Cieszę się że tryskasz w nieograniczony sposób wiedzą. Na szczęście jest co najmniej kilka artykułów do zagospodarowania, w kórych na pewno chętnie poudzielasz się...
Czekam zatem na kontakt.
Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
Zawsze se może mnie wyciąć...
Ale teraz nie go w necie, więc możemy mu tu trochę porozrabiać nim wróci!
A więc co oznacza "zimna woda" w tym cytacie: "słód żywiecki palony i karmel ciemny ekstrahowany w 2l zimnej wody"?
Pewnie zimna woda, kranówa.
Ja bym trochę podgrzał.Leave a comment:
-
Wiesco, Wielki_B, Ty to naprawdę bezczelny jesteś, Admina poprawiać
Leave a comment:
-
Parę poprawek, co do nazewnictwa:
Nie gotowanie a zacieranie. Gotowanie ma ustaloną temperaturę...gotowanie zacieru:
do uzyskania negatywnej próby jodowej służyły przerwy. W Twoim przypadku:potem dojechanie do 80*C celem uzyskania negatywnej próby jodowej.
30' - 65*C
30' - 73*C
"Dojechanie do 80*C" służyło zmniejszeniu lepkości zacieru, a przez to sprawniejszej filtracji.
A tak w ogóle, to bardzo mi się podoba ta wareczka. W takich chwilach myślę sobie: kiedy w końcu ja wezmę się za jakiegoś porterka?
Budvary są może w saszetce? - Jesli tak, to powinny jeszcze ruszyć.
Nie wiemy jakimi drożdżami z tego GulGulgowa zadałeś w końcu tę brzeczkę...
PS.
Co oznacza: "(2 razy przepuszczona przez wiaderko)"?Leave a comment:
-
A gdzie kupowane? jakąs reklamacyję trzaby złożyc!!Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
17 listopada - Starter z Budvar Lagerami nie ruszył do dziś (prawie 8 dni!)... chyba już nie ruszy
Leave a comment:
-
#5a porter bałtycki 23' i #5b ciemny lager 12'
Zasyp:
3000g pilzeński
3000g monachijski
800g jasny karmel
200g żywiecki palony
50g karmel ciemny
zacieranie infuzyjne. 16l wody na początek.
słód żywiecki palony i karmel ciemny ekstrahowany w 2l zimnej wody (dodany podczas filtracji zacieru)
gotowanie zacieru:
(W zasadzie to odbyło się pierwsze rozdziewiczenie kociołka z Lidla
)
30' - 65*C
30' - 73*C
potem dojechanie do 80*C celem uzyskania negatywnej próby jodowej. niestety gdzieś zapodziałem ów "wskaźnik" i na oko zakończyłem zacieranie po kilkunastu minutach.
Filtracja:
standardowo wiaderkowa, 3l wody na dno, póżniej jeszcze 1l wody + 2l z ekstrahowanym na zimno słodem palonym.
1) w efekcie powstała brzeczka 21*BLG portera (2 razy przepuszczona przez wiaderko)
2) do drugiego wiaderka poszło "wysłodkowe" - dzięki dodatkowym ok. 9l wody i 3-krotnym przepuszczeniu przez wysłodziny powstała brzeczka ~11*blg
Chmielenie:
Chmiel był załadowany w wygotowane pończochy więc trochę więcej go wrzucaliśmy.
1) Porter:
Marynka - szyszka - 100g - 0-90'
Spalter - szyszka - 50g - 60'-90'
2) lagerek:
Marynka+Lubelski - granulat - 25g/25g - 0-45'
Spalter - szyszka - 50g - 45'-60'
Na noc schłodzenie na balkonie (do ok. 10*C)
Czwartek rano: Starter nie rusza już od jakiś 40h Nie mam czym zadać brzeczek...
Piątek... grrrr
Sobota: powoli panika dociera do mnie - drożdże dalej nie ruszają
Porter: - 23"BLG
"Cienkusz" - 12*BLG
Carlberg ratuj! GulGul ratuj! - Carlberg kopał za drożdżami dla mnie, jednak okazało się że mam dostęp do drożdży prawie na miejscu - GulGul właśnie ściągnął swoje dolniaki po robocie, więc szybki kurs do GulGulowa - słoik świeżutkiej mocnej gęstwy mam
Na próbę zadałem jakieś 100ml cienkusza - po 5 minutach drożdże zaczęły wyłazić z litrowego kufla
Po jakiejś pół godzinie zadałem 2/3 gęstwy do portera i 1/3 do "cienkusza" 
15 Listopada - wtorek - oba piwka ładnie fermencą
17 listopada - Starter z Budvar Lagerami nie ruszył do dziś (prawie 8 dni!)... chyba już nie ruszy
Leave a comment:
-
Warka nr 5a - Porter i 5b - Ciemny Lagerek
dzisiaj na sąsiadów padł blady strach - pierwszy raz warzyliśmy u mnie w blokowisku
Nasz Porter to mała wariacja Mapajakowego przepisu. Przy okazji okazało się że do garnka 27l. zmieści się spokojnie 16l wody, 15l ześrutowanego słodu i jeszcze jest sporo miejsca
Protokół z warzenia jest dość zagmatwany ale niedługo go tu zamieszczę. W skrócie podam na razie tylko że powstał Porter (szacunkowo - 21-22 BLG) i mając w głębi duszy przekaz W_B - ciemna dwunastka.
Aha - znowu były moczone skarpety. Poniżej zajawka
Leave a comment:
-
projekt etykiety mam w głowie, teraz trzeba czasu (ktoś ma?) żeby to przełożyć na wektory...Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaggykWczoraj warka nr 4 (5 Blg) powędrowała do buteleczek. Efekt końcowy to ok. 14 litrów. Nazwa i etykieta jeszcze wymaga uzgodnień.Leave a comment:
-
Wczoraj warka nr 4 (5 Blg) powędrowała do buteleczek. Efekt końcowy to ok. 14 litrów. Nazwa i etykieta jeszcze wymaga uzgodnień.Leave a comment:
-
po zapachu wnoszę, że będzie to niezły mózgotrzepPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaggykPiwko w sobotę - 01.10.2005 zostało przelane na cichą, na której bedzie stało jakieś półtorej tygodnia. I zostało przewiezione z oddziału w Łubnianach do oddziału Opole.
W sobotę było 9 Blg, dziś 7.
Mam nadzieję,, że nic go nie zaatakuje, a w szczególności wstrętne muszki owocówki, które się kręcą w pobliżu fermentora
Leave a comment:
-
Piwko w sobotę - 01.10.2005 zostało przelane na cichą, na której bedzie stało jakieś półtorej tygodnia. I zostało przewiezione z oddziału w Łubnianach do oddziału Opole.
W sobotę było 9 Blg, dziś 7.
Mam nadzieję,, że nic go nie zaatakuje, a w szczególności wstrętne muszki owocówki, które się kręcą w pobliżu fermentora
Leave a comment:
-
bo w tamtych okolicznościach przyrody zastosowanie Twojej rady skutkowałoby uwarzeniem pszenicznej dwunasteczki zamiast koźlaka. dlatego była bananaradaPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnikWarunki były, ale radę zbananowałeś

Tak czy owak i tak nie miałem naczynia do fermentacji drugiej porcji słabszego piwa.Leave a comment:
-
Warunki były, ale radę zbananowałeśPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTA z rady będę sumiennie korzystał jak mi na to warunki pozwolą.
Leave a comment:
-
gęstwę dostaniesz ale pod warunkiem że:
- nie zapomnę zebrać
- nie zapomnę zabrać
- przyjadę do Pszowa
- będziesz grzeczny
A z rady będę sumiennie korzystał jak mi na to warunki pozwolą.Leave a comment:
-
To była woda dodana do zacierania. Natomiast jeśli wysładzanie odbyło się za pomocą jedynie 4,5 l, to w zacieranej śrucie pozostało ekstraktu, jak wyżej.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTno właśnie gdzieś mi nieco wody uciekło z notatek - zapomniałem o dwóch litrach wlanych do gara żeby zbić temperaturę do przerwy ferulikowej
Ummmm... kilkanaście butelek dobrego piwa! Na przyszłość warte przemyślenia...
Dyplomatycznie pominąłeś sprawę gęstwy...
Leave a comment: