26/08/2016 - 14/2016 Session IPA 9 BLG.
Pale ale 5,8 kg
płatki owsiane 0,8 kg
zacieranie 67 st.C
mash out
Chmielenie
60 min - 20 g Zeus
30 min - 20 g Mosaic
Podzielono na dwa pojemniki fermentacyjne po 23 litry i zadano Danstar Nothhingam (1 pojemnik i US-05 (2 pojemnik).
W planach jest chmielenie na zimno
1 pojemnik: 40 g Zeusa i 40 g Mosaic
2 pojemnik: 10 g Zeusa i 40 g Mosaic
Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
21 litrów wyszło i zostało zadane WLP565 Belgian Saison I.
13/2016 American Saison 13 BLG
Pilzneński 2,25 kg
Monachijski 1,5 kg
Płatki orkiszowe 200 g
Cukier biały 0,4 kg
Zacieranie słodów:
45 st C - 30 min
62 st C - 30 min
72 st C - 30 min
mash out
Cukier dodany na początku podgrzewania do wrzenia
Chmielenie 60 min
60' - 10 g Sorachi Ace
30' - 5 g Sorachi Ace
10' - 20 g skórki słodkiej pomarańczy
5' - 5 g Sorachi Ace
30 g Sorachi Ace pójdzie do chmielenia na zimno na 3 dni przed rozlewem.Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2016-07-14, 20:32.Leave a comment:
-
12/2016 Saison 12 BLG
20 litrów
pilzneński 3,75 kg
karmelowy jasny 150 0,2 kg
pszeniczny 0,15 kg
niesłodowana pszenica 0,15 kg
45 st. C - 30 min
55 st C - 15 min
62 st C - 30 min
68 st C - 15 min
mash out
Chmielenie 60 min
60 min - Goldings 25 g
20 min - Saaz Late 25 g
2 min - Saaz Late 25 gOstatnia zmiana dokonana przez ART; 2016-07-08, 10:52.Leave a comment:
-
12/2016 Saison 12 BLG
20 litrów
pilzneński 3,75 kg
karmelowy jasny 150 0,2 kg
pszeniczny 0,15 kg
niesłodowana pszenica 0,15 kg
45 st. C - 30 min
55 st C - 15 min
62 st C - 30 min
68 st C - 15 min
mash out
Chmielenie 60 min
60 min - Goldings 25 g
20 min - Saaz Late 25 g
2 min - Saaz Late 25 gLeave a comment:
-
Do połowy tego, co wyszło ART dowalił 0,5 kg niedrylowanych, sparzonych wiśni z naszego drzewka.Leave a comment:
-
11/2016 Wysłodkowe po RISie 11 BLG 04.06.2016
wysłodziny RIS
Brewferm Gallia
chmielenie 60 min
60 min - 10 g dr Rudi
30 min- 40 g dr Rudi
0 min - 50 g dr Rudi
drożdże: Danstar NotthinghamLeave a comment:
-
9/2016 Melon PA z ekstraktów powstało zgodnie z przewidywaniami 19 maja, a dziś:
10/2016 Russian Imperial Stout 25 BLG zasyp na 15 litrów:
Pale ale 4,8 kg
Monachijski 0,8 kg
Bursztynowy 0,8 kg
Czekoladowy jasny 0,2 kg
Chocolate 0,4 kg
Pszenica prażona 0,2 kg
Zacieranie 66 st. C
Chocolate i pszenica na 15 minut po negatywnej próbie
Chmielenie:
90 min 25 g Columbus / Tomahawk
60 min 25 g Columbus / Tomahawk
30 min 25 g Epic
15 min 25 g Epic
0 min 50 g Bramling Cross
50 g płatków dębowych na cichą
FM 13 Irlandzkie ciemności, gęstwa po Rye StoutLeave a comment:
-
No to patrz teraz
6/2016 Rye Stout
zadane FM13 Irlandzkie ciemności, uwarzone wczoraj, filtracja jak marzenie, olej jak się patrzy
7/2016 Brown IPA
Podgrzewanie do chmielenia w toku. US-05 dwie sztuki do zadania
8/2016 Melon PA - właśnie się zaciera, zostanie zadane FM52
W planach na ten tydzień jeszcze Melon PA z ekstraktów. Kto wie może nawet postąpię zgodnie z zasadą - co masz zrobić jutro, zrób dziś - będziesz miał dwa dni wolnegoOstatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2016-05-19, 11:56.Leave a comment:
-
-
-
Czas uzupełnić dziennik, bo pamięć bywa zawodna. Mam pełno notatek na różnych karteczkach, ale czasem dobrze mieć jakieś informacje w jednym miejscu.
1/2016 Brewferm Raspberry (Framboos) Malinowe
2/2016 Cica - miała być Dorada Pampeana, ale pomroczność jasna sprawiła, że dodałam Citrę i Cascade, zamiast tylko i wyłącznie Cascade
Danstar Nottingham
3/2016 Melon Pa
FM52 Amerykański SEN
4a/2016 Simcoe Ale
4b/2016 Simcoe Lager
zacieranie 40 litrów, potem podzielono na dwa fermentory z czego jeden zadany Nottinghamami, a drugi s-23.
Simcoe Ale już pijemy, Simcoe Lager został zabutelkowany 15.05.2016.
5a/2016 Iunga IPA - na burzliwej
5b/2016 Yellow Sub IPA - na burzliwej
FM 52 Amerykański SenOstatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2016-05-17, 14:47.Leave a comment:
-
11/15 Red IPA 17 BLG
Ładna pogoda za oknem nastroiła mnie dziś do warzenia
Pale Ale Clear Choice Extra 2-5 EBC Crisp 4,3 kg
Crystal Light 160-180 EBC Crisp 0,1 kg
Crystal Medium 250-290 EBC Crisp 0,1 kg
Monachijski 12-18 EBC Soufflet 0,7 kg
Carafa (R) typ I 800-1000 EBC Weyermann 0,01 kg
zacieranie: 68 st. C, mash out 75,6
Chmielenie 60 min.
60 min - Zeus 20 g
20 min - Nugget 20 g
15 min - Nugget 15 g
0 min - Cascade 40 g, Nugget 15 g
Na zimno: 5 dni Cascade 100 g
Danstar Nottingham x2Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.
Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
-
Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html
Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
-
Channel: Islandia
2024-10-27, 01:16 -
-
Cześć wszystkim
Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
-
Channel: Niemcy
2024-11-20, 11:41 -
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: