Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Miód sztuczny? Naturalny szkoty żrą jak sacharozę.
    Naturalnie, że naturalny. Zobaczymy co z tego będzie.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    To będzie porter z nutką górniakową - też dobry Obawiam się, że mój też tę nutkę uzyska, bo temperatury coś kurza twarz spadać nie chcą. Od kiedy robię dolną fermentację, to lato mogło by dla mnie nie istnieć

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Miód sztuczny? Naturalny szkoty żrą jak sacharozę.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    I wczoraj jeszcze:

    #39 A Porter
    3 kg Słód Pilzneński Strzegom
    3 kg Słód Monachijski Strzegom
    0,8 kg Słód Karmelowy Jasny Strzegom

    0,15 kg Słód palony żywiecki (dzięki Grzesiu!)
    0,05 kg Słód Karmelowy Ciemny Strzegom

    Zacieranie infuzyjne:
    - 64°C - 35 min
    - 72°C - 25 min

    mash out

    100 g Marynka na 90 min
    50 g Lubelski na 30 min

    Drożdże Wyeast Czech Pils (dzięki Marusia!)


    #39 B Wysłodkowe Miodowe 11*BLG

    8l 5*blg wysłodkowego po Porterze + 500g miodu

    27 g Marynka na 60 min
    13 g Lubelski na 10 min

    Drożdże Wyeast Scottish Ale
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-03-20, 17:26.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    O siódmej skończyliście? Szacun!

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #38 Ala Grodziskie
    1 kg wędzony
    1,5 pszeniczny

    Zacieranie:
    - 44°C - 10 min
    - 52°C - 10 min
    - 69°C - 90 min

    mash out

    35 g lubelskiego na 60 min
    15 g lubelskiego na 10 min

    Drożdże Grodziskie od braci D. - dzięki chłopaki

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #37 Robust Porter 14 BLG
    Wyszło ok. 25 litrów.

    Jak by ktoś miał na zbyciu butelki i był przypadkiem z Opola czy też Wrocławia bardzo chętnie przyjmiemy.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Nie wiem, jedziemy pociągiem.

    Leave a comment:


  • silvian
    replied
    A czy będziecie mieć jakieś specjały w Krakowie?

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    #37 Robust Porter 14 BLG
    warka ma docelowo mieć 20 litrów, choć liczę na więcej

    Słód pale ale 3,40 kg
    Słód karmelowy jasny 0,4 kg
    Słód Karamel Pils 0,4 kg
    Słód czekoladowy Brewferm 0,2 kg
    Słód barwiący 0,2 kg
    Chmiel Magnum, granulat, 30 g
    Chmiel Lubelski, granulat, 20 g

    Zacieranie:
    - 70°C - 90 min
    negatywna próba jodowa
    barwiący 10 min
    mash out

    30 g Magnum na 60 min
    20 g Lubelskiego na 10 min

    Wyeast 1056 American Ale
    Czekoladowy oczywiście również dodam po negatywnej próbie jodowej na 10 min.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2010-02-18, 10:58.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Dobra nasza - znalazłam termometr

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #37 Robust Porter 14 BLG
    warka ma docelowo mieć 20 litrów, choć liczę na więcej

    Słód pale ale 3,40 kg
    Słód karmelowy jasny 0,4 kg
    Słód Karamel Pils 0,4 kg
    Słód czekoladowy Brewferm 0,2 kg
    Słód barwiący 0,2 kg
    Chmiel Magnum, granulat, 30 g
    Chmiel Lubelski, granulat, 20 g

    Zacieranie:
    - 70°C - 90 min
    negatywna próba jodowa
    barwiący 10 min
    mash out

    30 g Magnum na 60 min
    20 g Lubelskiego na 10 min

    Wyeast 1056 American Ale

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    #29, #30, #31, #32, #33, #34, #35 przelane na cichą

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Jeny - no nie chciałam wyjść na nieskromną osobę, ale jak już się prosicie - to wszystko przez to, że ja tak świetnie zacieram - będę robić kursy machania łyżką w garze

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    No to zatem to ten barwiący słód co go zapomniałem z CP i zastąpiłem własnym z 2005 roku
    Tak, właśnie chciałam napisac, że Strzegom robi barwiący o dobrych właściwościach enzymatycznych Widocznie dojrzał przez te 5 lat

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...