2/13 DE AIPA 17 BLG na cichej Cascade DE, granulat 50 g - wczoraj powędrowało do chmielenia na zimno
5/13 08.02.2013 Czeska Dziesiątka
Pilzneński czeski klepiskowy 3-4 EBC 3,0 kg
Monachijski 19 EBC 0,65 kg
Saaz 50 g (2x25)
55 st. C- 10 min
62 st. C - 20 min
72 st. C - do negatywnej próby jodowej (po 35 minutach sprawdziłam i była negatywna)
mash out - 77C
Chmielenie:
25g Saaz - 60 min
25 g Saaz - 1 min
Wyszło 24 litry 10 BLG, zadane drożdżami s-23.
3/13 Imperial IPA 18 BLG
4/13 American Pale Ale
mamy zamiar w ten weekend przelać na cichą. Mam nadzieję, że na zamiarach się nie skończy.
Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
Zaniedbaliśmy nasz warzelniczy temat na tyle, że zupełnie pogubiliśmy się w numeracji warek. Od września zaczęliśmy zatem do numeru warki dodawać rok. W tym roku mam mocne postanowienie notować skrupulatniej swoje wybryki.
1/13 Coopers Mexican Cerveza x2 rozpuszczone 17.01.2013, cicha 31.01.2013 (miało być wcześniej, ale nie wyszło, 3 BLG)
2/13 DE AIPA 17 BLG warzone 18.01.2013, cicha 31.01.2013 (jest 2,5 BLG)
Słód pale ale Strzegom 4,5 kg
Słód wiedeński Strzegom 1 kg
Słód bursztynowy Strzegom 0,5 kg
Słód karmelowy czerwony Strzegom 0,2 kg
zacieranie:
52 st. C - 10 minut
62 st. C - 30 minut
72 st. C - 30 minut
Opal, granulat 50 g - 90 min
Saphir, granulat 50 g - 15 min
Smaragd, granulat 50 g - 1 min
Cascade DE, granulat 50 g - na zimno, 3 dni przed butelkowaniem (taki jest plan)
obecnie na cichej
S-04
3/13 Imperial IPA 18 BLG warzone 25.01.2013, na burzliwej, 21,5 litra
Stasiek mnie natchnął do IIPY
Pale Ale Strzegom 6.3 kg
karmelowy ciemny Steinbach 0,2 kg
zacieranie:
52 st. C - 10 minut
62 st. C - 30 minut
72 st. C - 30 minut
Chmielenie:
Tomahawk granulat 30 g - 90 min
Warrior granulat 25 g - 60 min
Cascade granulat 20 g - 5 min
Cantennial granulat 20 g - 1 min
Na zimno (takie są plany)
7 dni - Amarilllo granulat 20 g
5 dni - Cascade granulat 10 g
4 dni - Centennial granulat 10 g
3 dni - Simcoe granulat 20 g
S-04 x 2
4/13 01.02.2013 American Pale Ale
A dziś kolej na mniejszego lenia. Zrobiłam sobie American Pale Ale z Wesów
Jasny WES 1,7 kg
Jasny WES 1,2 kg
Bursztynowy WES 0,5 kg
Chmielenie:
Warrior granulat 20 g - 60 min
Mosaic granulat 25 g - 1 min
Na zimno 25 g Mosaic (3-4 dni przed końcem - taki mam plan).
Mosaic ma szanse dołączyć do grona moich ulubieńców z USA.
Piwo się chłodzi. Drożdże S-04.Leave a comment:
-
Chyba że tak, jesteś usprawiedliwiony
P.S. Milo jest tak znaleźć pełen fermentor , muszę u mnie sprawdzić, może mi się też jakiś zapodział
Leave a comment:
-
Arturro po co butelkowaleś, trzeba było otworzyć kranik i wychłeptać, toż to już dobrze wyleżakowany ten witek
Leave a comment:
-
Ostatnio cicho w temacie, a przecież coś się dzieje - u nas sezon otwarty został zabutelkowaniem witbiera który zapomniany stał na cichej od czerwca
Leave a comment:
-
-
#54 Vienna Lager 12 BLG
4 kg wiedeńskiego Steinbach
zacieranie:
52 st. C - 15 minut
62 st. C - 60 minut
72 st. C - 10 minut
Chmielenie:
Hallertauer Tradition 2010 - 35 g
Hallertauer Tradition 2010 - 15 g
Drożdże:
Wyeast 2000 Budvar LagerLeave a comment:
-
#53 Mocny Grodzisz 11 BLG
1,3 kg słodu wędzonego Steinbach
1,5 kg pilzneńskiego Soufflet
0,5 pszenicznego Steinbach
Zacieranie
69 st. C - 90 minut
Chmielenie
32 g Spalt Spalter granulat na 60 min
15 g Spalt Spalter granulat na 10 min
Drożdże - s -33
uwarzono 17 marca 2011Leave a comment:
-
A mnie przy zasypie niemal identycznym wyjdzie 18 l 12 Blg.
Na dodatek żona, zalegalizowana a okoniem dzisiaj stanęła wobec browaru
Leave a comment:
-
Zepsuł się mąż
- wyszło około 21,5 litra 14 BLG. Tak z ciekawości jak to wydajność wg Promasha?
Teraz trwa filtracja drugiego RP. Ciekawe ja temu pójdzie.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Drodzy Piwowarzy!
11 - 27 lipca - nieczynne - urlop!
Zamówienia wysyłamy do 10. lipca - czwartek - włącznie,
potem - począwszy od poniedziałku, 28. lipca
...
-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2025-06-30, 18:39 -
-
Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.
Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
-
Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html
Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...-
Channel: Islandia
2024-10-27, 00:16 -
-
Wiele lat temu w Browarze Fortuna był podobno Zlot browar.biz, jednak na pewno w nim nie uczestniczyłem, więc nie było okazji do zwiedzenia tak zasłużonego browaru. Inna sprawa, że 15-20 lat temu był to jednak dużo mniejszy browar. Gdy 7 lat temu głównym piwowarem został Marcin Ostajewski...-
Channel: Wielkopolskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: