Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Maggyk
    replied
    Znowu temat zaniedbany.

    W 2013 powstały jeszcze dwie warki (Poznań):
    22/13 Waiiti PA
    23/13 Kohatu PA (ekstrakt)

    2014

    No i dziś nadszedł czas na rozruch w browarze. Tym bardziej, że zapasów już niewiele zostało, a do Zielonej Góry trzeba coś mieć

    Na początek 1/14 American Wheat 12 BLG
    pszeniczny Litovel 2,1 kg
    pilzneński Soufflet 1,9 kg
    pszeniczny karmelowy Steinbach 0,1 kg

    Zacieranie:
    44 st. C - 15 min
    52 st C - 10 min
    67 st C - do negatywnej

    Chmielenie 70 min Amarillo szyszka 2013 50 g podzielone na 3 dawki i wrzucone na: 70 min, 30 min i 0 min

    Drożdże: na razie nie wiem, rozbiłam pożywkę w Wyeast XL 1217 West Coast IPA - Private Collection, ale zrobiłam to dziś więc szanse na to, że napęcznieją odpowiednio są znikome. Najwyżej zadam Danstarami Bry.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2014-01-31, 10:44.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    zabierz buteleczkę do Poznania
    Postaram się nie zapomnieć

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    Butelkowanie w toku. Pachnie obłędnie
    zabierz buteleczkę do Poznania

    Leave a comment:


  • jacekwerner
    replied
    Powąchamy - ocenimy

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    21/13 American Stout
    Butelkowanie w toku. Pachnie obłędnie

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    21/13 American Stout uwarzone 19.10.2013

    Dziś butelkowanie 18/13 oraz 19/13.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    20/13 Smoked Ale 14 BLG
    3,2 kg pale ale CM
    0,4 kg monachijski Soufflet
    0,6 kg wędzony Steinbach
    0,4 crystal CM

    Zacieranie: 90 min w 67 st. C

    Chmielenie 60 min:

    30 g Saaz - 60 min
    10 g Perle - 60 min
    30 g Saaz - 30 min
    10 g Perle - 15 min

    drożdże: Danstar Bry-97 American West Coast
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2013-10-11, 12:34.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    19/13 Lekki świąteczny ale 10 BLG - 06.10.2013

    Jako, że warzone na Żarłostacji to stwierdziłam, że połączenie piwa z przyprawami najlepiej wpisuje się w charakter imprezy.

    Bursztynowy WES 1,7 kg
    Pszeniczny WES 0,5 kg

    Cukier kandyzowany 0,25 kg - 60 min
    Cukier cynamonowy 75 g - 60 min
    Mosaic, granulat 10 g - 60 min

    Mosaic, granulat 20 g - 30 min

    Suszona skórka pomarańczy 20 g - 15 min
    Kardamon zielony w ziarnach 30 g - 15 min

    Mosaic, granulat 20 g - 10 min

    Trawa cytrynowa 20 g - 5 min

    Kwiaty lawendy 5 g - 1 min

    Zadane T -58

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    18/13 errata Dr Rudi Amber Ale

    Chmielenie:
    10 g dr Rudi- 60 min
    10 g dr Rudi - 30 min
    10 g dr Rudi - 10 min
    20 g dr Rudi - na zimno, 3 dni przed planowanym końcem cichej

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    17/13 Modern Bitter zostało zadane Burton Union Ale M79 Mangrove Jack's Craft Series 10 g.

    A dziś warzę 18/13 Dr Rudi Amber Ale

    69 st C do negatywnej próby jodowej

    Chmielenie:
    10 g Citra - 60 min
    10 g Cascade - 30 min
    10 g Cascade - 10 min
    20 g dr Rudi - na zimno, 3 dni przed planowanym końcem cichej.

    Drożdże Danstar Bry-97 American West Coast
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2013-10-03, 08:56.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    17/13 Modern Bitter

    Zacieranie:
    52 st C - 10 min
    62 st C - 30 min
    72 st C - 30 min

    Chmielenie:
    25 g Citra - 60 min
    20 g Cascade - 30 min
    30 g Cascade - 30 min

    Właśnie I przerwa dobiegła końca. Lecę grzać dalej

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Oj mało konsekwencji we mnie z tym spisem warek. Muszę się poprawić. Tymczasem jedynie lista.

    Lubin 26.04.2012:
    13/13
    warzenie z brewkitów - Mr. Malt London Porter
    27.04.2013
    14/13 zacieranie - Robust Porter (Pacific Gem i Nelson, miał być Glacier, ale się zgubił był)
    28.04.2013
    15/13 Porter Angielski z ekstraktów WES

    25.07.2013
    16/13 American Pale Ale

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    Sponsorowi nie wypada moim zdaniem Jak nie zapomnę to wezmę do Wrocka.
    Możemy ocenić pozakonkursowo

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Ja zrobiłem tak

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Ja tak samo robię - dzięki Świńskim Ryjkom za ten pomysł - nic mi się nie zapycha

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...