Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• ART
    replied
    A propos brewbrain float przy okazji fermentacji np. porteru wykresik wyglada tak
    Attached Files

Leave a comment:

• ART
    replied
    50g Tango na whirlpoolu w 80*C nie dało zadowalających efektów, to znaczy dało ledwie wyczuwalny aromat. Albo temp była za wysoka i jakiś hopstand w 60*C byłby lepszy, albo po prostu trudno przekazać z niego do ciepłej brzeczki te aromaty które w sobie posiada. Ale padła decyzja o walnięciu 50g do beczki i tam już po kilku dniach zaczęło się nieźle dziać. OjciecWerner pytał czy nie dodawaliśmy przypadkiem Mosaica.

Leave a comment:

• yavo
    replied
    Żonie smakuje i pachnie, a mi nie; oprócz grzybów czuję jeszcze białe winogrono, dobre i to

Leave a comment:

• ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo
    Haha, robiłem kveika na hallertau tango - z tego co kojarzę, wyszedł delikatny, ale chyba grzybami mi pachnie. Dam znać.
    Robiłem test z Tango, tj. chmielenie na zimno w beczce gotowego czeskiego lagera, i był to póki co najbardziej cytrusowo-grejpfrutowy niemiecki chmiel z jakiego korzystałem, zaprawdę dał dobry efekt. Teraz chcieliśmy sprawdzić jak będzie się sprawdzał z innym sposobem chmielenia no i przy górnej fermentacji.

Leave a comment:

• yavo
    replied
    Haha, robiłem kveika na hallertau tango - z tego co kojarzę, wyszedł delikatny, ale chyba grzybami mi pachnie. Dam znać.

Leave a comment:

• ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo
    Genialna zabawka! Dajcie znać, jak się sprawuje.
    A to w osobnym temacie jak się oswoję z tym dingsem.

Warzyliśmy ostatnio takie lekkie piwko, warka 20l. No i wyszła rutynka z worka. Miało być szybko i lekko a było długo i boleśnie.

Zasyp ok. 3kg w 9l wody w garze 50l to nie był dobry pomysł. Temp. źle się rozkładała w zacierze. Miało być na lenia z 72*c w godzinkę a tu zacieranie ze 3h walki z ciągłym podrzewaniem i niewygodnym mieszaniem nad filtratorem. Potem wysładzanie skończyło się przerzuceniem młóta do starej poczciwej kadzi filtracyjnej, bo za małe złoże się robiło w dużym garze.

Chmielenie whirlpoolowe z hallertau Tango
    https://www.browar.biz/centrumpiwowa...o-de-2021-50-g

zrobiłem nie wiedzieć po co z zamontowanym flitratorem, przez co chmieliny go skutecznie oblepiły i nie uformowały stożka po zamieszaniu, więc i ten temat nie poszedł zgodnie z oczekiwaniem.

Katorga.

no ale piwo uwarzone, schłodzone do 29*c napowietrzone i zadane suchymi lutra kveikami przed północą
    https://www.browar.biz/centrumpiwowa...tra-kveik-11-g

rano piana jak ta lala, podjęły pracę ze 2 godz. po zadaniu.

Pewnie piwo wyjdzie fajne, ale nie będzie za bardzo możliwe do odtworzenia...

Leave a comment:

• yavo
    replied
    Genialna zabawka! Dajcie znać, jak się sprawuje.

Leave a comment:

• ART
    replied
    Dzisiaj psim swędem ;0 udało się zaplanować warzenie. Warzymy z zacieraniem klona Raptora z czeskiego Pivovar Matuska. Browar udostępnił swoją recepturę

Z pewnych nowości w naszym sprzęcie skorzystamy przy chmieleniu podczas fermentacji burzliwej - do sprzętu browaru Świński Ryjek dołączył BrewBrain Float do pomiaru blg i temperatury w fermentorze.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2022-08-07, 18:34.

Leave a comment:

• ART
    replied
    W sobotę uwarzy się w szwajneryjku
    kwik quick kveik pale ale. Prosty szybki chmielony pejl ejl
    Trochę przybija brak czasu no i w ogóle wstyd - pierwsze zacieranie w tym roku. Kilka ekstraktowych tylko.

Zasyp jest gotowy
    5kg słód pale ale clear choice z crispa
    1kg słód pale ale clear choice extra z crispa
    2kg słód do destylacji (takie moje zwichnięcie, fajnie uwypukla chmielenie).

Chmielenie się układa. Ahtanum, Cascade, cashmere

Click image for larger version

Name:	20220407_221940.jpg
Views:	232
Size:	53,3 KB
ID:	2324859

Leave a comment:

• ART
    replied
    Mało się pisze, bo mało czasu, ale coś tam się warzy, więc coś się dzieje w Świńskim Ryjku.

W tym sezonie letnim kilka piw z owocami od sąsiada powstało - z czerwoną porzeczką, wiśnią i czereśnią. Obecnie ciągle jeszcze na fermentacji.

Za wielką wodą ktoś dostrzegł etykietkę Świńskiego Ryjka i trafiła do głosowania na nagrodę czytelników Brew Your Own

Click image for larger version

Name:	242023007_10159803044084885_1144095082268424503_n.jpg
Views:	267
Size:	50,8 KB
ID:	2320754

Leave a comment:

• Kazimierz_W
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Cholercia... jutro i nam strzeli 16 lat w garach.... choć w tym roku mało warzenia...
    Mnie za chwilę minie dekada, przy Was to niedługo, ale za to przetestowałem dzielnie dużo Waszych receptur z CP

Leave a comment:

• yavo
    replied
    Cholercia... jutro i nam strzeli 16 lat w garach.... choć w tym roku mało warzenia...
    Pięknie, brawo! A efekty i tak widać w Waszych recepturach na CP!

Leave a comment:

• Ahumba
    replied
    To ja przy Was młodzian. W tym roku dopiero 14 lat. A dziś u mnie drożdże zaczęły walkę z WEIZENBOCKIEM (17 BLg)

Leave a comment:

• ART
    replied

Leave a comment:

• anteks
    replied
    u mnie minęło 16lat

Leave a comment: