15/2016 Opolfest Stout wędzony 16/2016 Opolfest Dubbel 17/2016Bitter - brewkit Muntons + drożdże od Stouta, najpewniej zostanie nachmielony na zimno, ale szczegółowego planu jeszcze nie ma
Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2016-10-24, 10:30.
26/08/2016 - 14/2016 Session IPA 9 BLG.
Pale ale 5,8 kg
płatki owsiane 0,8 kg
zacieranie 67 st.C
mash out
Chmielenie
60 min - 20 g Zeus
30 min - 20 g Mosaic
Podzielono na dwa pojemniki fermentacyjne po 23 litry i zadano Danstar Nothhingam (1 pojemnik i US-05 (2 pojemnik).
W planach jest chmielenie na zimno
1 pojemnik: 40 g Zeusa i 40 g Mosaic
2 pojemnik: 10 g Zeusa i 40 g Mosaic
Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2016-08-29, 13:09.
Zeszło do 2,5 BLG. Dzisiaj pójdzie na cichą, a drożdże powędrują do:
13/2016 American Saison 13 BLG
Pilzneński 2,25 kg
Monachijski 1,5 kg
Płatki orkiszowe 200 g
Cukier biały 0,4 kg
Zacieranie słodów:
45 st C - 30 min
62 st C - 30 min
72 st C - 30 min
mash out
Cukier dodany na początku podgrzewania do wrzenia
Chmielenie 60 min
60' - 10 g Sorachi Ace
30' - 5 g Sorachi Ace
10' - 20 g skórki słodkiej pomarańczy
5' - 5 g Sorachi Ace
30 g Sorachi Ace pójdzie do chmielenia na zimno na 3 dni przed rozlewem.
Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2016-07-14, 19:32.
9/2016 Melon PA z ekstraktów powstało zgodnie z przewidywaniami 19 maja, a dziś:
10/2016 Russian Imperial Stout 25 BLG zasyp na 15 litrów:
Pale ale 4,8 kg
Monachijski 0,8 kg
Bursztynowy 0,8 kg
Czekoladowy jasny 0,2 kg
Chocolate 0,4 kg
Pszenica prażona 0,2 kg
Zacieranie 66 st. C
Chocolate i pszenica na 15 minut po negatywnej próbie
Chmielenie:
90 min 25 g Columbus / Tomahawk
60 min 25 g Columbus / Tomahawk
30 min 25 g Epic
15 min 25 g Epic
0 min 50 g Bramling Cross
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekwerner
Ooo, będzie co spijać
No to patrz teraz
6/2016 Rye Stout
zadane FM13 Irlandzkie ciemności, uwarzone wczoraj, filtracja jak marzenie, olej jak się patrzy
7/2016 Brown IPA
Podgrzewanie do chmielenia w toku. US-05 dwie sztuki do zadania
W planach na ten tydzień jeszcze Melon PA z ekstraktów. Kto wie może nawet postąpię zgodnie z zasadą - co masz zrobić jutro, zrób dziś - będziesz miał dwa dni wolnego
Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2016-05-19, 10:56.
Czas uzupełnić dziennik, bo pamięć bywa zawodna. Mam pełno notatek na różnych karteczkach, ale czasem dobrze mieć jakieś informacje w jednym miejscu.
1/2016 Brewferm Raspberry (Framboos) Malinowe
2/2016 Cica - miała być Dorada Pampeana, ale pomroczność jasna sprawiła, że dodałam Citrę i Cascade, zamiast tylko i wyłącznie Cascade
Danstar Nottingham
3/2016 Melon Pa
FM52 Amerykański SEN
4a/2016 Simcoe Ale
4b/2016 Simcoe Lager
zacieranie 40 litrów, potem podzielono na dwa fermentory z czego jeden zadany Nottinghamami, a drugi s-23.
Simcoe Ale już pijemy, Simcoe Lager został zabutelkowany 15.05.2016.
5a/2016 Iunga IPA - na burzliwej
5b/2016 Yellow Sub IPA - na burzliwej
FM 52 Amerykański Sen
Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2016-05-17, 13:47.
Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.
Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
W graniczącym z Włochami mieście Nova Gorica od kilku lat działa sporych rozmiarów browar z własnym pubem sklepem firmowym.
Do Nowej Goricy dotarliśmy w wyjątkowo upalną (+38 stopni) sierpniową sobotę, przyjeżdżając pociągiem z graniczącym z Austrią miastem Jesenice, skąd prowadzi...
Leave a comment: