk & przyjaciele zrezygnowali z jakże przyjemnego etapu flirtowania (nie filtrowania) z piwowarstwem domowym, które zaczyna sie zwykle gotowcem i poszli na całość z warzeniem od razu dekokcyjnym!
                            Mołodcy!!!
                            O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                            Comment


                            • #15
                              Wow! Dekokcja na starcie! Brawo, jestem pod wrażeniem.
                              A jeszcze niedawno chlubiłem się tym, że zrobiłem tylko jedną warkę z niechmielonych ekstraktów, a potem już zacieranie...
                              Życzę smacznego
                              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                              Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                              Comment

                              Working...
                              X