Dzisiaj moi mili rozpoczęliśmy z Maggykiem mieszanie w garach Po długich przygotowaniach i mozolnej akcji kompletowania sprzętu i surowców dzisiaj nastąpiło to co stać się musiało.
Warka nr #1 - jeszcze bez nazwy (bo nie wiadomo czy będzie co nazywać ). Żeby nie nudziło nam się przy pierwszej warce rozpoczęliśmy od zacierania dekokcyjnego. W planie było nieco mocniejsze piwko w stylu opolskim
#33 Misz Masz 12 BLG
0,6 ciemny WES
3 litry brzeczki po IPA ok. 1 BLG
0, 139 l miodu gryczanego ( w poprzednich warkach też był gryczany)
skórka obtarta z 1 cytryny
Chmielenie:
Marynka 13 g 60 min
Lubelski 13 g 10 min przed końcem
Misz Maszu wyszło ok. 6 litrów - sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie. Zakończono 2 minuty przed 24.00.
Chomiki z nas. Właśnie piję to piwo
Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2019-10-27, 21:37.
Z uwagi na to, że z chmielenia na zimno West Coast Ipa zostało sporo chmielin postanowiliśmy je zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie. I tak też się stało w piątek, do tego poszły dwa brewkity Belgian Ambiorix i Belgian Abbey, drożdże Lallemand LalBrew New England American East Coast Ale Yeast 11 g.
Do pojemnika fermentacyjnego wrzuciłam kostki chmielowe i zalałam rozrobionymi w gorącej wodzie brewkitami. Przetrzymałam prze 30 minut i odfiltrowałam przez filtrator z oplotu, ostudziłam, zadałam drożdżami. Wyszło 20 litrów 11 BLG.
W sobotę uwarzyłam zaś Monachijskiego Ale 12 BLG:
Monachijski jasny 2,65
Monachijski Ciemny 1,7
zacieranie 1h 30 min w 70-69 st C
mash out
gotowanie 60 min Perle 2019 szyszka 50 g
Iunga PL szyszka na whirlpool w 95 st C, przez ok. 20 minut
Zestaw 5x Session IPA pod kryptonimem HopSrajtek, takie proste piwa na lato z chmieleniem na zimno.
Wziąłem na warsztat Wyeasty które właściwie miały iść na przemiał z datą produkcji sprzed 2 lat (ok. 2016 02), ale 4 z 5 paczek napuchły wzorowo po 3-4 dniach i poszły do napowietrzonej brzeczki na bazie niedocenionych brewkitów Black Rock - w tym przypadku Mai Bock chmielony Wakatu. Czyli puszka plus 12,5 l wody i mamy porcje po ok. 14l litrów 9*BLG.
#1 Black Rock Mai Bock + Wyeast 3056 Bavarian Wheat Blend + Cluster US
#2 Black Rock Mai Bock + Wyeast 3942 Belgian Wheat + Callista DE
#3 Black Rock Mai Bock + Wyeast 1332 Northwest Ale + Jarrylo US
#4 Black Rock Mai Bock + Wyeast 1388 Belgian Strong Ale + Pekko US
5/2018 AIPA szyszka - warzone 11.02.2018
Pale Ale Zero 10,2 kg
Monachijski Jasny 1,2
Pale Cookie 0,4
Karmelowy Pszeniczny 0,2 kg
Zacieranie 67 st C
Mash Out
Chmielenie 60
60 - Centennial US 2016 - 50 g szyszki
30 - Centennial US 2016 - 50 g szyszki, Cascade US 2016 - 50 g szyszki
15 - Cascade US 2016 - 50 g szyszki
Plus chmielenie na zimno 3 dni:
pojemnik 2016:
Chinook US 2016 50 g
Citra US 2016 - 50 g
pojemnik 2017
Chinook US 2017 50 g
Citra US 2017 - 50 g
Drożdże K-97, podobnoż świetne do amerykańskich ale.
Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.
Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
Cześć wszystkim
Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
Leave a comment: