Teraz mam wątpliwości czy ciut nie poskąpiłem w ilości.
Rozlew - wszystko w bączki poszło - leżakowanie w trakcie.
Piwo zielone rokuje i tym razem całkiem nieźle, fajne klimaty czekoladowe, wyszło przyjemne chmielenie. Jako że piwo zdaje się nadawać do wypicia powstał też projekt etykietki:
#15 - Klon nadaje się do picia Porównanie Klon kontra nonKlon dopiero po wyleżakowaniu. Na razie syrop klonowy mało wyczuwalny, ale nie próbowaliśmy dla kontrastu wersji referementowanej suchym ekstraktem słodowym.
0250g słód Cara Red (za mało żeby w efekcie piwo było czerwone :/ )
zacieranie takie sobie dekokcyjne:
35' @ 62*C / 30' @ 70*C
dekokt (ok. 25% zacieru, po 20'): 20' @ 70*C + doprowadzenie do wrzenia, dodanie do głównego waru
po negatywnej próbie jodowej (cholera zapomniałem co znaczy negatywna ) do ok. 80*C i filtracja wiaderkowa + wysładzanie.
piwo schłodzone przez noc na balkonie, drożdże strasznie leniwie ruszały w starterze i trzeba było czekac do dnia następnego, na szczęście było zimno jak cholera.
cholera, prawie rok od ostatniej warki, Aby przełamać impas - saszetka z pożywką dla drożdży płynnych została dzisiaj przełamana a słód już czeka ześrutowany.
mniejsze pół warki #14 fermentowanej w drugim fermentorze zasiliło dzisiaj kanał. nie wiedziałem że mamy tak pięknie przystosowaną muszlę klozetową do odbioru kwasiżurów.
większe pół raczej też pójdzie w ślady mniejszego brata. choć na razie jeszcze fermenci. Nie miałem serca sprawdzać W porównaniu do wylanego, które jak na złość pięknie się wyklarowało to jest cholernie mętne.
ps. właśnie widzę że chciałem zafałszować numerację. Podświadomie sądziłem że uda nam się przechytrzyć przeznaczenie i nadałem warce numer 14. W rzeczywistości była to warka 13
przy okazji naszego weekendowania w GulGulowie ukręciliśmy wspólnymi siłami ciemnawego ejla w sobotę.
zasyp:
2500g słód pilzneński
1750g monachijski
1000g pale ale
0250g carared
zacieranie "na lenia". do gara z ześrutowanym słodem chlust 16l wody 74*C. zawijas w kocyk i wio do baru po godzince - negatywna próba jodowa.
potem w chwili wolnej filtracja i wysładzanie - ok. 17l wody 80*C
chmielenie:
45 minut: 20g East Kent Goldings (granulat)
5 minut: 5g East Kent Goldings oraz jako akcent lokalny: 75g niesuszonego szyszkowanego chmielu odmiany Łubnianka
brzeczka w 21*C zadana dzisiaj ok. południa drożdżami Danstar Nottingham.
zobaczym cóż to będzie po takiej długiej przerwie w i tak naszym skromnym warzeniu
Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.
Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
Cześć wszystkim
Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
Leave a comment: