Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
Z tej właśnie okazji dziś się napiję
Za Wasze zdrowie oczywiście
Leave a comment:
-
I tak minęło 15 latDzisiaj moi mili rozpoczęliśmy z Maggykiem mieszanie w garach
Po długich przygotowaniach i mozolnej akcji kompletowania sprzętu i surowców dzisiaj nastąpiło to co stać się musiało.
Warka nr #1 - jeszcze bez nazwy (bo nie wiadomo czy będzie co nazywać
). Żeby nie nudziło nam się przy pierwszej warce rozpoczęliśmy od zacierania dekokcyjnego. W planie było nieco mocniejsze piwko w stylu opolskim 
Leave a comment:
-
-
Dwunasteczka a czas się z nią łagodnie obszedł. Z ciemniakami+dodatki tak bywa, że ciekawie się zmieniają.Leave a comment:
-
Chomiki z nas. Właśnie piję to piwo#33 Misz Masz 12 BLG
0,6 ciemny WES
3 litry brzeczki po IPA ok. 1 BLG
0, 139 l miodu gryczanego ( w poprzednich warkach też był gryczany)
skórka obtarta z 1 cytryny
Chmielenie:
Marynka 13 g 60 min
Lubelski 13 g 10 min przed końcem
Misz Maszu wyszło ok. 6 litrów - sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie. Zakończono 2 minuty przed 24.00.
Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2019-10-27, 20:37.Leave a comment:
-
Z uwagi na to, że z chmielenia na zimno West Coast Ipa zostało sporo chmielin postanowiliśmy je zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie. I tak też się stało w piątek, do tego poszły dwa brewkity Belgian Ambiorix i Belgian Abbey, drożdże Lallemand LalBrew New England American East Coast Ale Yeast 11 g.
Do pojemnika fermentacyjnego wrzuciłam kostki chmielowe i zalałam rozrobionymi w gorącej wodzie brewkitami. Przetrzymałam prze 30 minut i odfiltrowałam przez filtrator z oplotu, ostudziłam, zadałam drożdżami. Wyszło 20 litrów 11 BLG.
W sobotę uwarzyłam zaś Monachijskiego Ale 12 BLG:
Monachijski jasny 2,65
Monachijski Ciemny 1,7
zacieranie 1h 30 min w 70-69 st C
mash out
gotowanie 60 min Perle 2019 szyszka 50 g
Iunga PL szyszka na whirlpool w 95 st C, przez ok. 20 minut
drożdże Danstar NotthinghamLeave a comment:
-
W sumie to wychodzi średnio jedno warzenie na dwa tygodnie, ale notatki ostatnio częściej w formie papierowej
W drugi dzień Świąt poszły w garki dwie lekkie Red IPY 14*. Słód Maris Otter z Crisp, i słód Red Active z Vikinga w zasypie (5:4)
Zacieranie na lenia.
Chmielenie
50' 25g East Kent Goldings,
10' 25g EKG
whirlpool 25g Cascade US
na cichą ma iść
- 50g Nelson Sauvin NZ
- 50g Centennial US
- 25g Cascade US
różne wersje polegają na tym że baza ta sama, ale chmielenie #1 to granulat a #2 analogiczna szyszka.
zadane drożdżami k97 fermentisLeave a comment:
-
Zestaw 5x Session IPA pod kryptonimem HopSrajtek, takie proste piwa na lato z chmieleniem na zimno.
Wziąłem na warsztat Wyeasty które właściwie miały iść na przemiał z datą produkcji sprzed 2 lat (ok. 2016 02), ale 4 z 5 paczek napuchły wzorowo po 3-4 dniach i poszły do napowietrzonej brzeczki na bazie niedocenionych brewkitów Black Rock - w tym przypadku Mai Bock chmielony Wakatu. Czyli puszka plus 12,5 l wody i mamy porcje po ok. 14l litrów 9*BLG.
#1 Black Rock Mai Bock + Wyeast 3056 Bavarian Wheat Blend + Cluster US
#2 Black Rock Mai Bock + Wyeast 3942 Belgian Wheat + Callista DE
#3 Black Rock Mai Bock + Wyeast 1332 Northwest Ale + Jarrylo US
#4 Black Rock Mai Bock + Wyeast 1388 Belgian Strong Ale + Pekko US
#5 Black Rock Mai Bock + Danstar Nottingham + Summit US
każdy z chmieli po 100g do fermentora na cichą - wstawione do chłodni na 5 dni.Leave a comment:
-
8/2018 Doppelbock 20 BLG 20 litrów
Słód monachijski 3,3 kg
Słód wiedeński 3,3 kg
Słód Special X 0,35 kg
Spalt Spalter, granulat, 50 g
62 st - 35 min
72 st C - 25 min
mash out
Chmielenie 90 min
50 g Spalta na 60 min
gęstwa z Pilsa niemieckiegoLeave a comment:
-
A z 10 litrów tego porteru powstała też wersja wymrażana korzystając z ostatnich mrozów i takiego polypina4/2018 Porter Warszawski 21.01.2018 - gęstwa z W34/70 po monachijskim ciemnym
Plan na weekend: AIPA szyszka
wyszło ok. 6l. 32*BLG.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Drodzy Piwowarzy!
11 - 27 lipca - nieczynne - urlop!
Zamówienia wysyłamy do 10. lipca - czwartek - włącznie,
potem - począwszy od poniedziałku, 28. lipca
...
-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2025-06-30, 18:39 -
-
Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.
Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
-
Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html
Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...-
Channel: Islandia
2024-10-27, 00:16 -
-
Wiele lat temu w Browarze Fortuna był podobno Zlot browar.biz, jednak na pewno w nim nie uczestniczyłem, więc nie było okazji do zwiedzenia tak zasłużonego browaru. Inna sprawa, że 15-20 lat temu był to jednak dużo mniejszy browar. Gdy 7 lat temu głównym piwowarem został Marcin Ostajewski...-
Channel: Wielkopolskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: