Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
Pyszny, pyszny. Jest mętny, z wyraźną zawiesiną i w klasycznie złotym kolorze. Piana tworzy się bardzo ładna, choć topnieje szybko, ale pozostawia ładną obwódkę na szkle. Na początku w smaku wyczuwalny jest słód, słodowa słodycz i delikatna zbożowość, ale zaraz pierwsze skrzypce zaczyna grać goryczka, która na finiszu ładnie miesza się ze słodem i pozostaje na podniebieniu bardzo wytrawna. Dzięki za prezent. -
Errata 2
Patrząc na zasyp spodziewałam się, iż wyjdzie tego trochę więcej, no i wyszło coś ponad 30 litrów - ile będzie wynosić to coś to się jeszcze okaże, ale że dziś jakoś powoli nam idzie, bo dodatkowo robimy tez mnóstwo innych rzeczy i trwa jeszcze wysładzanie, jednakże postanowiłam zmienić chmielenie:
30 g Lubelski granulat (60 min)
30 g Lubelski (30 min)
25 g Marynka (8 min)
50 g Marynka (szyszka, chmielenie na zimno)Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2010-05-27, 15:29.Leave a comment:
-
-
-
#40 American Brown Ale 15 BLG
zasyp na ok. 20 litrów:
5,2 Pale Ale
0,5 karmelowy jasny Strzegom
0,25 monachijski ciemny Steinbach
0,15 pszeniczny Steinbach
Chmielenie:
25 g Lubelski granulat (60 min)
25 g Lubelski (30 min)
50 g Marynka (szyszka, chmielenie na zimno)
Dodatki specjalne:
1 łyżeczka soli - zacieranie
1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego - zacieranie
1/2 łyżeczki gipsu piwowarskiego - zacieranie
1/2 łyżeczki mchu irlandzkiego (jak się znajdzie) - na 10 minut przed końcem gotowania
Przerwy
44°C - 20 minut
52°C - 20 minut
65°C - 40 minut
72°C - 10 minutLeave a comment:
-
Notuję sobie ku pamięci:
#40 HSA (najbardziej obiecujący)
odfermentowało do 3*
#40 HHE
odfermentowało do 3,5*
#40 HSP
odfermentowało do 2,5*
rozlew 23.05.2010Leave a comment:
-
-
-
Nie - w takich po jogurtach pozyskanych drogą darowizny od kolegi Mareksa - dzięki raz jeszcze
Mamy też ok. 20 litrowe zakupione dawno temu - także różnorodność rozmiarów pełna
Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2010-04-13, 20:15.Leave a comment:
-
#40 H przeszło metamorfozę, bo wyszło o 8l więcej brzeczkiMała zmiana planów, jeśli chodzi o chmielenie:
#40 H
- 10 litrów zostanie nachmielone 17 gramami chmielu Hersbrucker 4,0 alfa wrzuconymi na 60 minut gotowania
#40 S
- 20 litrów zostanie nachmielone:
20 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 60 min
10 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 20 min
10 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 10 min
#40 H
- 9 litrów zostanie nachmielone 17 gramami chmielu Hersbrucker 4,0 alfa wrzuconymi na 60 minut gotowania
#40 SA
- 9 litrów zostanie nachmielone 16 gramami chmielu Saaz 3,5 alfa wrzuconymi na 60 minut gotowaniaOstatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-04-13, 17:16.Leave a comment:
-
Mała zmiana planów, jeśli chodzi o chmielenie:
#40 H
- 10 litrów zostanie nachmielone 17 gramami chmielu Hersbrucker 4,0 alfa wrzuconymi na 60 minut gotowania
#40 S
- 20 litrów zostanie nachmielone:
20 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 60 min
10 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 20 min
10 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 10 minOstatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-04-13, 16:23.Leave a comment:
-
#40 Monachijskie Jasne 12 BLG
Co prawda sezon na dolniaki już minął i nie sądzę by był to typowy przedstawiciel gatunku, bo niezbyt mamy gdzie go chłodzić, ale co mi tam - słód od jakiegoś czasu ześrutowany, butle zorganizowane, więc trzeba się zabrać do roboty.
Zasyp na ok. 30 litrów
pilzneński 4 kg
monachijski 1 kg
wiedeński Steinbach 1 kg
Zacieranie:
- 52°C - 30 min
- 65°C - 35 min
- 69°C - 30 min
mash out 76°C
30 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 60 min
15 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 20 min
15 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 10 minLeave a comment:
-
-
#37 Robust Porter obiecujący, pojechał wreszcie do butelek.
#36 takowoż obiecujący Schwarzbier, pojechał także wreszcie do butelek.
#35 zapteczony Grodzisz wylądował w annałach kanalizacji (zapomniany w ferworze walki, za długa cicha i/lub słabo wypłukany fermentor po chlorowaniu, doprawdy żal ściskał przy wylewaniu, ale tym bardziej było szkoda fajdać ostatnie butelki)
#39A Porter ładnie fermentuje
#39B poporterowy Ciemniak gryczany przelany na cichą, mocno odfermentował, ale klimat gryczany jest
#38 Grodzisz - przelany na cichą - drożdże z butelki po oryginalnym grodziszu nieźle sobie pohulały, odfermentowały do 1,5* BLG
Uprzejmie donoszę że skończyły nam się butelki
no w sumie zostały tylko Vichy na portera. Nawet mimo dąsów kierowanych w stronę butelek z kabłąkowym zamknięciem wykorzystaliśmy wszystkie litrowe posiadane na stanie, Kryzyssss.
Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-03-29, 01:20.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Drodzy Piwowarzy!
11 - 27 lipca - nieczynne - urlop!
Zamówienia wysyłamy do 10. lipca - czwartek - włącznie,
potem - począwszy od poniedziałku, 28. lipca
...
-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2025-06-30, 18:39 -
-
Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.
Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
-
Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html
Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...-
Channel: Islandia
2024-10-27, 00:16 -
-
Wiele lat temu w Browarze Fortuna był podobno Zlot browar.biz, jednak na pewno w nim nie uczestniczyłem, więc nie było okazji do zwiedzenia tak zasłużonego browaru. Inna sprawa, że 15-20 lat temu był to jednak dużo mniejszy browar. Gdy 7 lat temu głównym piwowarem został Marcin Ostajewski...-
Channel: Wielkopolskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
robicie w standardowych fermentatorach 30l?
Leave a comment: