Kolejna warka
#27 Gama Red Ale
zasyp:
2500 g pilzneński
500g Carared
500 g melanoidynowy
Zacieranie:
- 62°C - 30 min
- 72°C - 30 min
Negatywna próba jodowa
Chmielenie:
60 min - Fuggles granulat 12 g
20 min - Fuggles granulat 12 g
5 min - Fuggles granulat 12 g
Piwo ma 11, 5 BLG. Dodano 30 g szyszek Lubelskiego do pojemnika fermentacyjnego.
Drożdże: 1/3 gęstwy Scottish Ale z odzysku po IPA.
Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
Jak już pisałam w innym temacie proponuję stosowanie 1:1, chyba, że lubicie bardzo wydatną wędzonkę.
#26 Krosnowicki Alt
Słód monachijski 4 kg
Słód karmelowy jasny 0,3 kg
Alt uwarzony z małymi przygodami - gar elektryczny nie chciał współpracować i podgrzewanie do ustalonych temperatur trwało masakrycznie długo, nie mówiąc już o chmieleniu. Druga trudność polegała na bardzo intuicyjnym odczytywaniu temperatur z termometru - 6 i 8 wyświetlały się jako 8, 1 i 7 jako jedynka. Cóż należało pożegnać staruszka i zaopatrzyć się w nowy.
Nie mamy zatem pewności co do temperatur, ale plan był następujący:
- 63°C - 45 min
- 72°C - 20 min
Chmielenie:
Marynka 50 g w proporcjach:
60 m - 48 g
10 m - 2 g
Dodatkowo ART stwierdził, że zastosuje chmielenie na zimno i dorzucił na oko dwie garści szyszek.Leave a comment:
-
-
-
Dzisiaj rozlany #23 pseudoGrodzisz (wędzonka dość silna ze słodu wędzonego Steinbach, dużo silniejsza niż ta, pochodząca ze słodu Weyermanna przy tej samej proporcji).
na cichą powędrowały
#24 India Pale Ale @ 4 BLG
#25 Pale Ale @ 2-2,5 BLGOstatnia zmiana dokonana przez ART; 2009-10-10, 00:06.Leave a comment:
-
-
-
Startowały od 26, w sumie już 29 saszetka była porządnie napęczniała i mogliśmy warzyć, ale czasu nie mieliśmy.Leave a comment:
-
-
Jeszcze nie daliśmy. Chcemy zobaczyć jak sobie poradzą Wyeast 1728 Scottish Ale
A oto i recepturka na:
#22 Porter pszeniczny
3 kg słodu pszenicznego
1 kg wiedeńskiego
2 kg pilzneńskiego
0,8 jasny karmelowy
0,05 ciemny karmelowy
0,15 żywiecki palony
Hallertau Hersbrucker 60 g
zacieranie dekokcyjne
słód pszeniczny wsypano do 8 litrów wody i zastosowano 15 minut przerwy w temp 45 st.
następnie dolano 8 l wody wsypano resztę słodów i podgrzano do 54 stopni
w 54 st. 1/3 odebrano i podgrzano do 63 st. C, pozostawiono do półgodziny podgrzano do 72 st i pozostawiono na 35 min, zagotowano
zmieszano całość
w 63 st odebrano 1/3 zacieru podgrzano do 72 st i pozostawiono na 40 min, zagotowano
zmieszano z resztą
w 72 st. pozostawiono całość na 35 min.
negatywna próba jodowa
podgrzano do 78
filtracja
Chmielenie:
30 g na 60 min
30 g na 10 minut przed końcemOstatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2009-09-30, 21:52.Leave a comment:
-
A co za drożdże daliście? No i wisicie nam recepturę pszenicznego portera!
Jak zamierzacie robić 2 dziennie to ja się nie bawię w żadne wyścigi...Leave a comment:
-
-
#25 Pale Ale
Znów poszliśmy na łatwiznę i skład surowców identyczny z zestawem CP
Słód pilzneński 2,5 kg
Słód monachijski 1,3 kg
Słód karmelowy jasny 0,2 kg
Chmiel Marynka, granulat, 35 g
Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
Zacieranie:
- 63°C - 40 min
- 72°C - 40 min
Chmielenie:
Marynka 60 min
Lubelski 10 min
I garść szyszek Marynki do fermentora podczas burzliwej.Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2009-09-30, 17:39.Leave a comment:
-
Myślę, że nie jest tak źle, zanim doszliśmy do 78 st., zanim zabraliśmy się za filtrację i ułożyło się młóto to z jakieś 30 minut dodatkowe należy liczyć, jak nie więcej.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.
Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
-
Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html
Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
-
Channel: Islandia
2024-10-27, 01:16 -
-
Cześć wszystkim
Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
-
Channel: Niemcy
2024-11-20, 11:41 -
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: