Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • ART
    replied
    Antyk czerwonoporzeczkowy z lipca 2021 trafił na rozlew po 555 dniach fermentacji, nie miałem cierpliwości czekać jeszcze 111 dni
    Jest nieźle! Nic nie urosło ani na górze ani na dole. Smakowo porzeczka wyśmienicie zauważalna. Kwasek istotny ale nie przegięty.

    Nie byłbym sobą gdybym czegoś nie spaprał - nie zamontowałem filtratora na kran i parę owoców porzeczki utrudniło mi rozlew i trafiły do butelek. Człek ciągle się uczy.
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2023-01-08, 12:40.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Ale bajeczne!

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    A propos brewbrain float przy okazji fermentacji np. porteru wykresik wyglada tak
    Attached Files

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    50g Tango na whirlpoolu w 80*C nie dało zadowalających efektów, to znaczy dało ledwie wyczuwalny aromat. Albo temp była za wysoka i jakiś hopstand w 60*C byłby lepszy, albo po prostu trudno przekazać z niego do ciepłej brzeczki te aromaty które w sobie posiada. Ale padła decyzja o walnięciu 50g do beczki i tam już po kilku dniach zaczęło się nieźle dziać. OjciecWerner pytał czy nie dodawaliśmy przypadkiem Mosaica.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Żonie smakuje i pachnie, a mi nie; oprócz grzybów czuję jeszcze białe winogrono, dobre i to

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo
    Haha, robiłem kveika na hallertau tango - z tego co kojarzę, wyszedł delikatny, ale chyba grzybami mi pachnie. Dam znać.
    Robiłem test z Tango, tj. chmielenie na zimno w beczce gotowego czeskiego lagera, i był to póki co najbardziej cytrusowo-grejpfrutowy niemiecki chmiel z jakiego korzystałem, zaprawdę dał dobry efekt. Teraz chcieliśmy sprawdzić jak będzie się sprawdzał z innym sposobem chmielenia no i przy górnej fermentacji.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Haha, robiłem kveika na hallertau tango - z tego co kojarzę, wyszedł delikatny, ale chyba grzybami mi pachnie. Dam znać.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo
    Genialna zabawka! Dajcie znać, jak się sprawuje.
    A to w osobnym temacie jak się oswoję z tym dingsem.

    Warzyliśmy ostatnio takie lekkie piwko, warka 20l. No i wyszła rutynka z worka. Miało być szybko i lekko a było długo i boleśnie.

    Zasyp ok. 3kg w 9l wody w garze 50l to nie był dobry pomysł. Temp. źle się rozkładała w zacierze. Miało być na lenia z 72*c w godzinkę a tu zacieranie ze 3h walki z ciągłym podrzewaniem i niewygodnym mieszaniem nad filtratorem. Potem wysładzanie skończyło się przerzuceniem młóta do starej poczciwej kadzi filtracyjnej, bo za małe złoże się robiło w dużym garze.

    Chmielenie whirlpoolowe z hallertau Tango
    https://www.browar.biz/centrumpiwowa...o-de-2021-50-g

    zrobiłem nie wiedzieć po co z zamontowanym flitratorem, przez co chmieliny go skutecznie oblepiły i nie uformowały stożka po zamieszaniu, więc i ten temat nie poszedł zgodnie z oczekiwaniem.

    Katorga.

    no ale piwo uwarzone, schłodzone do 29*c napowietrzone i zadane suchymi lutra kveikami przed północą
    https://www.browar.biz/centrumpiwowa...tra-kveik-11-g

    rano piana jak ta lala, podjęły pracę ze 2 godz. po zadaniu.

    Pewnie piwo wyjdzie fajne, ale nie będzie za bardzo możliwe do odtworzenia...

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Genialna zabawka! Dajcie znać, jak się sprawuje.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Dzisiaj psim swędem ;0 udało się zaplanować warzenie. Warzymy z zacieraniem klona Raptora z czeskiego Pivovar Matuska. Browar udostępnił swoją recepturę

    Z pewnych nowości w naszym sprzęcie skorzystamy przy chmieleniu podczas fermentacji burzliwej - do sprzętu browaru Świński Ryjek dołączył BrewBrain Float do pomiaru blg i temperatury w fermentorze.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2022-08-07, 17:34.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    W sobotę uwarzy się w szwajneryjku
    kwik quick kveik pale ale. Prosty szybki chmielony pejl ejl
    Trochę przybija brak czasu no i w ogóle wstyd - pierwsze zacieranie w tym roku. Kilka ekstraktowych tylko.

    Zasyp jest gotowy
    5kg słód pale ale clear choice z crispa
    1kg słód pale ale clear choice extra z crispa
    2kg słód do destylacji (takie moje zwichnięcie, fajnie uwypukla chmielenie).

    Chmielenie się układa. Ahtanum, Cascade, cashmere

    Click image for larger version

Name:	20220407_221940.jpg
Views:	237
Size:	53,3 KB
ID:	2324859

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Mało się pisze, bo mało czasu, ale coś tam się warzy, więc coś się dzieje w Świńskim Ryjku.

    W tym sezonie letnim kilka piw z owocami od sąsiada powstało - z czerwoną porzeczką, wiśnią i czereśnią. Obecnie ciągle jeszcze na fermentacji.

    Za wielką wodą ktoś dostrzegł etykietkę Świńskiego Ryjka i trafiła do głosowania na nagrodę czytelników Brew Your Own



    Click image for larger version

Name:	242023007_10159803044084885_1144095082268424503_n.jpg
Views:	272
Size:	50,8 KB
ID:	2320754

    Leave a comment:


  • Kazimierz_W
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Cholercia... jutro i nam strzeli 16 lat w garach.... choć w tym roku mało warzenia...
    Mnie za chwilę minie dekada, przy Was to niedługo, ale za to przetestowałem dzielnie dużo Waszych receptur z CP

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Cholercia... jutro i nam strzeli 16 lat w garach.... choć w tym roku mało warzenia...
    Pięknie, brawo! A efekty i tak widać w Waszych recepturach na CP!

    Leave a comment:


  • Ahumba
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Cholercia... jutro i nam strzeli 16 lat w garach.... choć w tym roku mało warzenia...
    To ja przy Was młodzian. W tym roku dopiero 14 lat. A dziś u mnie drożdże zaczęły walkę z WEIZENBOCKIEM (17 BLg)

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...