Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • ART
    replied
    1 kg monacha uciekł z przepisu.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Kolejna warka
    #27 Gama Red Ale
    zasyp:
    2500 g pilzneński
    500g Carared
    500 g melanoidynowy
    Zacieranie:
    - 62°C - 30 min
    - 72°C - 30 min
    Negatywna próba jodowa
    Chmielenie:
    60 min - Fuggles granulat 12 g
    20 min - Fuggles granulat 12 g
    5 min - Fuggles granulat 12 g

    Piwo ma 11, 5 BLG. Dodano 30 g szyszek Lubelskiego do pojemnika fermentacyjnego.
    Drożdże: 1/3 gęstwy Scottish Ale z odzysku po IPA.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Jak już pisałam w innym temacie proponuję stosowanie 1:1, chyba, że lubicie bardzo wydatną wędzonkę.

    #26 Krosnowicki Alt

    Słód monachijski 4 kg
    Słód karmelowy jasny 0,3 kg

    Alt uwarzony z małymi przygodami - gar elektryczny nie chciał współpracować i podgrzewanie do ustalonych temperatur trwało masakrycznie długo, nie mówiąc już o chmieleniu. Druga trudność polegała na bardzo intuicyjnym odczytywaniu temperatur z termometru - 6 i 8 wyświetlały się jako 8, 1 i 7 jako jedynka. Cóż należało pożegnać staruszka i zaopatrzyć się w nowy.

    Nie mamy zatem pewności co do temperatur, ale plan był następujący:
    - 63°C - 45 min
    - 72°C - 20 min

    Chmielenie:
    Marynka 50 g w proporcjach:
    60 m - 48 g
    10 m - 2 g

    Dodatkowo ART stwierdził, że zastosuje chmielenie na zimno i dorzucił na oko dwie garści szyszek.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    bardzo dominująca ? używać 1:1 ?
    Poczekaj na efekty, to jest właśnie testowanie receptury

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Dzisiaj rozlany #23 pseudoGrodzisz (wędzonka dość silna ze słodu wędzonego Steinbach, dużo silniejsza niż ta, pochodząca ze słodu Weyermanna przy tej samej proporcji).
    bardzo dominująca ? używać 1:1 ?

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Dzisiaj rozlany #23 pseudoGrodzisz (wędzonka dość silna ze słodu wędzonego Steinbach, dużo silniejsza niż ta, pochodząca ze słodu Weyermanna przy tej samej proporcji).

    na cichą powędrowały

    #24 India Pale Ale @ 4 BLG
    #25 Pale Ale @ 2-2,5 BLG
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2009-10-09, 23:06.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Zapisuję się na gęstwę!

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Roczne?
    Tak jest, dobrze przechowywane widocznie były

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    Startowały od 26, w sumie już 29 saszetka była porządnie napęczniała i mogliśmy warzyć, ale czasu nie mieliśmy.
    Roczne?

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Startowały od 26, w sumie już 29 saszetka była porządnie napęczniała i mogliśmy warzyć, ale czasu nie mieliśmy.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    Chcemy zobaczyć jak sobie poradzą Wyeast 1728 Scottish Ale
    ooo... To napiszcie jak sie spisały i ile startowały (chyba mamy z tego samego źródła )...

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Jeszcze nie daliśmy. Chcemy zobaczyć jak sobie poradzą Wyeast 1728 Scottish Ale

    A oto i recepturka na:
    #22 Porter pszeniczny
    3 kg słodu pszenicznego
    1 kg wiedeńskiego
    2 kg pilzneńskiego
    0,8 jasny karmelowy
    0,05 ciemny karmelowy
    0,15 żywiecki palony
    Hallertau Hersbrucker 60 g

    zacieranie dekokcyjne

    słód pszeniczny wsypano do 8 litrów wody i zastosowano 15 minut przerwy w temp 45 st.
    następnie dolano 8 l wody wsypano resztę słodów i podgrzano do 54 stopni

    w 54 st. 1/3 odebrano i podgrzano do 63 st. C, pozostawiono do półgodziny podgrzano do 72 st i pozostawiono na 35 min, zagotowano
    zmieszano całość

    w 63 st odebrano 1/3 zacieru podgrzano do 72 st i pozostawiono na 40 min, zagotowano
    zmieszano z resztą

    w 72 st. pozostawiono całość na 35 min.
    negatywna próba jodowa
    podgrzano do 78
    filtracja

    Chmielenie:
    30 g na 60 min
    30 g na 10 minut przed końcem
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2009-09-30, 20:52.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    A co za drożdże daliście? No i wisicie nam recepturę pszenicznego portera!
    Jak zamierzacie robić 2 dziennie to ja się nie bawię w żadne wyścigi...

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    #25 Pale Ale

    Znów poszliśmy na łatwiznę i skład surowców identyczny z zestawem CP
    Jak przepis dobry, to po co sobie życie utrudniać, w końcu po co robić gorsze piwo, jak można lepsze

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #25 Pale Ale

    Znów poszliśmy na łatwiznę i skład surowców identyczny z zestawem CP
    Słód pilzneński 2,5 kg
    Słód monachijski 1,3 kg
    Słód karmelowy jasny 0,2 kg
    Chmiel Marynka, granulat, 35 g
    Chmiel Lubelski, granulat, 40 g

    Zacieranie:
    - 63°C - 40 min
    - 72°C - 40 min

    Chmielenie:
    Marynka 60 min
    Lubelski 10 min

    I garść szyszek Marynki do fermentora podczas burzliwej.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2009-09-30, 16:39.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...