Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • ART
    replied
    No to zatem to ten barwiący słód co go zapomniałem z CP i zastąpiłem własnym z 2005 roku

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    No to ja chyba mam z innego śrutownika

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Nie było 5 kg na pewno - po prostu nowy śrutownik się sprawdza w praktyce

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    wyszło 25l 12*BLG co jakoś dziwnie dużo wygląda na ilośc użytego słodu, ale sprawdzałem z 5 razy.
    Może to było 5 kg słodu? Jakaś rzeczywiście podejrzana wydajnośc, mi z 4 kg jakoś więcej niż 22 litry 12-stki nie chce wyjśc - gratki

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Po wielu potknięciach młodszego wysładzającego Arta wyszło 25l 12*BLG co jakoś dziwnie dużo wygląda na ilośc użytego słodu, ale sprawdzałem z 5 razy. Saflager s23 zadane wczoraj wieczorem.
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-02-17, 13:16.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #36 Schwarzbier 12 BLG
    Słód pilzneński 2 kg
    Słód monachijski 2 kg
    Słód barwiący 0,3 kg
    Chmiel Lubelski, granulat, 50 g

    12 litrów wody

    Zacieranie:
    - 62°C - 45 min
    - 72°C - 50 min
    negatywna próba jodowa
    barwiący 10 min
    mash out

    30 g lubelskiego na 60 min
    20 g lubelskiego na 10 min

    S-23

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    Przemowi juz mówiłem , są plastikowe zakręcane 100ml. pogoda jednak nie sprzyja wysyłkom , może w Zielonej za miesiąc ?
    Jak dla nas może być

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    Przemo takie pojemniczki to dość spore mają chyba, choć my to zawsze z małych słoiczków korzystaliśmy dobrze opatulonych folią bąbelkową i jakoś dawało radę.
    Przemowi juz mówiłem , są plastikowe zakręcane 100ml. pogoda jednak nie sprzyja wysyłkom , może w Zielonej za miesiąc ?
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2010-02-03, 19:39.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Belgijskiego Pale Ale wyszło coś około 25 litrów 12 BLG.

    #35 Ala Grodziskie
    1 kg wędzony
    1,5 pszeniczny

    Zacieranie:
    - 44°C - 10 min
    - 52°C - 10 min
    - 69°C - 90 min

    mash out

    35 g lubelskiego na 60 min
    15 g lubelskiego na 10 min

    s-04


    Przemo takie pojemniczki to dość spore mają chyba, choć my to zawsze z małych słoiczków korzystaliśmy dobrze opatulonych folią bąbelkową i jakoś dawało radę.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
    Dokładnie, tej z Poznania Sam jestem zdziwiony że drożdże po tylu latach jeszcze żyją.Maciej namnożył wstępnie na ekstrakcie ze trzy razy, a w zeszły piatek uwarzyliśmy grodzisza, zadaliśmy drożdże i po 14 h pięknie ruszyły bardzo ładny zapach i pianka ekstra
    o FAK!! Kogo trzeba zabić, żeby to dostać??

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
    Nie ma sprawy, będę zbierał gęstwę w piatek i kilka słoików chcę pozyskać, takze bedzie czym dzielić
    We wtorek lub środę bym podleciał , z zestawem moich piwek

    Leave a comment:


  • przemo70
    replied
    A tak wogóle mam pytanie, do jakich pojemników wlać tą gęstwę, bo normalnie trzymał bym w litrowych do kiszenia ogórków, ale do transportu to nie za bardzo się nadają.Najlepiej, myslę, wybiore sie do apteki po jakies plastikowe ale nie wiem jakie maja największe.Co Wy na to ?

    Leave a comment:


  • przemo70
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    No nie gadaj, że odzyskałeś z butelki grodzisza?
    Dokładnie, tej z Poznania Sam jestem zdziwiony że drożdże po tylu latach jeszcze żyją.Maciej namnożył wstępnie na ekstrakcie ze trzy razy, a w zeszły piatek uwarzyliśmy grodzisza, zadaliśmy drożdże i po 14 h pięknie ruszyły bardzo ładny zapach i pianka ekstra

    Leave a comment:


  • przemo70
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    pisał bym się na to
    Nie ma sprawy, będę zbierał gęstwę w piatek i kilka słoików chcę pozyskać, takze bedzie czym dzielić

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
    Poczekaj z tym grodziszem to Ci przyślę gęstwę z oryginalnymi drożdżami
    pisał bym się na to

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...