Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
50g Tango na whirlpoolu w 80*C nie dało zadowalających efektów, to znaczy dało ledwie wyczuwalny aromat. Albo temp była za wysoka i jakiś hopstand w 60*C byłby lepszy, albo po prostu trudno przekazać z niego do ciepłej brzeczki te aromaty które w sobie posiada. Ale padła decyzja o walnięciu 50g do beczki i tam już po kilku dniach zaczęło się nieźle dziać. OjciecWerner pytał czy nie dodawaliśmy przypadkiem Mosaica.👍 1Leave a comment:
-
Żonie smakuje i pachnie, a mi nie; oprócz grzybów czuję jeszcze białe winogrono, dobre i toLeave a comment:
-
Robiłem test z Tango, tj. chmielenie na zimno w beczce gotowego czeskiego lagera, i był to póki co najbardziej cytrusowo-grejpfrutowy niemiecki chmiel z jakiego korzystałem, zaprawdę dał dobry efekt. Teraz chcieliśmy sprawdzić jak będzie się sprawdzał z innym sposobem chmielenia no i przy górnej fermentacji.Leave a comment:
-
Haha, robiłem kveika na hallertau tango - z tego co kojarzę, wyszedł delikatny, ale chyba grzybami mi pachnie. Dam znać.Leave a comment:
-
A to w osobnym temacie jak się oswoję z tym dingsem.
Warzyliśmy ostatnio takie lekkie piwko, warka 20l. No i wyszła rutynka z worka. Miało być szybko i lekko a było długo i boleśnie.
Zasyp ok. 3kg w 9l wody w garze 50l to nie był dobry pomysł. Temp. źle się rozkładała w zacierze. Miało być na lenia z 72*c w godzinkę a tu zacieranie ze 3h walki z ciągłym podrzewaniem i niewygodnym mieszaniem nad filtratorem. Potem wysładzanie skończyło się przerzuceniem młóta do starej poczciwej kadzi filtracyjnej, bo za małe złoże się robiło w dużym garze.
Chmielenie whirlpoolowe z hallertau Tango
https://www.browar.biz/centrumpiwowa...o-de-2021-50-g
zrobiłem nie wiedzieć po co z zamontowanym flitratorem, przez co chmieliny go skutecznie oblepiły i nie uformowały stożka po zamieszaniu, więc i ten temat nie poszedł zgodnie z oczekiwaniem.
Katorga.
no ale piwo uwarzone, schłodzone do 29*c napowietrzone i zadane suchymi lutra kveikami przed północą
https://www.browar.biz/centrumpiwowa...tra-kveik-11-g
rano piana jak ta lala, podjęły pracę ze 2 godz. po zadaniu.
Pewnie piwo wyjdzie fajne, ale nie będzie za bardzo możliwe do odtworzenia...Leave a comment:
-
Dzisiaj psim swędem ;0 udało się zaplanować warzenie. Warzymy z zacieraniem klona Raptora z czeskiego Pivovar Matuska. Browar udostępnił swoją recepturę
Z pewnych nowości w naszym sprzęcie skorzystamy przy chmieleniu podczas fermentacji burzliwej - do sprzętu browaru Świński Ryjek dołączył BrewBrain Float do pomiaru blg i temperatury w fermentorze.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2022-08-07, 18:34.👍 1Leave a comment:
-
W sobotę uwarzy się w szwajneryjku
kwik quick kveik pale ale. Prosty szybki chmielony pejl ejl
Trochę przybija brak czasu no i w ogóle wstyd - pierwsze zacieranie w tym roku. Kilka ekstraktowych tylko.
Zasyp jest gotowy
5kg słód pale ale clear choice z crispa
1kg słód pale ale clear choice extra z crispa
2kg słód do destylacji (takie moje zwichnięcie, fajnie uwypukla chmielenie).
Chmielenie się układa. Ahtanum, Cascade, cashmere
Leave a comment:
-
Mało się pisze, bo mało czasu, ale coś tam się warzy, więc coś się dzieje w Świńskim Ryjku.
W tym sezonie letnim kilka piw z owocami od sąsiada powstało - z czerwoną porzeczką, wiśnią i czereśnią. Obecnie ciągle jeszcze na fermentacji.
Za wielką wodą ktoś dostrzegł etykietkę Świńskiego Ryjka i trafiła do głosowania na nagrodę czytelników Brew Your Own
Leave a comment:
-
-
-
-
Cholercia... jutro i nam strzeli 16 lat w garach.... choć w tym roku mało warzenia...Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.
Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
-
Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html
Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
-
Channel: Islandia
2024-10-27, 01:16 -
-
Cześć wszystkim
Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
-
Channel: Niemcy
2024-11-20, 11:41 -
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: