Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Seta
    replied
    Możliwości są trzy:
    1 masz popsutą wagę,
    2 masz zepsuty balingomierz,
    3 masz zepsutego męża.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    No to albo mąż kłamie albo go nie rozumiem albo nie wiem - jak przeleję do fermentora to się okaże.
    Mąż żony nie okłamie. Nigdy w życiu, za chińskiego, jak bonie dydy, niemożliwa niemożliwość...

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Maż się upiera, że do chmielenia poszło szacunkowo 24 litry 14 BLG.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Wg Promasha przy 100%-wej wydajności można z tego otrzymać 13,5blg...
    No to albo mąż kłamie albo go nie rozumiem albo nie wiem - jak przeleję do fermentora to się okaże.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2010-10-15, 14:19.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Wg Promasha przy 100%-wej wydajności można z tego otrzymać 13,5blg...

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Ciekaw jestem jak z tej ilości słodów wciągniecie zamierzone 25l 14-tki?
    Sama nie wiem - mieszając Nie wyciągniemy, a podobno wyciągnęliśmy wg męża, który przejął browar na filtrację i chmielenie.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Ciekaw jestem jak z tej ilości słodów wciągniecie zamierzone 25l 14-tki?

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    A teraz przyszedł czas na zacieranie, bo się napitek w domu kończy. Z uwagi na brak czasu oraz walory smakowe wybór padł na:
    #52 Robust Porter 14º BLG
    Zasyp
    * Słód pale ale 3,40 kg
    * Słód karmelowy jasny 0,4 kg
    * Słód Karamel Pils 0,4 kg
    * Słód czekoladowy 0,2 kg
    * Słód barwiący 0,2 kg
    * Chmiel Magnum, granulat, 35 g
    * Chmiel Lubelski, granulat, 25 g

    Na razie trwa chmielenie - wyjdzie coś ok. 24-25 litrów piwa - dlatego zwiększono ilość granulatu w stosunku do receptury bazowej o 5 gram.

    Kolejna warka na dziś to również będzie #53 Robust Porter 14º BLG.
    Żeby nie było tak nudno do tego na cichą wrzucimy jeszcze: płatki dębowe Sherry Oloroso. Ilość podpowie mi fantazja.

    Wszystko będzie okraszone drożdżami s-04.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #50 Ciemne imbirowe
    #51 Stout owsiany
    Dalej chwili brak.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Plany warzelnicze odeszły w kąt, ostatnio bawię się ekstraktami. Dla chronologii zapiszę, że powstały z nich:
    #47 A'la Witbier (obecnie na cichej)
    #48 A'la Grodzisz (obecnie na cichej)
    a teraz właśnie chmieli #49 A'la Milk Stout.

    Jak będę miała chwilę opiszę co i jak powstawało.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2010-10-07, 14:19.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #44 Ciemne Imbirowe
    Bursztynowy WES 1,7
    Bursztynowy WES 1,2
    Cemny WES 1,2
    Imbir kandyzowany 80 g
    Magnum 10 g
    Saaz 10 g

    Zacieranie: brak

    Chmielenie:
    Magnum na 60 min
    Saaz na 10 min

    Dodatki
    Imbir na 5 min przed końcem gotowania

    Drożdże: T-58

    Zakończyliśmy chwilę po północy.

    A dziś od nowa jazda na maksa - niepokojące jest trochę to słońce za oknem

    W planach mamy:

    #45 Pale Ale 12 BLG
    Standardowa receptura

    Zacieranie:
    - 65°C - 40 min
    - 72°C - 40 min

    Chmielenie:
    Marynka 60 min
    Lubelski 10 min

    #46 India Pale Ale 14 BLG
    Słód pilzneński 2 kg
    Słód monachijski 2,3 kg
    Słód karmelowy jasny 0,3 kg
    Chmiel Marynka, granulat, 45 g
    Chmiel Lubelski, granulat, 45 g

    Zacieranie:
    - 69°C - 60 min

    Chmielenie:
    Marynka 60 min
    Lubelski 10 min przed końcem

    Mam zresztą nadzieję, że w przyszłym tygodniu najpóźniej w środę się ochłodzi, bo mam jeszcze trochę planów warzelniczych na najbliższe dni, a w takim skwarze warzyć się nie chce
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2010-07-21, 07:42.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Wykorzystując chwile chłodku w domu i fakt, że chwilowo wodę mamy za darmo , bo licznik czeka na wymianę zabraliśmy się za warzenie:
    #42 Czerwone Imbirowe 12 BLG
    pilzneński 2,0 kg
    monach jasny 2,0 kg
    wiedeński 0,4 kg
    monachijski ciemny 0,15 kg
    karmelowy ciemny 0,15 kg

    Magnum, grnulat 15 g
    Saaz, granulat 10 g
    Imbir kandyzowany 80 g

    Zacieranie:
    - 62°C - 15 min
    - 72°C - 50 min
    negatywna próba jodowa

    mash out 76°C

    Magnum na 60 min
    Saaz na 10 min
    Imbir na 5 min

    T-58

    #43 Robust Porter 14º BLG

    Zasyp jak w zestawie CP - link powyżej.

    Zacieranie:
    69°C - 110 min

    Chmielenie zacznie się za chwilę:
    Chmiel Magnum, granulat, 30 g na 60 min
    Chmiel Lubelski, granulat, 20 g na 10 minut

    S-04

    Jeszcze jest plan na jedno z ekstraktów, ale o tym później.

    Leave a comment:


  • skitof
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Fajnie że smakowało. W Czętochowie nie przeszedł preeliminacji (?).
    No cóż, wszystkie polskie konkursy są normatywne. Nie biorą pod uwagę kreatywności, fantazji, odwagi, a nawet genialnego szaleństwa piwowara chcącego stworzyć niebanalny produkt. Ja nie warzę, ale mam wrażenie, że piwowarzy dzielą się (z grubsza rzecz biorąc) na tych, którzy chcą dorównać piwom referencyjnym w danym gatunku i tych, których nudzi kopiowanie takich samych smaków. Ci drudzy tworzą różne kolaże smakowo-zapachowe, które często w konkursach przepadają w przedbiegach.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Fajnie że smakowało. W Czętochowie nie przeszedł preeliminacji (?).

    Leave a comment:


  • skitof
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Notuję sobie ku pamięci:

    #40 HSA (najbardziej obiecujący)

    odfermentowało do 3*
    Pyszny, pyszny. Jest mętny, z wyraźną zawiesiną i w klasycznie złotym kolorze. Piana tworzy się bardzo ładna, choć topnieje szybko, ale pozostawia ładną obwódkę na szkle. Na początku w smaku wyczuwalny jest słód, słodowa słodycz i delikatna zbożowość, ale zaraz pierwsze skrzypce zaczyna grać goryczka, która na finiszu ładnie miesza się ze słodem i pozostaje na podniebieniu bardzo wytrawna. Dzięki za prezent.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...