Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Maggyk
    replied
    Kolejna warka
    #27 Gama Red Ale
    zasyp:
    2500 g pilzneński
    500g Carared
    500 g melanoidynowy
    Zacieranie:
    - 62°C - 30 min
    - 72°C - 30 min
    Negatywna próba jodowa
    Chmielenie:
    60 min - Fuggles granulat 12 g
    20 min - Fuggles granulat 12 g
    5 min - Fuggles granulat 12 g

    Piwo ma 11, 5 BLG. Dodano 30 g szyszek Lubelskiego do pojemnika fermentacyjnego.
    Drożdże: 1/3 gęstwy Scottish Ale z odzysku po IPA.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Jak już pisałam w innym temacie proponuję stosowanie 1:1, chyba, że lubicie bardzo wydatną wędzonkę.

    #26 Krosnowicki Alt

    Słód monachijski 4 kg
    Słód karmelowy jasny 0,3 kg

    Alt uwarzony z małymi przygodami - gar elektryczny nie chciał współpracować i podgrzewanie do ustalonych temperatur trwało masakrycznie długo, nie mówiąc już o chmieleniu. Druga trudność polegała na bardzo intuicyjnym odczytywaniu temperatur z termometru - 6 i 8 wyświetlały się jako 8, 1 i 7 jako jedynka. Cóż należało pożegnać staruszka i zaopatrzyć się w nowy.

    Nie mamy zatem pewności co do temperatur, ale plan był następujący:
    - 63°C - 45 min
    - 72°C - 20 min

    Chmielenie:
    Marynka 50 g w proporcjach:
    60 m - 48 g
    10 m - 2 g

    Dodatkowo ART stwierdził, że zastosuje chmielenie na zimno i dorzucił na oko dwie garści szyszek.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    bardzo dominująca ? używać 1:1 ?
    Poczekaj na efekty, to jest właśnie testowanie receptury

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Dzisiaj rozlany #23 pseudoGrodzisz (wędzonka dość silna ze słodu wędzonego Steinbach, dużo silniejsza niż ta, pochodząca ze słodu Weyermanna przy tej samej proporcji).
    bardzo dominująca ? używać 1:1 ?

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Dzisiaj rozlany #23 pseudoGrodzisz (wędzonka dość silna ze słodu wędzonego Steinbach, dużo silniejsza niż ta, pochodząca ze słodu Weyermanna przy tej samej proporcji).

    na cichą powędrowały

    #24 India Pale Ale @ 4 BLG
    #25 Pale Ale @ 2-2,5 BLG
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2009-10-10, 00:06.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Zapisuję się na gęstwę!

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Roczne?
    Tak jest, dobrze przechowywane widocznie były

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    Startowały od 26, w sumie już 29 saszetka była porządnie napęczniała i mogliśmy warzyć, ale czasu nie mieliśmy.
    Roczne?

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Startowały od 26, w sumie już 29 saszetka była porządnie napęczniała i mogliśmy warzyć, ale czasu nie mieliśmy.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    Chcemy zobaczyć jak sobie poradzą Wyeast 1728 Scottish Ale
    ooo... To napiszcie jak sie spisały i ile startowały (chyba mamy z tego samego źródła )...

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Jeszcze nie daliśmy. Chcemy zobaczyć jak sobie poradzą Wyeast 1728 Scottish Ale

    A oto i recepturka na:
    #22 Porter pszeniczny
    3 kg słodu pszenicznego
    1 kg wiedeńskiego
    2 kg pilzneńskiego
    0,8 jasny karmelowy
    0,05 ciemny karmelowy
    0,15 żywiecki palony
    Hallertau Hersbrucker 60 g

    zacieranie dekokcyjne

    słód pszeniczny wsypano do 8 litrów wody i zastosowano 15 minut przerwy w temp 45 st.
    następnie dolano 8 l wody wsypano resztę słodów i podgrzano do 54 stopni

    w 54 st. 1/3 odebrano i podgrzano do 63 st. C, pozostawiono do półgodziny podgrzano do 72 st i pozostawiono na 35 min, zagotowano
    zmieszano całość

    w 63 st odebrano 1/3 zacieru podgrzano do 72 st i pozostawiono na 40 min, zagotowano
    zmieszano z resztą

    w 72 st. pozostawiono całość na 35 min.
    negatywna próba jodowa
    podgrzano do 78
    filtracja

    Chmielenie:
    30 g na 60 min
    30 g na 10 minut przed końcem
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2009-09-30, 21:52.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    A co za drożdże daliście? No i wisicie nam recepturę pszenicznego portera!
    Jak zamierzacie robić 2 dziennie to ja się nie bawię w żadne wyścigi...

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    #25 Pale Ale

    Znów poszliśmy na łatwiznę i skład surowców identyczny z zestawem CP
    Jak przepis dobry, to po co sobie życie utrudniać, w końcu po co robić gorsze piwo, jak można lepsze

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #25 Pale Ale

    Znów poszliśmy na łatwiznę i skład surowców identyczny z zestawem CP
    Słód pilzneński 2,5 kg
    Słód monachijski 1,3 kg
    Słód karmelowy jasny 0,2 kg
    Chmiel Marynka, granulat, 35 g
    Chmiel Lubelski, granulat, 40 g

    Zacieranie:
    - 63°C - 40 min
    - 72°C - 40 min

    Chmielenie:
    Marynka 60 min
    Lubelski 10 min

    I garść szyszek Marynki do fermentora podczas burzliwej.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2009-09-30, 17:39.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Ekhm, a robiliście próbę jodową? Całkiem serio się pytam, bo wg moich doświadczeń to przy zacieraniu jednotemperaturowym 60 minut to za mało na rozłożenie skrobi
    Myślę, że nie jest tak źle, zanim doszliśmy do 78 st., zanim zabraliśmy się za filtrację i ułożyło się młóto to z jakieś 30 minut dodatkowe należy liczyć, jak nie więcej.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...