Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Marusia
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    (woda zimna ma u nas 35*C )
    Oj, coś o tym wiem - zawsze rano cierpię, bo mam zwyczaj myć twarz zimną wodą - u Was się nie da


    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Piwo zielone rokuje i tym razem całkiem nieźle, fajne klimaty czekoladowe
    A skąd te klimaty czekoladowe???? Special B o ile pamiętam jest słodem jasnym, a 100 g karmelowego to kropla w morzu - chyba coś Wam nie wyszło

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    #16 ciemne ale

    2008.10.08 - warka #16 - kryptonim Trzynastka

    zasyp:
    • 2000g słód pilzneński
    • 1500g słód monachijski
    • 0500g słód Special B
    • 0100g słód karmelowy jasny


    Zacieranie takie sobie dekokcyjne, podobne jak ostatnio, bo mi dobrze pasuje, no może z drobna modyfikacją:
    • wstępnie: 60' @ 45*C (ot zalanie słodów gorącą kranówą i zajęcie się gośćmi )
    • war główny: 30' @ 62*C / 30' @ 72*C
    • dekokt (ok. 25% zacieru, po 15'): 20' @ 72*C + doprowadzenie do wrzenia (10'), dodanie do głównego waru
    • po negatywnej próbie jodowej do ok. 80*C i filtracja wiaderkowa + wysładzanie.


    Chmielenie:
    1. 90' - 30g Target szyszka (dłuższe gotowanie głównie dla odparowania wody, bo wyszła 10tka )
    2. 5' - 50g Spalt Select szyszka


    Piwo schłodzone tym razem chłodnicą zanurzeniową w ok. 60 minut (woda zimna ma u nas 35*C ), drożdże już nieleniwie ruszały wcześniej w starterze.

    Wyszło ogólnie 17l 13* BLG.

    fermentacja:

    Wyeast Irish Ale - gęstwa zadana @ 24*C
    1. burzliwa 2008.10.08 - 2008.10.14 - @ 19*C ~13* BLG-> ~3,5* BLG
    2. cicha 2008.10.14 - 2008.10.21 - @ 19,5*C ~3,5* BLG-> ~3* BLG


    rozlew/refermentacja:
    • 5l - na wyraźne życzenie współzacierkowicza Baklazanka - zadane miodem spadziowym 30g
    • 5l - na wyraźne życzenie współzacierkowicza Baklazanka - zadane miodem lipowym 30g
    • 6,6l - płynny ekstrakt słodowy 35g

    Teraz mam wątpliwości czy ciut nie poskąpiłem w ilości.

    Rozlew - wszystko w bączki poszło - leżakowanie w trakcie.

    Piwo zielone rokuje i tym razem całkiem nieźle, fajne klimaty czekoladowe, wyszło przyjemne chmielenie. Jako że piwo zdaje się nadawać do wypicia powstał też projekt etykietki:

    Click image for larger version

Name:	trzynastka.jpg
Views:	1
Size:	92,2 KB
ID:	2027344

    Piwo warzone wspólnie z Baklazankiem

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    #15 - Klon nadaje się do picia Porównanie Klon kontra nonKlon dopiero po wyleżakowaniu. Na razie syrop klonowy mało wyczuwalny, ale nie próbowaliśmy dla kontrastu wersji referementowanej suchym ekstraktem słodowym.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    skoro tak napisano, na pewno tak się stało

    korzystając z okazji, jesli jest ktoś chętny na wspólne warzenie w Opolu, zapraszamy w środę, (zainteresowanych zapraszam na PW).
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2008-10-05, 21:35.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    1. burzliwa 2008.09.20 - 2008.09.24 - @ 18*C 11* BLG-> ~5* BLG
    2. cicha 2008.09.24 - 2008.09.29 - @ 18*C ~4,5* BLG-> ~3* BLG

    przy przelewaniu na cichą 0,5 blg wam odfermentowało

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    coś tak czytam i czytam i w opisie pominąłem chmielenie:

    50' - Target - 50g szyszka
    5' - Spalt - 40g szyszka

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    dzięki, obaczym jak się wydrukuje i czy będzie na co nalepić

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Piękna etykieta! Gratuluję.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    #15 - ale

    2008.09.19 - warka #15 - kryptonim Klon babuni

    zasyp:
    • 2375g słód pilzneński
    • 2375g słód monachijski
    • 0250g słód Cara Red (za mało żeby w efekcie piwo było czerwone :/ )

    zacieranie takie sobie dekokcyjne:
    • 35' @ 62*C / 30' @ 70*C
    • dekokt (ok. 25% zacieru, po 20'): 20' @ 70*C + doprowadzenie do wrzenia, dodanie do głównego waru
    • po negatywnej próbie jodowej (cholera zapomniałem co znaczy negatywna ) do ok. 80*C i filtracja wiaderkowa + wysładzanie.


    piwo schłodzone przez noc na balkonie, drożdże strasznie leniwie ruszały w starterze i trzeba było czekac do dnia następnego, na szczęście było zimno jak cholera.

    wyszło 27l 11* BLG.

    fermentacja:

    Wyeast Irish Ale z saszetki
    1. burzliwa 2008.09.20 - 2008.09.24 - @ 18*C 11* BLG-> ~5* BLG
    2. cicha 2008.09.24 - 2008.09.29 - @ 18*C ~4,5* BLG-> ~3* BLG


    rozlew/refermentacja:
    • 10l - zadane ekstraktem słodowym jasnym WES 100g
    • 16l - zadane syropem klonowym 130ml

    no i po rozlewie - leżakowanie w trakcie. Trochę martwi mnie temp., bo jakoś ciepło się znowu zrobiło (ok. 20*C )

    piwo rokuje całkiem nieźle, już chciało się wypić, zobaczymy jaki efekt da syrop klonowy

    powstał też projekt etykietki:
    Click image for larger version

Name:	klon_500_web.jpg
Views:	1
Size:	91,4 KB
ID:	2027249

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    cholera, prawie rok od ostatniej warki, Aby przełamać impas - saszetka z pożywką dla drożdży płynnych została dzisiaj przełamana a słód już czeka ześrutowany.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    owe połufki - urzyte z premedykacjom
    większe pół również zmierza do Bałtyku

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    owe połufki - urzyte z premedykacjom

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    mniejsze pół warki #14
    większe pół
    to połowy nie sa równe

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    mniejsze pół warki #14 fermentowanej w drugim fermentorze zasiliło dzisiaj kanał. nie wiedziałem że mamy tak pięknie przystosowaną muszlę klozetową do odbioru kwasiżurów.

    większe pół raczej też pójdzie w ślady mniejszego brata. choć na razie jeszcze fermenci. Nie miałem serca sprawdzać W porównaniu do wylanego, które jak na złość pięknie się wyklarowało to jest cholernie mętne.

    ps. właśnie widzę że chciałem zafałszować numerację. Podświadomie sądziłem że uda nam się przechytrzyć przeznaczenie i nadałem warce numer 14. W rzeczywistości była to warka 13

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    #14 - Ale z Łubnian

    przy okazji naszego weekendowania w GulGulowie ukręciliśmy wspólnymi siłami ciemnawego ejla w sobotę.

    zasyp:

    2500g słód pilzneński
    1750g monachijski
    1000g pale ale
    0250g carared

    zacieranie "na lenia". do gara z ześrutowanym słodem chlust 16l wody 74*C. zawijas w kocyk i wio do baru po godzince - negatywna próba jodowa.

    potem w chwili wolnej filtracja i wysładzanie - ok. 17l wody 80*C

    chmielenie:
    45 minut: 20g East Kent Goldings (granulat)
    5 minut: 5g East Kent Goldings oraz jako akcent lokalny: 75g niesuszonego szyszkowanego chmielu odmiany Łubnianka

    brzeczka w 21*C zadana dzisiaj ok. południa drożdżami Danstar Nottingham.

    zobaczym cóż to będzie po takiej długiej przerwie w i tak naszym skromnym warzeniu

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...