Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Maggyk
    replied
    10/2017 21.05. 2017 Session Post Vermont Preissnitz Ale 11º BLG
    Bruntal pale ale 1,7 kg
    Bruntal pszeniczny 1,7 kg

    rozpuszczone we wrzątku, zalane zimną wodą spod prysznica i na to dodane pozostałości po Vermont IPA z cichej i chmielenia na zimno.

    Leave a comment:


  • jacekwerner
    replied
    Pracowita niedziela

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Nie byłabym sobą, gdyby to było jedyne piwo zaplanowane na dziś. Za klika minut zacieranie rozpocznie:
    9/2017 Vermont IPA

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    07.04.2017
    5/2017 Session IPA
    6/2017 Session Black IPA
    7/2017 Session Black IPA ekstrakt

    W dniu dzisiejszym
    8/2017 Mniszek Ale
    3,5 kg PA Maris Otter Crisp
    69 st. C do negatywnej
    mash out
    Chmielenie 60 min
    60 min - 25 g Lubelski PH
    30 min - wyciąg z mniszka, 300 kwiatów

    Danstar Not
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2017-05-07, 06:49.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
    Na konkurs go. To domowy sztos jak nic
    Ja żadnych przekrętów przy tym piwie nie robiłam, więc to żaden sztos

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Ja tak, Ty pewni nie

    Leave a comment:


  • jacekwerner
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    będzie wystawiony na konkursie konsumenckim przy opolskich grudniowych dniach porterowych
    Tak długo trza będzie czekać

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    będzie wystawiony na konkursie konsumenckim przy opolskich grudniowych dniach porterowych

    Leave a comment:


  • leona
    replied
    Na konkurs go. To domowy sztos jak nic

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    4/2017 Porter bałtycki 21,5 BLG
    Wczoraj poszedł na cichą (6,1*BLG). Można by go pić prosto z wiadra , jakbym dostał próbkę w ciemno, to zarzekałbym się że leżakowany z pół roku już był

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    4/2017 Porter bałtycki 21,5 BLG
    Pilzneński Soufflet 6,5 kg
    Monachijski ciemny Steinbach 1,3
    Karmelowy ciemny 400-800 Strzegom 0,73 kg
    Kwas mlekowy 10 ml
    Marynka 55 g
    Zacieranie
    I
    pilzneński 2 kg, 5,6 litra wody
    45 st C - 10 min
    52 st C- 3,33 ml kwasu, 15 minut
    62 st C - 20 min
    72 st C - do negatywnej ok. 20 min
    Zagotowanie, gotowanie 20 min, izolacja.
    II

    Pilzneński Soufflet 4,5 kg
    Monachijski ciemny Steinbach 1,3
    Karmelowy ciemny 400-800 Strzegom 0,73 kg
    52 st C - 6,67 ml kwasu mlekowego, 20 minut
    wlać I
    62 st C - 20 min
    68 st C - 15 min
    72 st C - do negatywnej ok. 30 min

    wysładzanie 20 litrów wody o temp. 78 st C

    Chmielenie - do uzyskania pożądanego ballingu
    u nas 3,0 h
    Na początek 40 g Marynki, na koniec 15 g Marynki

    Drożdże FM 31 Bawarska Dolina - gęstwa z Hoppy Lagera
    ok. 23 litry w efekcie końcowym
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2017-02-23, 16:32.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    18/2016 American Strong Ale
    19/2016 Prysznicowe
    _______________________________________________


    2017

    1/2017 Hoppy Lager 11,5 BLG 03.02.2017
    Pilzneński Soufflet 3,6 kg
    Wiedeński Steinbach 0,3 kg
    Cara Clair 0,2 kg
    zacieranie 69 st. C
    mash oput 75,6 st. C

    Chmielenie 90 min
    brzeczka brzednia Centennial US 10 g
    30 min - 10 g Cascade DE i 10 g Chinook PL

    Na zimno 20 g Centennial US, 20 g Chinook PL i 20 g Cascade DE

    FM 31 Bawarska Dolina

    2/2017 American Stout 04.02.2017
    Piwes 05, Ciemny WES 2,2 kg
    Chmielenie 60 min
    60-25 g Centannial
    0 - 25 g Centennial
    na zimno 3 dni 50 g Centennial
    Danstar Not

    3/2017 Oktawia Dark Ale 04.02.2017
    Piwes 02
    Bursztynowy 1,7
    chmielenie na zimno - Oktawia 100 g - 3 dni
    Danstar Not

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    7/13 Piwo Ciemne górnej fermentacji w stylu misz masz lub jak kto woli, co lodówka dała
    Wysłodkowe po porterze - ok 5 BLG łącznie i gdzieś z 15 litrów
    Dodano końcówkę nachmielonego portera (ok. 0,5 litra) – to co nie dało się wyfiltrować oraz słoiki z ekstraktami słodowymi: 3 x bursztynowy, 2 x barwiący, 1 pszeniczny, 1 ciemny
    Chmielenie:
    Zeus – 40 g na 60 minut
    na 1 minutę przed końcem dla aromatu:
    10 Zeus 2011
    15 Chinook 2011
    3 g Topaz 2012 - szyszka
    3 g Amarillo 2012 – szyszka
    Na cichą pójdzie 150 g wiórek amerykańskich dębowych średnio palonych, które pozostały po wędzeniu chmielu na patelni.
    Po tylu latach czuć wędzone płatki, oj wybitnie je czuć

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    I wczoraj jeszcze:

    #39 A Porter
    3 kg Słód Pilzneński Strzegom
    3 kg Słód Monachijski Strzegom
    0,8 kg Słód Karmelowy Jasny Strzegom

    0,15 kg Słód palony żywiecki (dzięki Grzesiu!)
    0,05 kg Słód Karmelowy Ciemny Strzegom

    Zacieranie infuzyjne:
    - 64°C - 35 min
    - 72°C - 25 min

    mash out

    100 g Marynka na 90 min
    50 g Lubelski na 30 min

    Drożdże Wyeast Czech Pils (dzięki Marusia!)
    Oj, jakie to smaczne po tych kilku latach. Czasem warto być chomikiem

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    15/2016 Opolfest Stout wędzony
    16/2016 Opolfest Dubbel
    17/2016 Bitter - brewkit Muntons + drożdże od Stouta, najpewniej zostanie nachmielony na zimno, ale szczegółowego planu jeszcze nie ma
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2016-10-24, 11:30.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...