Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Maggyk
    replied
    2/13 DE AIPA 17 BLG na cichej Cascade DE, granulat 50 g - wczoraj powędrowało do chmielenia na zimno

    5/13 08.02.2013 Czeska Dziesiątka
    Pilzneński czeski klepiskowy 3-4 EBC 3,0 kg
    Monachijski 19 EBC 0,65 kg
    Saaz 50 g (2x25)

    55 st. C- 10 min
    62 st. C - 20 min
    72 st. C - do negatywnej próby jodowej (po 35 minutach sprawdziłam i była negatywna)
    mash out - 77C

    Chmielenie:
    25g Saaz - 60 min
    25 g Saaz - 1 min

    Wyszło 24 litry 10 BLG, zadane drożdżami s-23.

    3/13 Imperial IPA 18 BLG
    4/13 American Pale Ale
    mamy zamiar w ten weekend przelać na cichą. Mam nadzieję, że na zamiarach się nie skończy.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Zaniedbaliśmy nasz warzelniczy temat na tyle, że zupełnie pogubiliśmy się w numeracji warek. Od września zaczęliśmy zatem do numeru warki dodawać rok. W tym roku mam mocne postanowienie notować skrupulatniej swoje wybryki.

    1/13 Coopers Mexican Cerveza
    x2 rozpuszczone 17.01.2013, cicha 31.01.2013 (miało być wcześniej, ale nie wyszło, 3 BLG)

    2/13 DE AIPA 17 BLG warzone 18.01.2013, cicha 31.01.2013 (jest 2,5 BLG)
    Słód pale ale Strzegom 4,5 kg
    Słód wiedeński Strzegom 1 kg
    Słód bursztynowy Strzegom 0,5 kg
    Słód karmelowy czerwony Strzegom 0,2 kg
    zacieranie:
    52 st. C - 10 minut
    62 st. C - 30 minut
    72 st. C - 30 minut
    Opal, granulat 50 g - 90 min
    Saphir, granulat 50 g - 15 min
    Smaragd, granulat 50 g - 1 min

    Cascade DE, granulat 50 g - na zimno, 3 dni przed butelkowaniem (taki jest plan)
    obecnie na cichej

    S-04

    3/13 Imperial IPA 18 BLG warzone 25.01.2013, na burzliwej, 21,5 litra

    Stasiek mnie natchnął do IIPY

    Pale Ale Strzegom 6.3 kg
    karmelowy ciemny Steinbach 0,2 kg
    zacieranie:
    52 st. C - 10 minut
    62 st. C - 30 minut
    72 st. C - 30 minut

    Chmielenie:
    Tomahawk granulat 30 g - 90 min
    Warrior granulat 25 g - 60 min
    Cascade granulat 20 g - 5 min
    Cantennial granulat 20 g - 1 min
    Na zimno (takie są plany)
    7 dni - Amarilllo granulat 20 g
    5 dni - Cascade granulat 10 g
    4 dni - Centennial granulat 10 g
    3 dni - Simcoe granulat 20 g

    S-04 x 2

    4/13 01.02.2013 American Pale Ale
    A dziś kolej na mniejszego lenia. Zrobiłam sobie American Pale Ale z Wesów
    Jasny WES 1,7 kg
    Jasny WES 1,2 kg
    Bursztynowy WES 0,5 kg

    Chmielenie:
    Warrior granulat 20 g - 60 min
    Mosaic granulat 25 g - 1 min

    Na zimno 25 g Mosaic (3-4 dni przed końcem - taki mam plan).
    Mosaic ma szanse dołączyć do grona moich ulubieńców z USA.

    Piwo się chłodzi. Drożdże S-04.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Napisze sobie jeszcze jednego posta żeby totalnie zawładnąć stroną główną swoim nickiem
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-09-29, 03:14. Powód: Humor sytuacyjny

    Leave a comment:


  • przemo70
    replied
    Chyba że tak, jesteś usprawiedliwiony
    P.S. Milo jest tak znaleźć pełen fermentor , muszę u mnie sprawdzić, może mi się też jakiś zapodział

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Jednak trochę mało gazu.

    Leave a comment:


  • przemo70
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Ostatnio cicho w temacie, a przecież coś się dzieje - u nas sezon otwarty został zabutelkowaniem witbiera który zapomniany stał na cichej od czerwca
    Arturro po co butelkowaleś, trzeba było otworzyć kranik i wychłeptać, toż to już dobrze wyleżakowany ten witek

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Ostatnio cicho w temacie, a przecież coś się dzieje - u nas sezon otwarty został zabutelkowaniem witbiera który zapomniany stał na cichej od czerwca

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    Gdzie fermentujecie te dolniaki ?
    W piwnicy w domu rodziców Kiedyś wsadzaliśmy do lodówy wraz z jedzeniem, ale prawie do każdego się coś przyplątało. Nie są to idealne warunki, ale mi to nie przeszkadza.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Gdzie fermentujecie te dolniaki ?

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #54 Vienna Lager 12 BLG
    4 kg wiedeńskiego Steinbach

    zacieranie:
    52 st. C - 15 minut
    62 st. C - 60 minut
    72 st. C - 10 minut

    Chmielenie:
    Hallertauer Tradition 2010 - 35 g
    Hallertauer Tradition 2010 - 15 g

    Drożdże:
    Wyeast 2000 Budvar Lager

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #53 Mocny Grodzisz 11 BLG

    1,3 kg słodu wędzonego Steinbach
    1,5 kg pilzneńskiego Soufflet
    0,5 pszenicznego Steinbach

    Zacieranie
    69 st. C - 90 minut

    Chmielenie
    32 g Spalt Spalter granulat na 60 min
    15 g Spalt Spalter granulat na 10 min

    Drożdże - s -33
    uwarzono 17 marca 2011

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Kryzys. Ważenie słodów bywa kłopototwórczym czynnikiem w związku

    Leave a comment:


  • leona
    replied
    A mnie przy zasypie niemal identycznym wyjdzie 18 l 12 Blg.
    Na dodatek żona, zalegalizowana a okoniem dzisiaj stanęła wobec browaru

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Może się i zepsuł, ale i tak zalegalizowany

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Zepsuł się mąż - wyszło około 21,5 litra 14 BLG. Tak z ciekawości jak to wydajność wg Promasha?
    Teraz trwa filtracja drugiego RP. Ciekawe ja temu pójdzie.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...