10/2017 21.05. 2017 Session Post Vermont Preissnitz Ale 11º BLG
Bruntal pale ale 1,7 kg
Bruntal pszeniczny 1,7 kg
rozpuszczone we wrzątku, zalane zimną wodą spod prysznica i na to dodane pozostałości po Vermont IPA z cichej i chmielenia na zimno.
Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
Nie byłabym sobą, gdyby to było jedyne piwo zaplanowane na dziś. Za klika minut zacieranie rozpocznie:
9/2017 Vermont IPALeave a comment:
-
07.04.2017
5/2017 Session IPA
6/2017 Session Black IPA
7/2017 Session Black IPA ekstrakt
W dniu dzisiejszym
8/2017 Mniszek Ale
3,5 kg PA Maris Otter Crisp
69 st. C do negatywnej
mash out
Chmielenie 60 min
60 min - 25 g Lubelski PH
30 min - wyciąg z mniszka, 300 kwiatów
Danstar NotOstatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2017-05-07, 06:49.Leave a comment:
-
-
-
będzie wystawiony na konkursie konsumenckim przy opolskich grudniowych dniach porterowychLeave a comment:
-
-
4/2017 Porter bałtycki 21,5 BLG
Pilzneński Soufflet 6,5 kg
Monachijski ciemny Steinbach 1,3
Karmelowy ciemny 400-800 Strzegom 0,73 kg
Kwas mlekowy 10 ml
Marynka 55 g
Zacieranie
I
pilzneński 2 kg, 5,6 litra wody
45 st C - 10 min
52 st C- 3,33 ml kwasu, 15 minut
62 st C - 20 min
72 st C - do negatywnej ok. 20 min
Zagotowanie, gotowanie 20 min, izolacja.
II
Pilzneński Soufflet 4,5 kg
Monachijski ciemny Steinbach 1,3
Karmelowy ciemny 400-800 Strzegom 0,73 kg
52 st C - 6,67 ml kwasu mlekowego, 20 minut
wlać I
62 st C - 20 min
68 st C - 15 min
72 st C - do negatywnej ok. 30 min
wysładzanie 20 litrów wody o temp. 78 st C
Chmielenie - do uzyskania pożądanego ballingu
u nas 3,0 h
Na początek 40 g Marynki, na koniec 15 g Marynki
Drożdże FM 31 Bawarska Dolina - gęstwa z Hoppy Lagera
ok. 23 litry w efekcie końcowymOstatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2017-02-23, 16:32.Leave a comment:
-
18/2016 American Strong Ale
19/2016 Prysznicowe
_______________________________________________
2017
1/2017 Hoppy Lager 11,5 BLG 03.02.2017
Pilzneński Soufflet 3,6 kg
Wiedeński Steinbach 0,3 kg
Cara Clair 0,2 kg
zacieranie 69 st. C
mash oput 75,6 st. C
Chmielenie 90 min
brzeczka brzednia Centennial US 10 g
30 min - 10 g Cascade DE i 10 g Chinook PL
Na zimno 20 g Centennial US, 20 g Chinook PL i 20 g Cascade DE
FM 31 Bawarska Dolina
2/2017 American Stout 04.02.2017
Piwes 05, Ciemny WES 2,2 kg
Chmielenie 60 min
60-25 g Centannial
0 - 25 g Centennial
na zimno 3 dni 50 g Centennial
Danstar Not
3/2017 Oktawia Dark Ale 04.02.2017
Piwes 02
Bursztynowy 1,7
chmielenie na zimno - Oktawia 100 g - 3 dni
Danstar NotLeave a comment:
-
7/13 Piwo Ciemne górnej fermentacji w stylu misz masz lub jak kto woli, co lodówka dała
Wysłodkowe po porterze - ok 5 BLG łącznie i gdzieś z 15 litrów
Dodano końcówkę nachmielonego portera (ok. 0,5 litra) – to co nie dało się wyfiltrować oraz słoiki z ekstraktami słodowymi: 3 x bursztynowy, 2 x barwiący, 1 pszeniczny, 1 ciemny
Chmielenie:
Zeus – 40 g na 60 minut
na 1 minutę przed końcem dla aromatu:
10 Zeus 2011
15 Chinook 2011
3 g Topaz 2012 - szyszka
3 g Amarillo 2012 – szyszka
Na cichą pójdzie 150 g wiórek amerykańskich dębowych średnio palonych, które pozostały po wędzeniu chmielu na patelni.Leave a comment:
-
I wczoraj jeszcze:
#39 A Porter
3 kg Słód Pilzneński Strzegom
3 kg Słód Monachijski Strzegom
0,8 kg Słód Karmelowy Jasny Strzegom
0,15 kg Słód palony żywiecki (dzięki Grzesiu!)
0,05 kg Słód Karmelowy Ciemny Strzegom
Zacieranie infuzyjne:
- 64°C - 35 min
- 72°C - 25 min
mash out
100 g Marynka na 90 min
50 g Lubelski na 30 min
Drożdże Wyeast Czech Pils (dzięki Marusia!)Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.
Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
-
Drodzy Piwowarzy!
11 - 27 lipca - nieczynne - urlop!
Zamówienia wysyłamy do 10. lipca - czwartek - włącznie,
potem - począwszy od poniedziałku, 28. lipca...
-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2025-06-30, 19:39 -
-
Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html
Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
-
Channel: Islandia
2024-10-27, 01:16 -
-
Cześć wszystkim
Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: