Errata
+ Marynka, granulat, 20 g (8 min)
Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
-
#40 American Brown Ale 15 BLG
zasyp na ok. 20 litrów:
5,2 Pale Ale
0,5 karmelowy jasny Strzegom
0,25 monachijski ciemny Steinbach
0,15 pszeniczny Steinbach
Chmielenie:
25 g Lubelski granulat (60 min)
25 g Lubelski (30 min)
50 g Marynka (szyszka, chmielenie na zimno)
Dodatki specjalne:
1 łyżeczka soli - zacieranie
1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego - zacieranie
1/2 łyżeczki gipsu piwowarskiego - zacieranie
1/2 łyżeczki mchu irlandzkiego (jak się znajdzie) - na 10 minut przed końcem gotowania
Przerwy
44°C - 20 minut
52°C - 20 minut
65°C - 40 minut
72°C - 10 minutLeave a comment:
-
Notuję sobie ku pamięci:
#40 HSA (najbardziej obiecujący)
odfermentowało do 3*
#40 HHE
odfermentowało do 3,5*
#40 HSP
odfermentowało do 2,5*
rozlew 23.05.2010Leave a comment:
-
-
-
Mamy też ok. 20 litrowe zakupione dawno temu - także różnorodność rozmiarów pełna
Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2010-04-13, 21:15.Leave a comment:
-
Mała zmiana planów, jeśli chodzi o chmielenie:
#40 H
- 10 litrów zostanie nachmielone 17 gramami chmielu Hersbrucker 4,0 alfa wrzuconymi na 60 minut gotowania
#40 S
- 20 litrów zostanie nachmielone:
20 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 60 min
10 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 20 min
10 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 10 min
#40 H
- 9 litrów zostanie nachmielone 17 gramami chmielu Hersbrucker 4,0 alfa wrzuconymi na 60 minut gotowania
#40 SA
- 9 litrów zostanie nachmielone 16 gramami chmielu Saaz 3,5 alfa wrzuconymi na 60 minut gotowaniaOstatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-04-13, 18:16.Leave a comment:
-
Mała zmiana planów, jeśli chodzi o chmielenie:
#40 H
- 10 litrów zostanie nachmielone 17 gramami chmielu Hersbrucker 4,0 alfa wrzuconymi na 60 minut gotowania
#40 S
- 20 litrów zostanie nachmielone:
20 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 60 min
10 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 20 min
10 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 10 minOstatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-04-13, 17:23.Leave a comment:
-
#40 Monachijskie Jasne 12 BLG
Co prawda sezon na dolniaki już minął i nie sądzę by był to typowy przedstawiciel gatunku, bo niezbyt mamy gdzie go chłodzić, ale co mi tam - słód od jakiegoś czasu ześrutowany, butle zorganizowane, więc trzeba się zabrać do roboty.
Zasyp na ok. 30 litrów
pilzneński 4 kg
monachijski 1 kg
wiedeński Steinbach 1 kg
Zacieranie:
- 52°C - 30 min
- 65°C - 35 min
- 69°C - 30 min
mash out 76°C
30 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 60 min
15 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 20 min
15 g Spalt Spalter 4,3 alfa na 10 minLeave a comment:
-
-
#37 Robust Porter obiecujący, pojechał wreszcie do butelek.
#36 takowoż obiecujący Schwarzbier, pojechał także wreszcie do butelek.
#35 zapteczony Grodzisz wylądował w annałach kanalizacji (zapomniany w ferworze walki, za długa cicha i/lub słabo wypłukany fermentor po chlorowaniu, doprawdy żal ściskał przy wylewaniu, ale tym bardziej było szkoda fajdać ostatnie butelki)
#39A Porter ładnie fermentuje
#39B poporterowy Ciemniak gryczany przelany na cichą, mocno odfermentował, ale klimat gryczany jest
#38 Grodzisz - przelany na cichą - drożdże z butelki po oryginalnym grodziszu nieźle sobie pohulały, odfermentowały do 1,5* BLG
Uprzejmie donoszę że skończyły nam się butelkino w sumie zostały tylko Vichy na portera. Nawet mimo dąsów kierowanych w stronę butelek z kabłąkowym zamknięciem wykorzystaliśmy wszystkie litrowe posiadane na stanie, Kryzyssss.
Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-03-29, 02:20.Leave a comment:
-
Miód gryczany.
Na kanwie najnowszych trendów #39 B Wysłodkowe Miodowe 11*BLG nazwiemy chyba Koźlakiem miodowymLeave a comment:
-
Related Topics
Collapse
-
Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.
Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
-
Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html
Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
-
Channel: Islandia
2024-10-27, 01:16 -
-
Cześć wszystkim
Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
-
Channel: Niemcy
2024-11-20, 11:41 -
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: