Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
Wareczka nr III - pszeniczne
Idąc za ciosem dzisiaj wybiliśmy z Maggykiem warkę nr 3 (jeszcze bez nazwy).
Dzięki urlopowemu dniu Maggyka i przy okazji udzielonego wsparcia drożdżowego od Mario123 z Gdańska (pokłony) wykonaliśmy dzisiaj pszeniczniaka
zasyp:
- słód pilzeński: 3,00 kg.
- słód pszeniczny: 2,00 kg.
+ 10l wody
przerwa ferulikowa: 47-50C - ok. 15'
I przerwa "cukrowa" - 40' - 64C,
obok dekokt: 72C na 10' + doprowadzenie do wrzenia,
II przerwa "cukrowa" - już łącznie z drugim warem 72C aż do negatywnej próby jodowej, która tym razem szybko i bezboleśnie wypadła dość szybko
+ woda wysłodkowa: + 6l ok. 75C
filtracja przez wiadro-filtrator + pielucha na wylocie (szło siermiężnie, ale po użyciu łyżeczki - poszło sprawniej
)
Chmielenie:
10g Magnum szyszka + 5g Lubelski granulat - 50" przed końcem
15g Marynka szyszka + 5g Marynka granulat - 6' przed końcem
filtracja przez wiadro-filtrator + pielucha na wylocie (poszło lepiej niż przy filtracji zacieru ale szlam po granulacie jest obrzydliwy
)
wyjściowe: ~23 BLG / ~11l
+ rozcieńczenie - niecałe 10l wody, czyli w efekcie mamy: ~12 BLG / ~21l
drożdże do pszenicznego: Wyeast Weihenstephan (dzięki Mario123) - chętnych na repasowane po raz drugi - zapraszam na PW. Starter ruszył po 30 minutach i wyrósł po jakiejś półtorej godzince unosząc nieco spodek zaczął wypełcać z pojemnika startowego (dokładniej z zaadaptowanego do tego celu wazonu
)
Na razie brzeczka się chłodzi - jutro rano Maggyk zadaje drożdzami.
Współczyńcy:
GulGula naciągnęliśmy jak zwykle na gary i śrutownik,
Bakłażana na osprzęt fermentacyjno, pomiarowo, kapslujący.
Dziekujemy
Leave a comment:
-
osobom które miały (nie)szczęście zostać obdarowanym piwkiem z II miotu - uprzejmie upraszam Was o zakopanie butli na kilka miesięcy. może coś z tego będzie
a tak poważniej - dzisiaj poszła na spróbowanie pierwsza butla i z jednej strony zadowoliła nas piana i nagazowanie o które się najbardziej obawialiśmy a z drugiej strony - no niestety nie jest to ideał, ale kwasiżur pierwszego lotu jednak też nie
da się wypić
- sporo owocowości z lekkim kawowo-karmelkowym finiszem. ciemny ekstrakt słodowy sprawił że barwa to nieprzenikliwa czerń ale w smaku tylko bardzo delikatnie zaakcentowane nutki. czyli słód mieliśmy na szczęście nie barwiący jak się Naczelnik obawiał a po prostu ciemny. musi jeszcze poleżeć w piwnicy. zobaczym co na warsztatach będzie.
Leave a comment:
-
może coś się da zrobić w tym kierunkuPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baklazanekAleż nie ma za co
Pierwsze piwo było dobre, a drugie będzie z pewnością jeszcze lepsze. Załapie się, prawda
?
Leave a comment:
-
Ależ nie ma za coPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
Do sprzętu dorzuca się i w tym przypadku Bakłażan jak i GulGul - serdeczne dzięki!
Pierwsze piwo było dobre, a drugie będzie z pewnością jeszcze lepsze. Załapie się, prawda
?
Leave a comment:
-
Czyli to był v-ce prezesPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
p.s. prezes nazwę zatwierdził. I nie był to Naczelnik :P
Leave a comment:
-
W niedzielę zabraliśmy się Maggykiem za butelkowanie. Przygotowanie butli do jednak mordęga. jako materiał refermentacyjny - reszta sproszkowanego ekstraktu słodowego (ok. 80g) + drugie tyle cukru zmieszane dokładnie z odrobiną młodego piwa i ciepłej wody - następnie chlust do pustego fermentora z kranikiem i na to reszta piwa z drugiego fermentora by się ładnie samoistnie wymieszało. aha, BLG spadło do 5stopni. w miarę dużo, ale za to smakowo powinno być całkiem znośnie - młode smakowało całkiem przyjaźnie - lekka goryczka i niezbyt nachalne podpalane nutki
Operacja zajęła nam prawie trzy godziny :/
p.s. prezes nazwę zatwierdził. I nie był to Naczelnik :PLeave a comment:
-
faktycznie coś kiedyś takiego było, niegdysiejsze konkursowe puchy Ciemnego - to był barwiący, ta puszka jednak była całkiem świeża (otrzymana w Świdnicy - dzięki Krzysiu/Darku) z łatwo otwieralnym deklem i bez dodatku "barwiący" na etykiecie.Leave a comment:
-
A widzisz, zmyliły mnie nazwy, bo właśnie znalazłem puchę ekstraktu, na jej etykiecie stoi"Ekstrakt Słodowy Ciemny", a wiem, że jest barwiący. Z kolei widzę na WESowej stronie, że produkują też inny, ale na etykiecie ta sama nazwa; inna czcionka i specyfikacja produktu trochę inna.
Zawiłe to
W każdym razie - proponowana nazwa piwa mi odpowiada
Ostatnia zmiana dokonana przez naczelnik; 2005-04-10, 22:47.Leave a comment:
-
O ile mnie pamięć nie myli, to to właśnie barwiący. Tylko ukrywa się czasem pod różnymi nazwami, chyba...
Leave a comment:
-
Ok - może byćPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTnazwa robocza: Puchacz Kwiczący o Zmierzchu - do zatwierdzenia przez prezesa.
Ta pucha WESowa, to taka mała? Barwiący ekstrakt? Ciemne jak noc będzie...Leave a comment: