Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • przemo70
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    #33 Misz Masz 12 BLG
    0,6 ciemny WES
    3 litry brzeczki po IPA ok. 1 BLG
    0, 139 l miodu gryczanego ( w poprzednich warkach też był gryczany)
    skórka obtarta z 1 cytryny

    Chmielenie:
    Marynka 13 g 60 min
    Lubelski 13 g 10 min przed końcem

    Misz Maszu wyszło ok. 6 litrów - sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie. Zakończono 2 minuty przed 24.00.
    Piszę się na jedną flaszkę misz maszu jeśli można

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #33 Misz Masz 12 BLG
    0,6 ciemny WES
    3 litry brzeczki po IPA ok. 1 BLG
    0, 139 l miodu gryczanego ( w poprzednich warkach też był gryczany)
    skórka obtarta z 1 cytryny

    Chmielenie:
    Marynka 13 g 60 min
    Lubelski 13 g 10 min przed końcem

    Misz Maszu wyszło ok. 6 litrów - sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie. Zakończono 2 minuty przed 24.00.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2010-02-02, 01:06.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    Jakby to policzyć w litrach to pewnie mniej optymistycznie wyjdzie
    Sztuka jest sztuka

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Jakby to policzyć w litrach to pewnie mniej optymistycznie wyjdzie

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Gosia 5 warek w ciągu dnia !!! Jesteś Wielka , Szacun

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #32 Miodowe Ciemne 14 BLG
    0,6 ciemny WES
    0,425 jasny WES
    0,125 l miodu

    Chmielenie:
    Marynka 5 g 60 min
    Lubelski 5 g 10 min przed końcem

    Właśnie się chmieli.

    Ponieważ zostało nam jeszcze 0,6 ekstraktu ciemnego, trochę miodu i po IPA ok. 3 litry brzeczki 1 BLG to strzelimy jeszcze jedną małą wareczkę i padnę trupem
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2010-02-01, 22:22.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #31 Miodowe Jasne 12 BLG
    0,85 jasny WES
    0,125l miodu

    Chmielenie:
    Marynka 5 g 60 min
    Lubelski 5 g 10 min przed końcem

    Wyszło coś koło 7 litrów.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #30 India Pale Ale 14 BLG
    * Słód pilzneński 2 kg
    * Słód monachijski 2,3 kg
    * Słód karmelowy jasny 0,3 kg
    * Chmiel Marynka, granulat, 45 g
    * Chmiel Lubelski, granulat, 45 g
    Zacieranie:
    - 69°C - 60 min

    Chmielenie:
    Marynka 60 min
    Lubelski 10 min przed końcem

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #29 PA 12 BLG
    Standardowa receptura
    Słód pilzneński 2,5 kg
    Słód monachijski 1,3 kg
    Słód karmelowy jasny 0,2 kg
    Chmiel Marynka, granulat, 35 g
    Chmiel Lubelski, granulat, 40 g

    Zacieranie:
    - 63°C - 40 min
    - 72°C - 40 min

    Chmielenie:
    Marynka 60 min
    Lubelski 10 min

    W planach na dziś jest jeszcze IPA, 2 miniwarki piwa miodowego z ekstraktów (testowo).

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #28 2009.11.08 Spiż - 6 zbóż 12 BLG
    Zasyp na 15 litrów
    1,69 wiedeński
    1 kg pszeniczny
    0,17 płaskurka
    0,17 orkiszowy
    0,17 owsiany
    0,17 żytni

    Chmielenie - tu zonk, muszę odnaleźć notatki

    przerwy
    - 44°C - 10 min
    - 55°C - 10 min
    - 63°C - 30 min
    - 72°C - 30 min

    Zadano T-58

    Ciekawy winny klimacik, posmaki chlebowo-sezamowe.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2010-02-01, 09:32.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    IPA do 2,5-3 BLG

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #24 India Pale Ale
    #25 Pale Ale
    zeszły do 2 BLG i 23 października zostały zabutelkowane. Dodano 3g glukozy / 0,5 litra piwa. Smakują wyśmienicie - przynajmniej mi i ARTowi, a to jest najważniejsze.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk

    A dziś:
    #23 Ala Grodziskie

    1 kg słodu pszenicznego Litovel
    1,5 kg słodu wędzonego Steinbach

    Zacieranie:
    - 52°C - 20 min
    - 69°C - 90 min
    Właśnie spożywam - pyszniutki!
    Wędzony Steinbach ma jak dla mnie o wiele fajniejszą wędzonkę niż Weyermann. No i jest mocniej wędzony. Mi smakuje takie,jakie jest, ale chyba do przepisu na Grodzisza, żeby się trzymał stylu, trzeba by robić zasyp w proporcjach 1:1.

    Mniam

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Ano jakoś mi uciekł

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    1 kg monacha uciekł z przepisu.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...