Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
no właśnie gdzieś mi nieco wody uciekło z notatek - zapomniałem o dwóch litrach wlanych do gara żeby zbić temperaturę do przerwy ferulikowej
-
Jeśli młóto zostało przemyte tylko taką ilością wody, to oznaczałoby to, że pozostało w nim ok. 8-10 litrów brzeczki 12 Blg.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTwysładzanie 4,5l
A to byłoby marnotrawstwem.
Wydaje mi się, że przy zacieraniu mocniejszych piw warto przygotować sobie wiaderko na słabszą brzeczkę powstałą dzięki dalej prowadzonemu wysładzaniu.
Dzięki temu można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu: koźlaka i ciemniaka.
PS. Liczę na małą gęstwę z tej warki w Pszowie
Leave a comment:
-
#4 - Pszeniczny koźlak
W tym piwie palce maczała cała zgraja piwowarów
W sobotę nastawiliśmy sobie pszenicznego koziołka.
Zasyp - razem 6kg (śrutowała Marta):
słód plz - 3 050g
słód pszeniczny - 1 550g
słód monachijski - 1 400 g
Zacieranie 12l:
45*C - 15' - przerwa ferulkowa
62*C - 30' - I przerwa cukrowa
dekokt:
72* - 10' i zagotowanie
no i razem: do 80*C i filtracja.
wysładzanie 4,5l
gotowanie: 60 min
chmielenie w skarpetach Carlberga:
40 g Lubleski: 60 min
40 g Marynka: 10 min
drożdże: gęstwa po Schneider Weisse od Naczelnika.
razem ok. 16l
18*BLG
Dzięki wielkie za wspólne warzenie!
Nazwa w trakcie tworxzenia
Leave a comment:
-
Etykiety z Czterch Gwiazdek
pszenicy już zostało tyle co kot napłakał, więc nastawimy sobie kolejnego weissbiera w sobotę
jeżeli ktoś ma nieodpartą chęć zdobycia naszych etykiet i nie może ich sobie samemu wydrukować, proszę o przesłanie listu z zaadresowaną na siebie i odpowiednio oznaczkowaną kopertą na adres:
Browar.biz
Artur Szudrowicz
ul. Fieldorfa 4b/903
45-264 Opole 15Leave a comment:
-
w sumie nie obraziłbym się gdyby taki jak nasz pszeniczniak był w sprzedaży
Leave a comment:
-
-
-
Ale nasz Bubo bubo nie kwiczy bez przyczynyPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuPo polsku puchacz. Puchacz pohukuje przeciągle: puhuuu, puhuuu, a nie kwiczy. Stąd nazwa "puchacz", a nie "kwiczoł".
Leave a comment:
-
Po polsku puchacz. Puchacz pohukuje przeciągle: puhuuu, puhuuu, a nie kwiczy. Stąd nazwa "puchacz", a nie "kwiczoł".Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART...Bubo bubo...Leave a comment:
-
No i wczoraj nasza warka nr 3 po zebraniu drożdży z góry i przelaniu do fermentora z kranikiem powędrowała sobie na cichą.Leave a comment:
-
-
Zastępuję, nieobecnego w tej chwili na forum, Krzysia. O czym on sam zresztą nie wiePierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTnie mądrkuj się
Leave a comment:
-
Słód czyli ekstraktPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTczyli słód mieliśmy na szczęście nie barwiący jak się Naczelnik obawiał a po prostu ciemny...
Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Drodzy Piwowarzy!
11 - 27 lipca - nieczynne - urlop!
Zamówienia wysyłamy do 10. lipca - czwartek - włącznie,
potem - począwszy od poniedziałku, 28. lipca
...
-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2025-06-30, 18:39 -
-
Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.
Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
-
Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html
Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...-
Channel: Islandia
2024-10-27, 00:16 -
-
Wiele lat temu w Browarze Fortuna był podobno Zlot browar.biz, jednak na pewno w nim nie uczestniczyłem, więc nie było okazji do zwiedzenia tak zasłużonego browaru. Inna sprawa, że 15-20 lat temu był to jednak dużo mniejszy browar. Gdy 7 lat temu głównym piwowarem został Marcin Ostajewski...-
Channel: Wielkopolskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: