Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
11/15 Red IPA 17 BLG
Ładna pogoda za oknem nastroiła mnie dziś do warzenia
Pale Ale Clear Choice Extra 2-5 EBC Crisp 4,3 kg
Crystal Light 160-180 EBC Crisp 0,1 kg
Crystal Medium 250-290 EBC Crisp 0,1 kg
Monachijski 12-18 EBC Soufflet 0,7 kg
Carafa (R) typ I 800-1000 EBC Weyermann 0,01 kg
zacieranie: 68 st. C, mash out 75,6
Chmielenie 60 min.
60 min - Zeus 20 g
20 min - Nugget 20 g
15 min - Nugget 15 g
0 min - Cascade 40 g, Nugget 15 g
Na zimno: 5 dni Cascade 100 g
Danstar Nottingham x2Leave a comment:
-
Czas pozwala na chwilę powarzenia, zatem z rana ruszyłam do boju
10/15 APA
40 litrów
Pale Ale Clear Choice Extra Crisp 6,4 kg
płatki orkiszowe 0,4 kg
Caramunich II Weyermann 0,3 kg
Crystal Light Crisp 0,3 kg
Zacieranie:
69ºC - płatki orkiszowe 20 min
67ºC - do negatywnej próby jodowej
75,6ºC - 10 min
Chmielenie 60 min:
brzeczka przednia - 30 g Marynka
30 min - 40 g Cascade US
15 min - 50 g Ahtanum
10 min - Supermoss 8 g
1 min - 40 g Cascade US
Podział na dwa pojemniki fermentacyjne
10/15a chmielenie na zimno 7 dni 80 g Cascade US, 50 g Simcoe
Wyeast XL 1469 West Yorkshire Ale
10/15b chmielenie na zimno 7 dni 80 g Cascade US, 50 g Ahtanum
Wyeast XL 1332 Northwest AleLeave a comment:
-
9/2015 American Rye Beer 12 BLG
40 litrów
2,8 Żytni Steinbach
2,4 Pale Ale Maris Otter
2,4 Pilzneński Steinbach
0,8 Pszeniczny Litovel
2 kg łuski orkiszu
Chmielenie:
30 g Marynki do brzeczki przedniej
60 min
0 min 50 g Cascade granulat
0 min 50 g Ahtanum granulat
drożdże: Danstar Notthingham
Chmielenie na zimno:
Ahtanum 50 g granulat
Cascade 50 g granulatLeave a comment:
-
Lubię świnki to i się tak nazywa
Układając recepturę nie patrzyłam na styl, w jakim się to zmieści, tylko brałam pod uwagę własne widzimisię.
8/2015 Dorada Pampeana 11 BLG - jak wykryłam w nowym BJCP ten podstyl, to od razu mi się skojarzył z przeżyciami z Kofeiny i wiedziałam, że muszę to uwarzyć. Skład prosty, zatem finalnie trudne piwo.
Pilzneński Castle 7,15 kg
Cascade US 100 g
Danstar Notthingham
Zacieranie:
48-46ºC - 30 min
66,7-65ºC - 30 min
72-70ºC - 30 min
Chmielenie:
60 min - 20 g Cascade US
30 min - 30 g Cascade US
0 min- 50 g Cascade USLeave a comment:
-
Znów zaległości
4/2015 Humlefryyyd 20 BLG - we wtorek przelewamy do minikegów/butelek
5/2015 Porter bałtycki 22 BLG na burzliwej
6/2015 Brown Ale 10 BLG na burzliwej
7/2015 American Wheat 11,5 BLG właśnie się zaciera
Pale Extra Clear Choice Crisp 2,72 kg
Pszeniczny Steinbach 2,72 kg
zacieranie 66,7 st C
FWH - Fuggles granulat 30 g
got 60 min
0 min Centennial granulat 30 gLeave a comment:
-
2/2015 Prasatko/Guziec
pilzneński Soufflet 6,0 kg
Cara Clair Castle 1 kg
Karamel Pils Steinbach 0,4 kg
pszeniczny Litovel 0,2
Agnus, granulat 100 g
Saaz Late, granulat 100 g
Galaxy, granulat 100 g
Zacieranie:
55ºC - 5 min
67ºC-62ºC do negatywnej próby jodowej
75,6º - 10 min
Chmielenie:
60 min – 40 g Cascade US
30 min – 50 g Saaz Late
0 min – 50 g Saaz Late
Prasatko 100 g Agnusa na cichą 3 dni
Guziec 100 g Galaxy na cichą 3 dniOstatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2015-01-31, 09:20.Leave a comment:
-
1/2015 Simcoe Lager
Pilzneński Steinbach 3 kg
Karamel Pils 0,5 kg
Monachijski Jasny Steinbach 0,3 kg
pszeniczny Steinbach 0,2 kg
Carahell Weyermann 0,2 kg
Simcoe 100 g
Fermentum Mobile - FM31 Bawarska Dolina (dwudniowy starter na mieszadle magnetycznym)
Zacieranie:
52ºC - 10 min
67ºC do negatywnej próby jodowej
75,6º - 10 min
Chmielenie:
FWH - brzeczka przednia - 20 g Simcoe
60 min - 10 g Simcoe
30 min - 10 g Simcoe
5 min - 10 g simcoe
50 g Simcoe na 3 dni przed końcem fermentacji cichejOstatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2015-01-30, 10:14.Leave a comment:
-
16/14 AC Prasátko
plz Soufflet 3 kg
CaraClair 0,5 kg
Karamel Pils 0,2 kg
pszeniczny 0,1 kg
Zacieranie
14 litrów
wsypać 55 st C
podgrzać do68 st C
chmielenie 60 min
60 - 25 g Sladek
30- 25 g Saaz Late
0 - 25 g Agnus
chmielenie na zimno 3 dni - 25 g Agnus, Sladek, 75 g Saaz Late
Danstar NottinghamLeave a comment:
-
Spisu ku pamięci ciąg dalszy z kronikarskiego obowiązku i zanim zaginą fiszki:
7/14 Bohemie Amber Ale
8/14 Rotbier
9/14 Monachijskie Jasne
10/14 Modern Bitter (z innym chmieleniem)
11/14 APA
12/14 Barley wine
13/14 Polaris IPA bez wysładzania czyli IIPA
14/14 APA
15/14 Imprezowo-firmowe
Przerwa wakacyjna od lipca do września (no chyba, że nie).Leave a comment:
-
Browar Domowy Świński Ryjek doczekał się także nieco komercyjnej odnogi
Razem ze Słociakami ze Sławic zaczęliśmy warzyć w skali 55x większej od dotychczasowej, nasze sprawdzone Centrum Piwowarstwowe receptury. W odrębnym wątku będzie można nas zaraz świńsko zbesztać:
Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Drodzy Piwowarzy!
11 - 27 lipca - nieczynne - urlop!
Zamówienia wysyłamy do 10. lipca - czwartek - włącznie,
potem - począwszy od poniedziałku, 28. lipca
...
-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2025-06-30, 18:39 -
-
Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.
Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
-
Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html
Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...-
Channel: Islandia
2024-10-27, 00:16 -
-
Wiele lat temu w Browarze Fortuna był podobno Zlot browar.biz, jednak na pewno w nim nie uczestniczyłem, więc nie było okazji do zwiedzenia tak zasłużonego browaru. Inna sprawa, że 15-20 lat temu był to jednak dużo mniejszy browar. Gdy 7 lat temu głównym piwowarem został Marcin Ostajewski...-
Channel: Wielkopolskie
-
- Loading...
- Koniec listy.

Leave a comment: