Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
-
Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Dzisiaj moi mili rozpoczęliśmy z Maggykiem mieszanie w garachPo długich przygotowaniach i mozolnej akcji kompletowania sprzętu i surowców dzisiaj nastąpiło to co stać się musiało.
Warka nr #1 - jeszcze bez nazwy (bo nie wiadomo czy będzie co nazywać). Żeby nie nudziło nam się przy pierwszej warce rozpoczęliśmy od zacierania dekokcyjnego. W planie było nieco mocniejsze piwko w stylu opolskim
zasyp:
- słód pilzeński: 5,09 kg.
- słód pszeniczny: 1,30 kg.
- słód karmelowy jasny: 0,3 kg.
mieszanie było karkołomnym zajęciem, szczególnie podczas wydzielenia drugiewo waru - mieszanie w obu garaz na raz tej niezmiernie gęstej zawartości dało nam się we znakiAha, przerwa ferulikowa: 47C - ok. 15' , I przerwa "cukrowa" - 40' - 65C , dekokt: 72C na 10' + doprowadzenie do wrzenia, II przerwa "cukrowa" - już łącznie z drugim warem 72' aż do negatywnej próby jodowej.
Chmielenie chyba nieco popartoliłem, ale to się wytnie bo byłem bez nadzoru wtedy. Magnum 30g na oko 60' przed końcem i Marynka 25g na ok 20' przed końcem (planowo miały być 3' ale nie wyszło).
Filtracja przez filtrator wiaderkowy z milionem otwórków własnej produkcji. Spisał się bardzo dobrze. Myślałem że będą z tym największe kłopoty. Po filtracji z ok. 17-18l zostało ok 10l.
Schłodzenie nachmielonej brzeczki do 20 stopni nastąpiło samoczynnie w garnku na ganku w temp. ok. 7-8 stopni.
Blg wyszło piorunujące25,5 BLG. Dodaliśmy ok. 6l wody by zjechać w okolice 14-16.
Drożdże - Wyeast 1214 Belgian Abbey - tu trochę jestem rozczarowany ich nieruchawością która mnie ciągle nieco martwi. W sobotę rano zawarta w opakowaniu saszetka została zgodnie z instrukcją odpowiednio rozgnieciona. Słabo napęczniała przez te 2 dni. Starter przygotowaliśmy z ok.0,2l wody z suchym ekstraktem słodowym. Dopiero po jakiś wielu godzinach zaczęły się pojawiać drobnusieńkie pęcherzyki na powierzchni (mam nadzieję że drożdże się nie popsuły) Pociesza mnie to, że pachniały całkiem nieźle.
Maggyk już beze mnie zadała brzeczkę o temp. ok. 26-27 stopni starterem drożdżowym (z drobną pianką). W pomieszczeniu panuje ok. 17-20 stopni. Tak więc przez noc powinno się coś zacząć dziać a temp brzeczki ładnie spaść do ok 20stopni. Oby.
=====================
Jeśli z tego coś wyjdzie chwła nam.
Niniejszym chcielibyśmy podziękować wszystkim którzy dzielnie nas bardzo wsparli w drodze do dzisiejszych garów surowcowo, sprzętowo, czynem, wiedzą i poradamiTagi: brak
Related Topics
Collapse
-
Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.
Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
-
Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html
Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
-
Channel: Islandia
2024-10-27, 01:16 -
-
Cześć wszystkim
Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
-
Channel: Niemcy
2024-11-20, 11:41 -
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: