Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    #40 American Brown Ale 15 BLG
    Errata
    + Marynka, granulat, 20 g (8 min)

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    #40 American Brown Ale 15 BLG
    Errata
    + Marynka, granulat, 30 (8 min)

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #40 American Brown Ale 15 BLG

    zasyp na ok. 20 litrów:
    5,2 Pale Ale
    0,5 karmelowy jasny Strzegom
    0,25 monachijski ciemny Steinbach
    0,15 pszeniczny Steinbach
    Chmielenie:
    25 g Lubelski granulat (60 min)
    25 g Lubelski (30 min)
    50 g Marynka (szyszka, chmielenie na zimno)

    Dodatki specjalne:
    1 łyżeczka soli - zacieranie
    1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego - zacieranie
    1/2 łyżeczki gipsu piwowarskiego - zacieranie
    1/2 łyżeczki mchu irlandzkiego (jak się znajdzie) - na 10 minut przed końcem gotowania

    Przerwy
    44°C - 20 minut
    52°C - 20 minut
    65°C - 40 minut
    72°C - 10 minut

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Notuję sobie ku pamięci:

    #40 HSA (najbardziej obiecujący)

    odfermentowało do 3*

    #40 HHE

    odfermentowało do 3,5*

    #40 HSP

    odfermentowało do 2,5*

    rozlew 23.05.2010

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Albo to byłe wielgachne jogurty, albo macie strasznie dużo przelewania.
    10 kg jogurtu się w nich mieściło swego czasu

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    Nie - w takich po jogurtach ...
    Albo to byłe wielgachne jogurty, albo macie strasznie dużo przelewania.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Te olbrzymie ilości 8-9l robicie w standardowych fermentatorach 30l?
    Nie - w takich po jogurtach pozyskanych drogą darowizny od kolegi Mareksa - dzięki raz jeszcze Mamy też ok. 20 litrowe zakupione dawno temu - także różnorodność rozmiarów pełna
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2010-04-13, 21:15.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Te olbrzymie ilości 8-9l robicie w standardowych fermentatorach 30l?

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    Mała zmiana planów, jeśli chodzi o chmielenie:
    #40 H
    - 10 litrów zostanie nachmielone 17 gramami chmielu Hersbrucker 4,0 alfa wrzuconymi na 60 minut gotowania
    #40 S
    - 20 litrów zostanie nachmielone:
    20 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 60 min
    10 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 20 min
    10 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 10 min
    #40 H przeszło metamorfozę, bo wyszło o 8l więcej brzeczki

    #40 H
    - 9 litrów zostanie nachmielone 17 gramami chmielu Hersbrucker 4,0 alfa wrzuconymi na 60 minut gotowania

    #40 SA
    - 9 litrów zostanie nachmielone 16 gramami chmielu Saaz 3,5 alfa wrzuconymi na 60 minut gotowania
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-04-13, 18:16.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Mała zmiana planów, jeśli chodzi o chmielenie:
    #40 H
    - 10 litrów zostanie nachmielone 17 gramami chmielu Hersbrucker 4,0 alfa wrzuconymi na 60 minut gotowania
    #40 S
    - 20 litrów zostanie nachmielone:
    20 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 60 min
    10 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 20 min
    10 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 10 min
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-04-13, 17:23.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #40 Monachijskie Jasne 12 BLG
    Co prawda sezon na dolniaki już minął i nie sądzę by był to typowy przedstawiciel gatunku, bo niezbyt mamy gdzie go chłodzić, ale co mi tam - słód od jakiegoś czasu ześrutowany, butle zorganizowane, więc trzeba się zabrać do roboty.

    Zasyp na ok. 30 litrów

    pilzneński 4 kg
    monachijski 1 kg
    wiedeński Steinbach 1 kg

    Zacieranie:
    - 52°C - 30 min
    - 65°C - 35 min
    - 69°C - 30 min

    mash out 76°C

    30 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 60 min
    15 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 20 min
    15 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 10 min

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Uprzejmie donoszę że skończyły nam się butelki
    O! Czyli szansę mam!
    Kurka ale jednak 5 warek mi brakuje...

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    #37 Robust Porter obiecujący, pojechał wreszcie do butelek.
    #36 takowoż obiecujący Schwarzbier, pojechał także wreszcie do butelek.

    #35 zapteczony Grodzisz wylądował w annałach kanalizacji (zapomniany w ferworze walki, za długa cicha i/lub słabo wypłukany fermentor po chlorowaniu, doprawdy żal ściskał przy wylewaniu, ale tym bardziej było szkoda fajdać ostatnie butelki)

    #39A Porter ładnie fermentuje
    #39B poporterowy Ciemniak gryczany przelany na cichą, mocno odfermentował, ale klimat gryczany jest
    #38 Grodzisz - przelany na cichą - drożdże z butelki po oryginalnym grodziszu nieźle sobie pohulały, odfermentowały do 1,5* BLG

    Uprzejmie donoszę że skończyły nam się butelki no w sumie zostały tylko Vichy na portera. Nawet mimo dąsów kierowanych w stronę butelek z kabłąkowym zamknięciem wykorzystaliśmy wszystkie litrowe posiadane na stanie, Kryzyssss.
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-03-29, 02:20.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Miód gryczany.

    Na kanwie najnowszych trendów #39 B Wysłodkowe Miodowe 11*BLG nazwiemy chyba Koźlakiem miodowym

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    Naturalnie, że naturalny. Zobaczymy co z tego będzie.
    A jaki to miód ?

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...