Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • SwinskiRyjek
    replied
    Do kanciapy browarowej dotarł kawał złomu. I nie jest to żaden nachmieldalacz.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • SwinskiRyjek
    replied
    W lany poniedziałek było warzone. Jasny lagerek 12-13*blg z zasypem uwędzonym na zimno w domowej piwnicznej wędzarni z 1937r.

    wędzenie nie uszczupliło mocy diastatycznej słodu, - próba jodowa poniżej 1h bezsprzecznie negatywna jak nigdy.

    Zadane suchary Apres ski od whc labs. Na dzień dobry lag 48h. Więc pełne majty były. Ale ruszyły.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • SwinskiRyjek
    replied
    Bobeee got a Krush on me... zaśpiewała świniareczka

    Czyli Krush Sprau Ale to kolejna warka.

    Najpierw kleikowanie bobika @80*c. Zacieranie potem całego zasypu na lenia @67*c , wysładzanie i chmielenie brzeczki nastawnej. Potem ładny bulgot z gara z porcją granulatu i 60 minut odpoczynku

    jeszcze chmielenie whirlpoolowe no i na zimno. Łącznie 150g Krusha będzie w chmielnej służbie.

    Suche Verdant ipa do fermentu.

    cyk. 8 dni szybko minęło.

    Z 11,3 do 3.5 sobie zeszło na verdantach. Parę dni temu fermentor przeniesiony w chłodniejsze miejsce. Dzisiaj przelew na cichą z chmieleniem na zimno kolejną porcją Krusha. Krush już podaje pięknie z wiadra, szczerze jestem zauroczony. Poszło do beczki z filtrem na trzy dni i też do kilku butelek do refermentacji bez dodatkowego chmielenia - do porównania.
    Ojjj. Bardzo intensywny ten chmiel. czy to za sprawą bobika się tak wysunął na front? Zobaczymy co dalej
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez SwinskiRyjek; 2025-02-26, 23:09.

    Leave a comment:


  • SwinskiRyjek
    replied
    Dobrze rokuje ten Svinak. Poszedł dzisiaj na cichą. Trochę co2 do świeżego wiaderka i przetoczenie.

    A że drożdżaki rozhulane, to dzisiaj pyknął się prawie sam z siebie Porterek Bałtycki, rano zatarty, teraz już zadany gęstwą powędzonkową. Porter był z długim dwugodzinnym gotowaniem, najciemniejszy słód to Low Color Chocolate z Crispa.Zacieranie na lenia 67*C i owinięcie gara kocem. Po godzince 10, próba jodowa negatywna.

    wynik to 19l / 21,8 brix na refraktometrze 21 P na Brewbrain Float.

    A z wysłodzin (9 bix) , brewkitu Abbey z Mangrove Jacka i 0,5kg cukru kandyzowanego brązowego - wyszło jeszcze 17 litrów 18tki - będzie dubbelek Także już zadany drożdżakami, tym razem suchymi - Belgian Abbey z Mangrove Jack.

    No i trochę młóta podzielonego na porcje poszło do zamrażarki na dodatek do ciasta chlebowego.

    Można by rzec że piątek trzynastego to dzień udany.
    .... ale wieczór jeszcze przed nami

    Attached Files

    Leave a comment:


  • SwinskiRyjek
    replied
    Na warsztat poszedł wczoraj z rańca zasyp na odtworzenie sobie w domu Nakouřeneho Svihaka z niegdysiejszego browaru Eggenberg z Českeho Krumlova, tzn. Fajnie wędzoną ciemno-czarną 12tkę. Lagerek znaczy się.

    u nas tutaj opisany
    https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...5%A1vih%C3%A1k

    Wedzonka 10% od Steinbacha.
    Klepiskowy plz z Bruntala,
    Wiedeński Syeinvach ,
    monachijski z Cispa bo pieknie pachnie
    carabohemian
    i jęczmień palony .

    A chmielenie Challenger goryczka i saaz na aro.

    Poszło dość gładko i brzeczka nachmielona po schłodzeniu trafiła do wiaderka i w lodówce dorównała do 12*C do zadania.

    Drożdżaki wlp 860 Munich helles, jeden dzień na mieszadełku.

    Fajnie było mieć już o 13 wszytko ogarnięte ​​​
    Attached Files

    Leave a comment:


  • SwinskiRyjek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SwinskiRyjek
    Jutro warzenie lekkiej chmielowo-soczystej dziesiąteczki.

    Kryptonim Whirly in the rice.


    Plan na chmielenie - wyłącznie whirlpool - us elani 150g/20l

    Dzisiaj jeszcze szybki starterek dla 067 od White Labs i miejmy nadzieję w piątek wszystko pójdzie gładziutko.
    Poszło gładziutko. Starterek zastartował ta że był gotowy akurat na zadanie (a drożdże 067 w saszetce właśnie miały za sobą 6 m-cy). Piwo już po fermentacji (20-21*C) zeszło do ok. 2,5*P teraz schładza się na cold crash a jutro do beczki na nagazowanie.

    Coś tam przebąknąłem w temacie etykiet świńskich - a tu bęc - w BYO pojawiła się receptura na klona Blind Pig właśnie - notuję sobie zanim zgubię linka:

    “My first version of Blind Pig IPA was in 1994 at my very first brewery, Blind Pig Brewing Company, which was located in Temecula, California. This recipe originated from my homebrew days starting in 1989. Years later after Natalie and I took over Russian River Brewing Company from my former employer, Korbel Champagne Cellars, we were able to obtain the trademark for Blind Pig IPA so we brought her back to life.” – Vinnie Cilurzo


    Russian River Brewing Co.’s Blind Pig IPA clone


    (5 gallons/19 L, all-grain)
    OG = 1.057 FG = 1.009
    IBU = 80 SRM = 5 ABV = 6.25%

    “My first version of Blind Pig IPA was in 1994 at my very first brewery, Blind Pig Brewing Company, which was located in Temecula, California. This recipe originated from my homebrew days starting in 1989. Years later after Natalie and I took over Russian River Brewing Company from my former employer, Korbel Champagne Cellars, we were able to obtain the trademark for Blind Pig IPA so we brought her back to life.” – Vinnie Cilurzo

    Ingredients
    11 lbs. (5 kg) 2-row pale malt
    10 oz. (283 g) wheat malt
    3 oz. (85 g) dextrin malt}
    13 AAU Chinook hops (60 min.) (1 oz./28 g at 13% alpha acids)
    10.5 AAU Centennial hops (15 min.) (1 oz./28 g at 10.5% alpha acids)
    3 AAU Cascade hops (15 min.) (0.5 oz./14 g at 6% alpha acids)
    0.4 oz. (11 g) Amarillo® hops (whirlpool)
    0.75 oz. (21 g) Cascade hops (whirlpool)
    0.5 oz. (14 g) Centennial hops (whirlpool)
    0.4 oz. (11 g) Crystal hops (whirlpool)
    0.8 oz. (22 g) Simcoe® hops (whirlpool)
    0.4 oz. (11 g) Amarillo® hops (dry hop)
    0.75 oz. (21 g) Amarillo® CGXTM hops (dry hop)
    1 oz. (28 g) Centennial hops (dry hop)
    0.50 oz. (14 g) Citra® CryoTM hops (dry hop)
    0.4 oz. (11 g) Chinook hops (dry hop)
    0.7 oz. (20 g) Crystal hops (dry hop)
    0.14 oz. (4 g) Nectaron® hops (dry hop)
    Wyeast 1056 (American Ale), White Labs WLP001 (California Ale), or SafAle US-05 yeast
    ¾ cup corn sugar (if priming)

    Step by step
    Mash the grains at 156 °F (69 °C) for 60 minutes, targeting a mash pH of 5.35–5.45. Conduct a 170 °F (77 °C) mash out step, if desired. Vorlauf until your wort is clear, then run off into the kettle. Sparge the grains with 168 °F (76 °C) water to obtain 6 gallons (23 L) of wort (or more, depending on your evaporation rate).

    Boil for 60 minutes following the hopping schedule. After the boil is complete, add the whirlpool hop additions and stir the wort briskly to form a whirlpool, then cover and let stand for 15 minutes. Russian River adjusts the pH in the whirlpool down to 5.0–5.1.

    Chill the wort to slightly below fermentation temperature, about 64–66 °F (18–19 °C). Aerate the wort if using a liquid yeast strain, pitch the yeast, and add yeast nutrient if desired. Ferment at 68 °F (20 °C) until final gravity is achieved and let the beer sit for one to two additional days.

    If possible, remove yeast from fermenter before adding the dry-hop additions. If able, after three more days, dump the cone of your fermenter to remove as much dry hops and yeast as possible.

    Before the dry hop, Vinnie Cilurzo recommends taking a gravity reading of the beer and recording it in your brew log. This exercise will be particularly helpful as it relates to hop creep. Three days after dry hopping, take a gravity reading and note it. Do the same the following day. Once you go two days in a row where your gravity has not dropped from the secondary fermentation from hop creep, you can proceed with chilling the beer and/or bottling or kegging. Depending on your conditions, you might have to wait longer to clear hop creep. Bottle or keg and force carbonate as usual.

    Extract version:
    Replace the 2-row, dextrin, and wheat malts with 7.3 lbs. (3.3 kg) light liquid malt extract and 8 oz. (230 g) dry wheat malt extract. Add 6.5 gallons (24.5 L) water to your brew kettle and bring to a boil. Remove kettle from heat and carefully stir in the liquid and dry malt extracts until totally dissolved. Return to boil and boil for 60 minutes. Follow the remainder of the all-grain recipe.

    Notes from Vinnie:
    At our Windsor, California, production brewery we incorporate whole cone hops into the final hop addition. This is done by way of a hop back where the wort runs from our whirlpool, over the whole cone hops in the hop back, and from there the wort gets cooled off and heads to the fermenter.

    Over the years the recipe has changed some. In the past there was about 3% crystal malt (40 °L) in the recipe but as you can see, there is now no crystal malt, leaving the beer leaner and thus allowing the hops to pop more.

    I look at a beer recipe more as a concept rather than a strict recipe. With that said, over the years some of the hops have changed so you will see some more modern hops in Blind Pig IPA now. Crystal hops are often not thought of as an IPA hop, but it can contribute a nice citrus note to a brew, which I like. In my opinion, this has kept the beer relevant even after all these years.

    Finally, feel free to brew this recipe as is, but if you can’t find a particular hop, don’t stress over it. Find something similar and experiment and explore — that is what homebrewing is all about. Also, since this beer is on the lower side of the alcohol range for an IPA, if you like a little more malt body in the beer, I’d suggest removing some of the 2-row malt and replace it with Simpsons Best Pale Ale malt, which will add more malt body to the finished beer.

    Written by Vito Delucchi

    Issue: November-December 2024

    Leave a comment:


  • SwinskiRyjek
    replied
    Jutro warzenie lekkiej chmielowo-soczystej dziesiąteczki.

    Kryptonim Whirly in the rice.


    Plan na chmielenie - wyłącznie whirlpool - us elani 150g/20l

    Dzisiaj jeszcze szybki starterek dla 067 od White Labs i miejmy nadzieję w piątek wszystko pójdzie gładziutko.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • SwinskiRyjek
    replied
    W czerwcu uruchomiliśmy próbny rozlew nalewakiem itap 2x

    Z wykorzystaniem moich słabych umiejętności ciesielskich, udało się to jakoś połączyć 😃

    Najpierw rozlew odbywał się tylko do longnecków (NRW Steinie EURO )itp., bo tylko taki miałem adapter. Ale szybko się okazało że choć butelek w piwnicy czeka w ch...rum to większość to shortnecki i ledwie zebrałem tyle ile potrzebowałem do rozlewu.

    Ale doszły jakoś niedawno adaptery do popularniejszych shortnecków i do większych butli - na kapsle 29mm. Więc droga będzie wolna

    Odczucia są ok - to działa. Pierwsze rozlane piwa towarzyszyły na wyjeździe wakacyjnym. Na pewno trzeba ustawiać większe ciśnienie niż jak do rozlewu do kufla, bo jest trochę wątłe nagazowanie.

    Sam rozlew za to jest przyjemniejszy, idzie prosto z Corneliusa a nie z wiadra, nie napowietrza się jak przy zabawie z refermentacją i ogólnie mniej babrania się jest. Trwałość rozlanego piwa jest zadowalająca, nie skwasiłem jeszcze żadnego
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez SwinskiRyjek; 2024-09-04, 17:05.

    Leave a comment:


  • SwinskiRyjek
    replied
    Przepis to dużo powiedziane - klienci CePu nie uwarzyli, to dlaczego ma iść na zmarnowanie
    - brewkity BrewFerm Kriek + BrewFerm Framboos rozcieńczone do ok 14*P
    fermentowane w ok. 21-22*C na
    Philly Sour z Lallemanda

    Tu jak przebiegała fermentacja zanotowane przez

    https://www.browar.biz/centrumpiwowa...tr-i-termometr

    Click image for larger version

Name:	Screenshot_20240209_082253_Opera.jpg
Views:	126
Size:	26,6 KB
ID:	2338077

    drożdże były zadane w piątek, widać że po długim lagu dopiero ruszyły we wtorek i odfermentowały tylko do 12*P
    potem znowu fermenatcja jakby ustała na jakieś 3 dni i znowu aktywnie ruszyła i dofermentowały resztę. Potem poszło na schłodzenie tarasem do 6*C i poszło do beczki

    smakowo jest czyste, kwaśność fajna, więc obawy o wpływ długiego laga na smak się rozwiały

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Nie mam curki, więc nie jest hora - dajta przepis na ejlika, może pyknę takiegoż

    Leave a comment:


  • SwinskiRyjek
    replied
    Co by nie mieszać dwóch systemów walutowych kolejne wpisy sobie porobię jako SwinskiRyjek

    Korekta zapisków - start jednak był z 17,5* BLG (wcześniejszy pomiar był w gorącej brzeczce, a ten zwykle bywa zawyżony). Wczoraj (po 7 dniach fermentacji) dodana kolejna porcja stężonej brzeczki z ekstraktów (po 4l powyżej 35*P) przez co ekstrakt ogólny wzrósł o ok 7BLG. Fermentacja wznowiła się.

    Obok tego powstała też kolejna warka - kwaśny wiśniowo-malinowy ejlik / cherry-raspberry ale
    fermentacja na drożdżach Philly Sour z Centrum Piwowarstwa
    https://www.browar.biz/centrumpiwowa...illy-sour-11-g

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Znowu styczeń, znowu wymrażanki Najpierw z ekstraktów zrobiły się 2 fermentory ciemnej 19*.
    Za chwil kilka jest w planie
    dodatkowego ekstraktu dolanie
    żeby trafił na rozruszane drożdże by dobić w ten sposób do teoretycznych 24-26*P.

    Pewnie mróz na dworze zelżeje jak skończy się fermentacja

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Partia rządząca (spodobało mi się to określenie ) - uznała że trzeba zużyć nagromadzone ekstrakty i robić wymrażanki. No i powstało tego jakieś 70l o ballingu 22-24 które to teraz już w 2/6 zostało wymrożone 3 część siedzi obecnie w zamrażarce i czeka na swoją kolej do zlewania. część 1/2/3 dochmieliliśmy chmielem Zappa a 4/5/6 będzie z Iungą.

    Do rozlewu idzie roztwór cukrowy 4-5g/l plus łyżka gęstwy Lutra Kveików.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Antyk czerwonoporzeczkowy z lipca 2021 trafił na rozlew po 555 dniach fermentacji, nie miałem cierpliwości czekać jeszcze 111 dni
    Jest nieźle! Nic nie urosło ani na górze ani na dole. Smakowo porzeczka wyśmienicie zauważalna. Kwasek istotny ale nie przegięty.

    Nie byłbym sobą gdybym czegoś nie spaprał - nie zamontowałem filtratora na kran i parę owoców porzeczki utrudniło mi rozlew i trafiły do butelek. Człek ciągle się uczy.
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2023-01-08, 13:40.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Ale bajeczne!

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...