Nie otwieraj - niech trochę dojrzeje. Nie marnuj piwa to tak wczesnych testów!
Ja przy moim pierwszym wytrzymałem całe 3 tygodnie - a teraz żałuję, że zostały mi już ostatnie butelki.
ART napisał(a) kontrola wizualna jednej z butelek wykazała że sporo mętów zbiło się na dnie. Ale powolutku klaruje się. Ciekawe czy ma choćby nieco CO2.
Ja zawsze otwieram jedną butelkę po ok. 2 tygodniach i patrzę co się dzieje. Chyba nie wytrzymałbym inaczej.
za radą Maruśki na dzisiaj z Maggykiem przenieśliśmy sobie rozlew (z czwartku), co by na cichej dłużej postało i Święta nie tylko obżarstwem stały
- zestaw refermentacyjny: 500ml wody + ok. 90g ekstraktu sproszkowanego (wyszedł z tego niezły bełt). zmieszane samorzutnie w drugim fermentorze. Naszły mnie obawy że daliśmy trochę za mało tego ekstraktu (wagi brak, a etykieta z puszki ekstraktowej łatwo uległa anihilacji naście dni wcześniej i nie wiedzieliśmy nawet jaki jest ciężar zawartości całej puchy - teraz się okazało że 150g... zamiast oczekiwanych 200g).
Za przepowiednią GulGula - mętniak (cześciowo za sprawą ekstraktu - patrz wyżej) Zielone w smaku ma przyjazną goryczkę i niezły zapach. Tak oto młodzik poszedł na strych...
No i piwko poszło do buteleczek. Troszkę mało nam tego wyszło (ok. 13 l), ale za to jak ładnie pachnie. Już się nie mogę doczekać degustacji. Ale będę twarda A ponieważ piwko leżakuje u mnie - Art też będzie twardy
Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2004-12-26, 19:48.
Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.
Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
Cześć wszystkim
Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
Leave a comment: