Możliwości są trzy:
1 masz popsutą wagę,
2 masz zepsuty balingomierz,
3 masz zepsutego męża.
Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
-
No to albo mąż kłamie albo go nie rozumiem albo nie wiem - jak przeleję do fermentora to się okaże.Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2010-10-15, 14:19.Leave a comment:
-
-
Ciekaw jestem jak z tej ilości słodów wciągniecie zamierzone 25l 14-tki?Leave a comment:
-
A teraz przyszedł czas na zacieranie, bo się napitek w domu kończy. Z uwagi na brak czasu oraz walory smakowe wybór padł na:
#52 Robust Porter 14º BLG
Zasyp
* Słód pale ale 3,40 kg
* Słód karmelowy jasny 0,4 kg
* Słód Karamel Pils 0,4 kg
* Słód czekoladowy 0,2 kg
* Słód barwiący 0,2 kg
* Chmiel Magnum, granulat, 35 g
* Chmiel Lubelski, granulat, 25 g
Na razie trwa chmielenie - wyjdzie coś ok. 24-25 litrów piwa - dlatego zwiększono ilość granulatu w stosunku do receptury bazowej o 5 gram.
Kolejna warka na dziś to również będzie #53 Robust Porter 14º BLG.
Żeby nie było tak nudno do tego na cichą wrzucimy jeszcze: płatki dębowe Sherry Oloroso. Ilość podpowie mi fantazja.
Wszystko będzie okraszone drożdżami s-04.Leave a comment:
-
Plany warzelnicze odeszły w kąt, ostatnio bawię się ekstraktami. Dla chronologii zapiszę, że powstały z nich:
#47 A'la Witbier (obecnie na cichej)
#48 A'la Grodzisz (obecnie na cichej)
a teraz właśnie chmieli #49 A'la Milk Stout.
Jak będę miała chwilę opiszę co i jak powstawało.Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2010-10-07, 14:19.Leave a comment:
-
#44 Ciemne Imbirowe
Bursztynowy WES 1,7
Bursztynowy WES 1,2
Cemny WES 1,2
Imbir kandyzowany 80 g
Magnum 10 g
Saaz 10 g
Zacieranie: brak
Chmielenie:
Magnum na 60 min
Saaz na 10 min
Dodatki
Imbir na 5 min przed końcem gotowania
Drożdże: T-58
Zakończyliśmy chwilę po północy.
A dziś od nowa jazda na maksa - niepokojące jest trochę to słońce za oknem
W planach mamy:
#45 Pale Ale 12 BLG
Standardowa receptura
Zacieranie:
- 65°C - 40 min
- 72°C - 40 min
Chmielenie:
Marynka 60 min
Lubelski 10 min
#46 India Pale Ale 14 BLG
Słód pilzneński 2 kg
Słód monachijski 2,3 kg
Słód karmelowy jasny 0,3 kg
Chmiel Marynka, granulat, 45 g
Chmiel Lubelski, granulat, 45 g
Zacieranie:
- 69°C - 60 min
Chmielenie:
Marynka 60 min
Lubelski 10 min przed końcem
Mam zresztą nadzieję, że w przyszłym tygodniu najpóźniej w środę się ochłodzi, bo mam jeszcze trochę planów warzelniczych na najbliższe dni, a w takim skwarze warzyć się nie chceOstatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2010-07-21, 07:42.Leave a comment:
-
Wykorzystując chwile chłodku w domu i fakt, że chwilowo wodę mamy za darmo, bo licznik czeka na wymianę zabraliśmy się za warzenie:
#42 Czerwone Imbirowe 12 BLG
pilzneński 2,0 kg
monach jasny 2,0 kg
wiedeński 0,4 kg
monachijski ciemny 0,15 kg
karmelowy ciemny 0,15 kg
Magnum, grnulat 15 g
Saaz, granulat 10 g
Imbir kandyzowany 80 g
Zacieranie:
- 62°C - 15 min
- 72°C - 50 min
negatywna próba jodowa
mash out 76°C
Magnum na 60 min
Saaz na 10 min
Imbir na 5 min
T-58
#43 Robust Porter 14º BLG
Zasyp jak w zestawie CP - link powyżej.
Zacieranie:
69°C - 110 min
Chmielenie zacznie się za chwilę:
Chmiel Magnum, granulat, 30 g na 60 min
Chmiel Lubelski, granulat, 20 g na 10 minut
S-04
Jeszcze jest plan na jedno z ekstraktów, ale o tym później.Leave a comment:
-
No cóż, wszystkie polskie konkursy są normatywne. Nie biorą pod uwagę kreatywności, fantazji, odwagi, a nawet genialnego szaleństwa piwowara chcącego stworzyć niebanalny produkt. Ja nie warzę, ale mam wrażenie, że piwowarzy dzielą się (z grubsza rzecz biorąc) na tych, którzy chcą dorównać piwom referencyjnym w danym gatunku i tych, których nudzi kopiowanie takich samych smaków. Ci drudzy tworzą różne kolaże smakowo-zapachowe, które często w konkursach przepadają w przedbiegach.Leave a comment:
-
Pyszny, pyszny. Jest mętny, z wyraźną zawiesiną i w klasycznie złotym kolorze. Piana tworzy się bardzo ładna, choć topnieje szybko, ale pozostawia ładną obwódkę na szkle. Na początku w smaku wyczuwalny jest słód, słodowa słodycz i delikatna zbożowość, ale zaraz pierwsze skrzypce zaczyna grać goryczka, która na finiszu ładnie miesza się ze słodem i pozostaje na podniebieniu bardzo wytrawna. Dzięki za prezent.Leave a comment: