
Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
#33 Misz Masz 12 BLG
0,6 ciemny WES
3 litry brzeczki po IPA ok. 1 BLG
0, 139 l miodu gryczanego ( w poprzednich warkach też był gryczany)
skórka obtarta z 1 cytryny
Chmielenie:
Marynka 13 g 60 min
Lubelski 13 g 10 min przed końcem
Misz Maszu wyszło ok. 6 litrów - sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie. Zakończono 2 minuty przed 24.00.Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2010-02-02, 01:06.Leave a comment:
-
-
#32 Miodowe Ciemne 14 BLG
0,6 ciemny WES
0,425 jasny WES
0,125 l miodu
Chmielenie:
Marynka 5 g 60 min
Lubelski 5 g 10 min przed końcem
Właśnie się chmieli.
Ponieważ zostało nam jeszcze 0,6 ekstraktu ciemnego, trochę miodu i po IPA ok. 3 litry brzeczki 1 BLG to strzelimy jeszcze jedną małą wareczkę i padnę trupemOstatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2010-02-01, 22:22.Leave a comment:
-
#31 Miodowe Jasne 12 BLG
0,85 jasny WES
0,125l miodu
Chmielenie:
Marynka 5 g 60 min
Lubelski 5 g 10 min przed końcem
Wyszło coś koło 7 litrów.Leave a comment:
-
#30 India Pale Ale 14 BLG
* Słód pilzneński 2 kg
* Słód monachijski 2,3 kg
* Słód karmelowy jasny 0,3 kg
* Chmiel Marynka, granulat, 45 g
* Chmiel Lubelski, granulat, 45 g
Zacieranie:
- 69°C - 60 min
Chmielenie:
Marynka 60 min
Lubelski 10 min przed końcemLeave a comment:
-
#29 PA 12 BLG
Standardowa receptura
Słód pilzneński 2,5 kg
Słód monachijski 1,3 kg
Słód karmelowy jasny 0,2 kg
Chmiel Marynka, granulat, 35 g
Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
Zacieranie:
- 63°C - 40 min
- 72°C - 40 min
Chmielenie:
Marynka 60 min
Lubelski 10 min
W planach na dziś jest jeszcze IPA, 2 miniwarki piwa miodowego z ekstraktów (testowo).Leave a comment:
-
#28 2009.11.08 Spiż - 6 zbóż 12 BLG
Zasyp na 15 litrów
1,69 wiedeński
1 kg pszeniczny
0,17 płaskurka
0,17 orkiszowy
0,17 owsiany
0,17 żytni
Chmielenie - tu zonk, muszę odnaleźć notatki
przerwy
- 44°C - 10 min
- 55°C - 10 min
- 63°C - 30 min
- 72°C - 30 min
Zadano T-58
Ciekawy winny klimacik, posmaki chlebowo-sezamowe.Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2010-02-01, 09:32.Leave a comment:
-
#24 India Pale Ale
#25 Pale Ale
zeszły do 2 BLG i 23 października zostały zabutelkowane. Dodano 3g glukozy / 0,5 litra piwa. Smakują wyśmienicie - przynajmniej mi i ARTowi, a to jest najważniejsze.Leave a comment:
-
Wędzony Steinbach ma jak dla mnie o wiele fajniejszą wędzonkę niż Weyermann. No i jest mocniej wędzony. Mi smakuje takie,jakie jest, ale chyba do przepisu na Grodzisza, żeby się trzymał stylu, trzeba by robić zasyp w proporcjach 1:1.
MniamLeave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.
Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
-
Drodzy Piwowarzy!
11 - 27 lipca - nieczynne - urlop!
Zamówienia wysyłamy do 10. lipca - czwartek - włącznie,
potem - począwszy od poniedziałku, 28. lipca...
-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2025-06-30, 19:39 -
-
Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html
Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
-
Channel: Islandia
2024-10-27, 01:16 -
-
Cześć wszystkim
Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: