Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Maggyk
    replied
    26/08/2016 - 14/2016 Session IPA 9 BLG.
    Pale ale 5,8 kg
    płatki owsiane 0,8 kg
    zacieranie 67 st.C
    mash out
    Chmielenie
    60 min - 20 g Zeus
    30 min - 20 g Mosaic
    Podzielono na dwa pojemniki fermentacyjne po 23 litry i zadano Danstar Nothhingam (1 pojemnik i US-05 (2 pojemnik).
    W planach jest chmielenie na zimno
    1 pojemnik: 40 g Zeusa i 40 g Mosaic
    2 pojemnik: 10 g Zeusa i 40 g Mosaic
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2016-08-29, 14:09.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    21 litrów wyszło i zostało zadane WLP565 Belgian Saison I.
    Zeszło do 2,5 BLG. Dzisiaj pójdzie na cichą, a drożdże powędrują do:
    13/2016 American Saison 13 BLG
    Pilzneński 2,25 kg
    Monachijski 1,5 kg
    Płatki orkiszowe 200 g
    Cukier biały 0,4 kg

    Zacieranie słodów:
    45 st C - 30 min
    62 st C - 30 min
    72 st C - 30 min

    mash out

    Cukier dodany na początku podgrzewania do wrzenia

    Chmielenie 60 min
    60' - 10 g Sorachi Ace
    30' - 5 g Sorachi Ace
    10' - 20 g skórki słodkiej pomarańczy
    5' - 5 g Sorachi Ace

    30 g Sorachi Ace pójdzie do chmielenia na zimno na 3 dni przed rozlewem.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2016-07-14, 20:32.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    12/2016 Saison 12 BLG

    20 litrów

    pilzneński 3,75 kg
    karmelowy jasny 150 0,2 kg
    pszeniczny 0,15 kg
    niesłodowana pszenica 0,15 kg

    45 st. C - 30 min
    55 st C - 15 min
    62 st C - 30 min
    68 st C - 15 min

    mash out

    Chmielenie 60 min
    60 min - Goldings 25 g
    20 min - Saaz Late 25 g
    2 min - Saaz Late 25 g
    21 litrów wyszło i zostało zadane WLP565 Belgian Saison I.
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2016-07-08, 10:52.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    12/2016 Saison 12 BLG

    20 litrów

    pilzneński 3,75 kg
    karmelowy jasny 150 0,2 kg
    pszeniczny 0,15 kg
    niesłodowana pszenica 0,15 kg

    45 st. C - 30 min
    55 st C - 15 min
    62 st C - 30 min
    68 st C - 15 min

    mash out

    Chmielenie 60 min
    60 min - Goldings 25 g
    20 min - Saaz Late 25 g
    2 min - Saaz Late 25 g

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    11/2016 Wysłodkowe po RISie 11 BLG 04.06.2016

    wysłodziny RIS
    Brewferm Gallia

    chmielenie 60 min
    60 min - 10 g dr Rudi
    30 min- 40 g dr Rudi
    0 min - 50 g dr Rudi
    drożdże: Danstar Notthingham
    Do połowy tego, co wyszło ART dowalił 0,5 kg niedrylowanych, sparzonych wiśni z naszego drzewka.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    11/2016 Wysłodkowe po RISie 11 BLG 04.06.2016

    wysłodziny RIS
    Brewferm Gallia

    chmielenie 60 min
    60 min - 10 g dr Rudi
    30 min- 40 g dr Rudi
    0 min - 50 g dr Rudi
    drożdże: Danstar Notthingham

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    9/2016 Melon PA z ekstraktów powstało zgodnie z przewidywaniami 19 maja, a dziś:
    10/2016 Russian Imperial Stout 25 BLG zasyp na 15 litrów:
    Pale ale 4,8 kg
    Monachijski 0,8 kg
    Bursztynowy 0,8 kg
    Czekoladowy jasny 0,2 kg
    Chocolate 0,4 kg
    Pszenica prażona 0,2 kg

    Zacieranie 66 st. C
    Chocolate i pszenica na 15 minut po negatywnej próbie

    Chmielenie:
    90 min 25 g Columbus / Tomahawk
    60 min 25 g Columbus / Tomahawk
    30 min 25 g Epic
    15 min 25 g Epic
    0 min 50 g Bramling Cross

    50 g płatków dębowych na cichą

    FM 13 Irlandzkie ciemności, gęstwa po Rye Stout

    Leave a comment:


  • jacekwerner
    replied
    No ... zaniemówiłem

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekwerner
    Ooo, będzie co spijać
    No to patrz teraz

    6/2016 Rye Stout
    zadane FM13 Irlandzkie ciemności, uwarzone wczoraj, filtracja jak marzenie, olej jak się patrzy

    7/2016 Brown IPA

    Podgrzewanie do chmielenia w toku. US-05 dwie sztuki do zadania

    8/2016 Melon PA - właśnie się zaciera, zostanie zadane FM52

    W planach na ten tydzień jeszcze Melon PA z ekstraktów. Kto wie może nawet postąpię zgodnie z zasadą - co masz zrobić jutro, zrób dziś - będziesz miał dwa dni wolnego
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2016-05-19, 11:56.

    Leave a comment:


  • jacekwerner
    replied
    Ooo, będzie co spijać

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Lager = w34
    Masz rację. Byłam przekonana, że S-23, nawet nie luknęłam w zapiski.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    4b/2016 Simcoe Lager
    zacieranie 40 litrów, potem podzielono na dwa fermentory z czego jeden zadany Nottinghamami, a drugi s-23.
    Lager = w34

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Czas uzupełnić dziennik, bo pamięć bywa zawodna. Mam pełno notatek na różnych karteczkach, ale czasem dobrze mieć jakieś informacje w jednym miejscu.
    1/2016 Brewferm Raspberry (Framboos) Malinowe

    2/2016 Cica - miała być Dorada Pampeana, ale pomroczność jasna sprawiła, że dodałam Citrę i Cascade, zamiast tylko i wyłącznie Cascade
    Danstar Nottingham

    3/2016 Melon Pa
    FM52 Amerykański SEN

    4a/2016 Simcoe Ale
    4b/2016 Simcoe Lager
    zacieranie 40 litrów, potem podzielono na dwa fermentory z czego jeden zadany Nottinghamami, a drugi s-23.
    Simcoe Ale już pijemy, Simcoe Lager został zabutelkowany 15.05.2016.

    5a/2016 Iunga IPA - na burzliwej
    5b/2016 Yellow Sub IPA - na burzliwej
    FM 52 Amerykański Sen
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2016-05-17, 14:47.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    12/15 Gose 11 BLG w ramach testowania zwycięskiej receptury z WFP
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2015-10-27, 15:48.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    11/15 Red IPA 17 BLG
    Ładna pogoda za oknem nastroiła mnie dziś do warzenia
    Pale Ale Clear Choice Extra 2-5 EBC Crisp 4,3 kg
    Crystal Light 160-180 EBC Crisp 0,1 kg
    Crystal Medium 250-290 EBC Crisp 0,1 kg
    Monachijski 12-18 EBC Soufflet 0,7 kg
    Carafa (R) typ I 800-1000 EBC Weyermann 0,01 kg

    zacieranie: 68 st. C, mash out 75,6

    Chmielenie 60 min.
    60 min - Zeus 20 g
    20 min - Nugget 20 g
    15 min - Nugget 15 g
    0 min - Cascade 40 g, Nugget 15 g

    Na zimno: 5 dni Cascade 100 g

    Danstar Nottingham x2

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...