Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
BLG spadło do 6* i w piątek poszło w butle. w smaku juz było niezłenieco zmodyfikowana ilość słodów kororowych dała w efekcie nieco jaśniejszą barwę niż w warce #5.
-
wczoraj (18.09) porter poszedł na cichą, a wysłodkowe do butelek.
wysłodkowy ciemniak raczej nie rokuje najlepiej - z braku czasu z naszej strony - najprawdopodobniej za długo był na cichej - miał nieco octowy zapaszekDo tego na powierzchni zielonego piwa unosiła się jakaś dziwna cieniuteńka półprzezroczysta warstewka nie wiemy czego i nieco (prawdopodobnie) skłaczkowanych drożdży, wyparzonym zedzakiem wyekspediowaliśmy większość do zlewu - pod palcami owa substancja zdawała się być bardzo wlepna i tłusta w odczuciu :/ Końcowe BLG - ~3,5*.
Porter natomiast ma się niźle, oczarował nas miedzy innymi swoim zapachem - taki ciężko-nieco-konfiturowo-dziko-czarno-porzeczkowyobecne BLG - ~6,5*.
Leave a comment:
-
Pisząc powyższe korzystałam ze ściągi tworzonej przez Arta, także coś może się nie zgadzać. Art pewnie mnie poprawi, jak tylko wstanie.Leave a comment:
-
No i jak wspominaliśmy w innym temacie wczoraj uwarzyliśmy sobie Porterka, no i zrobiliśmy ciemniaczka na wysłodzinach.
Receptura, podobna do poprzedniej lekko zmodyfikowana:
3000g pilzeński Strzegom
3000g monachijski Strzegom
850g jasny karmel Strzegom
100g żywiecki palony
50g karmel ciemny Strzegom
20 litrów wody
Zacieranie infuzyjne.
Chmielenie:
9a Porter - Marynka 80g 0-60'; Spalter 30 g - 55-60'
9b Ciemniak - Marynka 30 g 0-60'; Spalter + Marynka 50 g + 10 g 45-60'
Wyszło nam około:
13 litrów Portera 20 Blg i 9 litrów Ciemniaka 12,5 Blg.
Dziś dodamy drożdży od Wielkiego_B - jeszcze raz wielkie dzięki, a drożdże to Wyeast 2001 Urquell Lager.
Kurcze trzeba jeszcze będzie cos uwarzyć, żeby nam się drożdże od kolegi wg2 mogły wykazać, ale to nie dzisiaj.
Nie obyło sie bez przygód, w czasie filtracji nam sie kurek poluzował niestety i musiałnastępic szybka akcja dokręcenia go, co z racji temperatury zacieru było uciążliwe, ale daliśmy radę. Pomagał nam Bakłażanek. Dzięki temu, jakby się cuś z piwem nie udało zawsze możemy zwalic na niegoOstatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2006-08-27, 07:11.Leave a comment:
-
na cichą poszło dzień później, piwko pachnie pięknie, ale BLG bez większych zmian.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BPS. Zdaje się, że narzucam własne upodobania...
Dzsiaj piwko prawdopodobnie pójdzie sobie na cichą, jak damy radę w tym upale. Zeszło coś w okolicach 5 Blg.Leave a comment:
-
Szkoda, że te lagerowce padły. Przy następnej próbie proponuję takie same składniki, jedynie z zastąpieniem całości słodu jasnego karmelowego słodem pilzneńskim i zadaniem drożdży dolnej fermentacji (w końcu lodówka nadal czeka!).
No dobra, karmelowego nie więcej niz 5 proc. zasypu.
PS. Zdaje się, że narzucam własne upodobania...Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTgdyby nie potknięcie na starcie (standard) poszłoby bez problemów. drożdże (dzięki GulGul) "rosną", brzeczka się chłodzi, rano zadajemy i jak pasibrzuchy ruszą to trrach do lodówy.
Leave a comment:
-
gdyby nie potknięcie na starcie (standard) poszłoby bez problemów. drożdże (dzięki GulGul) "rosną", brzeczka się chłodzi, rano zadajemy i jak pasibrzuchy ruszą to trrach do lodówy.
Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BJesli ma być klasyczne infuzyjne, a więc z jedną tylko przerwą, to ja bym tak zrobił.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk(...) z tymże podgrzaliśmy do 78 stop. C.
Wprawdzie cos takiego mnie nie spotkało, ale słyszałem o takich przypadkach. Dlatego wolę dmuchac na zimne, tym bardziej, ze temp. 75 st. C jest i tak górna półką, jaka potrzebujemy do filtracji zacieru w domowych warunkach.
Pozdrawiam.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BJesli ma być klasyczne infuzyjne, a więc z jedną tylko przerwą, to ja bym tak zrobił.
Po 1.15 h zrobiłbym próbę jodową - jeśli negatywna, podgrzałbym do 75 st. C i odstawił do filtracji.Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2006-07-01, 13:22.Leave a comment:
-
Jesli ma być klasyczne infuzyjne, a więc z jedną tylko przerwą, to ja bym tak zrobił.
Po 1.15 h zrobiłbym próbę jodową - jeśli negatywna, podgrzałbym do 75 st. C i odstawił do filtracji.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BW temp. 72 st. C skrobia zostanie przetworzona w ciągu 15 minut... możesz po tym czasie wykonać poróbę jodową; wtedy przekonasz się.
Piwo nie będzie wytrawne.Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2006-07-01, 11:34.Leave a comment: