
Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
na razie plan przesunięty w czasie bo moje choróbska zamiast ustąpić się pogorszyło i na świąteczne warzenie już za późnokolejna próba za kilka dni.
-
Plany na II warkę - zupełnie ekstraktowa - jak zwykle świąteczna
Ponieważ drożdże pachną cudnie pomimo drugiej generacji i po ponadtrzymiesięcznym leżeniu odłogiem w lodówce (to że się nie skaszaniły to chyba jedynie zasługa 25Ballingowej zalewy) - w świątecznym klimacie (o ile wszystko pójdzie zgodnie z planem i inne rzeczy [Piwowar Ty wiesz!] także zostaną załatwione przed jajcarskimi dniami) zakręcimy sobie z Maggykiem drugą warkę. Tym razem spożytkujemy zgromadzone ekstrakty (spokojnie - słody są w drodze i nastaw nr III będzie znowu pełnym dziełem przypadku
). Tak więc zobaczymy co z tego będzie. Plan jest na przyjazne niezbyt mocne, coś koło jedenastki pewnie, Ale Ale
Nazwy jeszcze nie ma, coś pewnie jutro wymyślimy...
"Zalew" ekstraktowy - ok. 3,5 kg. Drożdże te same co wcześniej - Abbaye II - o ile ruszą - jutro szykujemy starter. W razie czego znajdą się jeszcze jakieś przeterminowane sucharki - może uratują sytuację w ostateczności
Do sprzętu dorzuca się i w tym przypadku Bakłażan jak i GulGul - serdeczne dzięki!Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gul_guli słusznie, ja miałem na myśli jedynie goryczkę a takie piwka właśnie lubię najbardziej
Odporny jesteś na wykręcanie gęby??Leave a comment:
-
żeby hojnie z przyjaciółm się dzielić
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia... nie zgadzam się, że bardziej bock niż weizen - wg mnie właśnie było fajnie zrównoważone, oba charakterystyczne posmaki, a nie wyżarły się nawzajem ...Leave a comment:
-
Piwko miałam okazję łyknąć (no, łącznie ze 4 łyki) na zbiorowej degustacji Nitki i Bahtola - bardzo dobry weizenbock, nie zgadzam się, że bardziej bock niż weizen - wg mnie właśnie było fajnie zrównoważone, oba charakterystyczne posmaki, a nie wyżarły się nawzajem
Gratuluję ambitnego rozpoczęcia działalności i proszę robić jakieś większe warki no i częściej
Leave a comment:
-
Panie! Tylko w masońskie czajniki daje.
Ażeby nie było tak do końca bezproduktywnie: dzisiejsza butla była zakręcana, nie kapslowana. Sprawdziła się dobrze, ale niestety łagodne traktowanie i tak wzbiło zdawałoby się mocno zbity osad na dnie i całe piwo było znowu totalnie mętne.Leave a comment:
-
Wypiłem dzisiaj całą butelczynę naszego nastawu i muszę powiedzieć że daje super ostro w tzw. czambuł.Leave a comment:
-
Właśnie kończę drugą szklaneczkę, obawy o pianę faktycznie były niepotrzebne, pije się świetnie, goryczka bardziej 'bock' niż 'weizen' ale nie przesadna. Smak ciekawy adekwatny do dobranych surowców, co dziwne nie wyczuwam alkoholu dopiero po chwili, już w głowie pokazuje swoją faktyczną moc
. Kończę bo zaraz będę gęgał
. Przykre, że miałem tylko jedną buteleczkę
. GRATULUJĘ.
Leave a comment:
-
co my tu mamy, piwo z zimnego strychu powędrowało w cieplejsze rejony. w międzyczasie, to co stoi w skrzynce w bezruchu, nieźle się wyklarowało. będąc zbełtane np. po przewiezieniu w inne rejony - muszę przyznać że nie jest rewelacyjne, koniecznie musi się odstać
wraz z dojrzewaniem o dziwo nabrało więcej owocowości, słodyczy i uwydatniła się goryczkawszystko na odwrót niż się spodziewaliśmy...
Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.
Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
-
Drodzy Piwowarzy!
11 - 27 lipca - nieczynne - urlop!
Zamówienia wysyłamy do 10. lipca - czwartek - włącznie,
potem - począwszy od poniedziałku, 28. lipca...
-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2025-06-30, 18:39 -
-
Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html
Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
-
Channel: Islandia
2024-10-27, 00:16 -
-
W graniczącym z Włochami mieście Nova Gorica od kilku lat działa sporych rozmiarów browar z własnym pubem sklepem firmowym.
Do Nowej Goricy dotarliśmy w wyjątkowo upalną (+38 stopni) sierpniową sobotę, przyjeżdżając pociągiem z graniczącym z Austrią miastem Jesenice, skąd prowadzi...-
Channel: Słowenia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: