Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • ART
    replied
    Plany na II warkę - zupełnie ekstraktowa - jak zwykle świąteczna

    Ponieważ drożdże pachną cudnie pomimo drugiej generacji i po ponadtrzymiesięcznym leżeniu odłogiem w lodówce (to że się nie skaszaniły to chyba jedynie zasługa 25Ballingowej zalewy ) - w świątecznym klimacie (o ile wszystko pójdzie zgodnie z planem i inne rzeczy [Piwowar Ty wiesz!] także zostaną załatwione przed jajcarskimi dniami) zakręcimy sobie z Maggykiem drugą warkę. Tym razem spożytkujemy zgromadzone ekstrakty (spokojnie - słody są w drodze i nastaw nr III będzie znowu pełnym dziełem przypadku ). Tak więc zobaczymy co z tego będzie. Plan jest na przyjazne niezbyt mocne, coś koło jedenastki pewnie, Ale Ale

    Nazwy jeszcze nie ma, coś pewnie jutro wymyślimy...

    "Zalew" ekstraktowy - ok. 3,5 kg. Drożdże te same co wcześniej - Abbaye II - o ile ruszą - jutro szykujemy starter. W razie czego znajdą się jeszcze jakieś przeterminowane sucharki - może uratują sytuację w ostateczności

    Do sprzętu dorzuca się i w tym przypadku Bakłażan jak i GulGul - serdeczne dzięki!

    Leave a comment:


  • naczelnik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gul_gul
    i słusznie, ja miałem na myśli jedynie goryczkę a takie piwka właśnie lubię najbardziej
    A jak bardzo lubisz tę goryczkę?
    Odporny jesteś na wykręcanie gęby??

    Leave a comment:


  • gul_gul
    replied
    żeby hojnie z przyjaciółm się dzielić

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    ... nie zgadzam się, że bardziej bock niż weizen - wg mnie właśnie było fajnie zrównoważone, oba charakterystyczne posmaki, a nie wyżarły się nawzajem ...
    i słusznie, ja miałem na myśli jedynie goryczkę a takie piwka właśnie lubię najbardziej

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Piwko miałam okazję łyknąć (no, łącznie ze 4 łyki) na zbiorowej degustacji Nitki i Bahtola - bardzo dobry weizenbock, nie zgadzam się, że bardziej bock niż weizen - wg mnie właśnie było fajnie zrównoważone, oba charakterystyczne posmaki, a nie wyżarły się nawzajem Gratuluję ambitnego rozpoczęcia działalności i proszę robić jakieś większe warki no i częściej

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    bania była u stefana. nastepny prooooszęę!

    Leave a comment:


  • Krzysiu
    replied
    Jeszcze w banię mozna dać ...

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    no niestety nie jestem Twojej daty

    Leave a comment:


  • Krzysiu
    replied
    To żydzi dla odmiany.

    A w palnik?

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Panie! Tylko w masońskie czajniki daje.

    Ażeby nie było tak do końca bezproduktywnie: dzisiejsza butla była zakręcana, nie kapslowana. Sprawdziła się dobrze, ale niestety łagodne traktowanie i tak wzbiło zdawałoby się mocno zbity osad na dnie i całe piwo było znowu totalnie mętne.

    Leave a comment:


  • Krzysiu
    replied
    A w czajnik też daje?

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Wypiłem dzisiaj całą butelczynę naszego nastawu i muszę powiedzieć że daje super ostro w tzw. czambuł.

    Leave a comment:


  • gul_gul
    replied
    Właśnie kończę drugą szklaneczkę, obawy o pianę faktycznie były niepotrzebne , pije się świetnie, goryczka bardziej 'bock' niż 'weizen' ale nie przesadna. Smak ciekawy adekwatny do dobranych surowców, co dziwne nie wyczuwam alkoholu dopiero po chwili, już w głowie pokazuje swoją faktyczną moc . Kończę bo zaraz będę gęgał. Przykre, że miałem tylko jedną buteleczkę. GRATULUJĘ.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    co my tu mamy, piwo z zimnego strychu powędrowało w cieplejsze rejony. w międzyczasie, to co stoi w skrzynce w bezruchu, nieźle się wyklarowało. będąc zbełtane np. po przewiezieniu w inne rejony - muszę przyznać że nie jest rewelacyjne, koniecznie musi się odstać

    wraz z dojrzewaniem o dziwo nabrało więcej owocowości, słodyczy i uwydatniła się goryczka wszystko na odwrót niż się spodziewaliśmy...

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    oficjalnie szanse są marne oczywiście

    Leave a comment:


  • Piwowar
    replied
    A jakie są szanse skosztowania tych wyrobów? Może Waćpan cuś podeślesz poprzez kuriera? Miałbym nawet jednego pod ręką w przeciągu następnych 10 dni.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...