Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Maggyk
    replied
    Czas pozwala na chwilę powarzenia, zatem z rana ruszyłam do boju
    10/15 APA

    40 litrów
    Pale Ale Clear Choice Extra Crisp 6,4 kg
    płatki orkiszowe 0,4 kg
    Caramunich II Weyermann 0,3 kg
    Crystal Light Crisp 0,3 kg

    Zacieranie:
    69ºC - płatki orkiszowe 20 min
    67ºC - do negatywnej próby jodowej
    75,6ºC - 10 min

    Chmielenie 60 min:
    brzeczka przednia - 30 g Marynka
    30 min - 40 g Cascade US
    15 min - 50 g Ahtanum
    10 min - Supermoss 8 g
    1 min - 40 g Cascade US

    Podział na dwa pojemniki fermentacyjne
    10/15a chmielenie na zimno 7 dni 80 g Cascade US, 50 g Simcoe
    Wyeast XL 1469 West Yorkshire Ale

    10/15b chmielenie na zimno 7 dni 80 g Cascade US, 50 g Ahtanum
    Wyeast XL 1332 Northwest Ale

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    9/2015 American Rye Beer 12 BLG

    40 litrów
    2,8 Żytni Steinbach
    2,4 Pale Ale Maris Otter
    2,4 Pilzneński Steinbach
    0,8 Pszeniczny Litovel
    2 kg łuski orkiszu

    Chmielenie:
    30 g Marynki do brzeczki przedniej
    60 min
    0 min 50 g Cascade granulat
    0 min 50 g Ahtanum granulat

    drożdże: Danstar Notthingham

    Chmielenie na zimno:
    Ahtanum 50 g granulat
    Cascade 50 g granulat

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    A czemu nazywa się to Prasátko? To jakiś styl/bezstyl?
    Lubię świnki to i się tak nazywa Układając recepturę nie patrzyłam na styl, w jakim się to zmieści, tylko brałam pod uwagę własne widzimisię.

    8/2015 Dorada Pampeana 11 BLG - jak wykryłam w nowym BJCP ten podstyl, to od razu mi się skojarzył z przeżyciami z Kofeiny i wiedziałam, że muszę to uwarzyć. Skład prosty, zatem finalnie trudne piwo.

    Pilzneński Castle 7,15 kg
    Cascade US 100 g
    Danstar Notthingham

    Zacieranie:
    48-46ºC - 30 min
    66,7-65ºC - 30 min
    72-70ºC - 30 min

    Chmielenie:
    60 min - 20 g Cascade US
    30 min - 30 g Cascade US
    0 min- 50 g Cascade US

    Leave a comment:


  • e-prezes
    replied
    .....
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2015-05-11, 20:34.

    Leave a comment:


  • e-prezes
    replied
    Ale macie przerób... A tu gość się zastanawia czy robić małe czy duże warki.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    16/14 AC Prasátko
    A czemu nazywa się to Prasátko? To jakiś styl/bezstyl?
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2015-05-11, 20:34.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Znów zaległości
    4/2015 Humlefryyyd 20 BLG - we wtorek przelewamy do minikegów/butelek
    5/2015 Porter bałtycki 22 BLG na burzliwej
    6/2015 Brown Ale 10 BLG na burzliwej

    7/2015 American Wheat 11,5 BLG właśnie się zaciera
    Pale Extra Clear Choice Crisp 2,72 kg
    Pszeniczny Steinbach 2,72 kg

    zacieranie 66,7 st C

    FWH - Fuggles granulat 30 g
    got 60 min
    0 min Centennial granulat 30 g

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    3/2015 English IPA 14 BLG
    Jasny WES 1 x 1,7 + 0,5
    60 min 50 g Phoenix
    30 min 25 g Archer, 25 g Bramling Cross
    5 min 25 g Archer, 25 g Bramling Cross
    Danstar Notthingham
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2015-02-02, 14:22.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    2/2015 Prasatko/Guziec
    pilzneński Soufflet 6,0 kg
    Cara Clair Castle 1 kg
    Karamel Pils Steinbach 0,4 kg
    pszeniczny Litovel 0,2
    Agnus, granulat 100 g
    Saaz Late, granulat 100 g
    Galaxy, granulat 100 g

    Zacieranie:
    55ºC - 5 min
    67ºC-62ºC do negatywnej próby jodowej
    75,6º - 10 min

    Chmielenie:
    60 min – 40 g Cascade US
    30 min – 50 g Saaz Late
    0 min – 50 g Saaz Late
    Prasatko 100 g Agnusa na cichą 3 dni
    Guziec 100 g Galaxy na cichą 3 dni
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2015-01-31, 10:20.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    1/2015 Simcoe Lager

    Pilzneński Steinbach 3 kg
    Karamel Pils 0,5 kg
    Monachijski Jasny Steinbach 0,3 kg
    pszeniczny Steinbach 0,2 kg
    Carahell Weyermann 0,2 kg
    Simcoe 100 g
    Fermentum Mobile - FM31 Bawarska Dolina (dwudniowy starter na mieszadle magnetycznym)

    Zacieranie:
    52ºC - 10 min
    67ºC do negatywnej próby jodowej
    75,6º - 10 min

    Chmielenie:
    FWH - brzeczka przednia - 20 g Simcoe
    60 min - 10 g Simcoe
    30 min - 10 g Simcoe
    5 min - 10 g simcoe

    50 g Simcoe na 3 dni przed końcem fermentacji cichej
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2015-01-30, 11:14.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    17/14 Koźlak wędzony 17 BLG - 04.10.2014
    skład
    Zadany w34/70.

    18/14 AIPA II 16 BLG - 05.10.2014
    skład
    Zadana Burton Union Ale M79 Mangrove Jack's Craft Series 10 g


    16/14 AC Prasátko
    zabutelkowane 02.10.2014
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2014-10-06, 10:41.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    16/14 AC Prasátko

    plz Soufflet 3 kg
    CaraClair 0,5 kg
    Karamel Pils 0,2 kg
    pszeniczny 0,1 kg
    Zacieranie
    14 litrów
    wsypać 55 st C
    podgrzać do68 st C

    chmielenie 60 min
    60 - 25 g Sladek
    30- 25 g Saaz Late
    0 - 25 g Agnus

    chmielenie na zimno 3 dni - 25 g Agnus, Sladek, 75 g Saaz Late

    Danstar Nottingham

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Spisu ku pamięci ciąg dalszy z kronikarskiego obowiązku i zanim zaginą fiszki:
    7/14 Bohemie Amber Ale
    8/14 Rotbier
    9/14 Monachijskie Jasne
    10/14 Modern Bitter (z innym chmieleniem)
    11/14 APA
    12/14 Barley wine
    13/14 Polaris IPA bez wysładzania czyli IIPA
    14/14 APA
    15/14 Imprezowo-firmowe

    Przerwa wakacyjna od lipca do września (no chyba, że nie).

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Browar Domowy Świński Ryjek doczekał się także nieco komercyjnej odnogi Razem ze Słociakami ze Sławic zaczęliśmy warzyć w skali 55x większej od dotychczasowej, nasze sprawdzone Centrum Piwowarstwowe receptury. W odrębnym wątku będzie można nas zaraz świńsko zbesztać:

    Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    IPA były napuchnięte zanim skończyłam warzyć, więc zadałam nimi.
    Potem powstały jeszcze na szybko:
    2/2014 AIPA ekstrakt ala Kormoran
    3/2014 Amerykańskie górnej fermentacji z ekstraktów

    Wczoraj uwarzony został 4/2014 Premium Bitter (Danstar N.). Już sobie wesoło fermentuje.

    Dziś porwałam się na 5/2014 RISa z mocnym chmieleniem (gęstwa Wyeast XL 1217 West Coast IPA o ile nie śmierdzi )

    oraz wysłodkowy udziwniony ciemny Witold 6/2014 (kolendra, skórka pomarańczy, pepperoncini, imbir).

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Znowu temat zaniedbany.

    W 2013 powstały jeszcze dwie warki (Poznań):
    22/13 Waiiti PA
    23/13 Kohatu PA (ekstrakt)

    2014

    No i dziś nadszedł czas na rozruch w browarze. Tym bardziej, że zapasów już niewiele zostało, a do Zielonej Góry trzeba coś mieć

    Na początek 1/14 American Wheat 12 BLG
    pszeniczny Litovel 2,1 kg
    pilzneński Soufflet 1,9 kg
    pszeniczny karmelowy Steinbach 0,1 kg

    Zacieranie:
    44 st. C - 15 min
    52 st C - 10 min
    67 st C - do negatywnej

    Chmielenie 70 min Amarillo szyszka 2013 50 g podzielone na 3 dawki i wrzucone na: 70 min, 30 min i 0 min

    Drożdże: na razie nie wiem, rozbiłam pożywkę w Wyeast XL 1217 West Coast IPA - Private Collection, ale zrobiłam to dziś więc szanse na to, że napęcznieją odpowiednio są znikome. Najwyżej zadam Danstarami Bry.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2014-01-31, 11:44.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...