Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
Wy to chyba macie jakiś specjalny, "adminowski" filtrator co wszystko filtruje
Ja ostatnio dodałem, na koniec chmielenia szyszką, trochę granulatu i filtracja stanęła tak, że na sitko kuchenne musiałem wszystko wylać.
O samym granulacie to nawet nie chcę wspominać
.
Leave a comment:
-
-
A jak oddzieliliście chmiel, ten dany na cichą? Trochę krótko aby opadł.Leave a comment:
-
przelany na cichą
20 g Kazbeka zostało wsypane 3 dni temu, dziś butelkowanie
20 g Polarisa zostało wsypane 3 dni temu, dziś butelkowanieLeave a comment:
-
-
-
-
17.04.2013-cicha, mętne
17.04.2013-cicha, klarowne (spontanicznie ponad plan został wrzucony na 15 min przed końcem mech irlandzki)Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2013-04-17, 23:58.Leave a comment:
-
10/13 Bock 16 BLG
wiedeński Steinbach 2,5 kg
pilzneński Steinbach 2,0 kg
monachijski ciemny Steinbach 1,0 kg
karmelowy ciemny Steinbach 0,2 kg
melanoidowy Weyermann 0,5 kg
55 st. C- 10 min
62 st. C - 20 min
69 st. C - 40 min
chmielenie 90 min:
Spalt Spalter 25 g - 60 min
Hallertau Tradition 15 g - 30 min
ok. 23 litrów
w34/70
11/13 Kazbek PA 12 BLG
Jasny WES 1,7 x 2
chmielenie Kazbek, szyszka 60 min:
50g - 60 min
20 g - 20 min
10 g - 1 min
20 g - 3 dni przed końcem
Danstar BRY-97
12/13 Polaris PA 12 BLG
Jasny WES 1,7 x 2
chmielenie Polaris, granulat 60 min:
10g - 60 min
10 g - 20 min
10 g - 1 min
20 g - 3 dni przed końcem
Danstar BRY-97Leave a comment:
-
9/13 American India Pale Ale (AIPA) 16º BLG
zacieranie na "zapracowańca" bo w międzyczasie musiałam kilka spraw załatwić:
ok. 18 litrów (na oko)
55 st. C - 10 min,
69->63 st. C - około 90 minut
76 C
wysładzanie 12 litrów
chmielenie granulatami:
Zeus - 15 g - 60
Palisade - 50 g - 35 min
Mosaic - 20 g - 5 min
Centennial - 25 g - 1 min
Mosaic - 30 g chmielenie na zimno 3 dni przed końcem
drożdże w planie: Wyeast XL 1056 American AleLeave a comment:
-
7/13 Piwo Ciemne górnej fermentacji w stylu misz masz lub jak kto woli, co lodówka dała
Wysłodkowe po porterze - ok 5 BLG łącznie i gdzieś z 15 litrów
Dodano końcówkę nachmielonego portera (ok. 0,5 litra) – to co nie dało się wyfiltrować oraz słoiki z ekstraktami słodowymi: 3 x bursztynowy, 2 x barwiący, 1 pszeniczny, 1 ciemny
Chmielenie:
Zeus – 40 g na 60 minut
na 1 minutę przed końcem dla aromatu:
10 Zeus 2011
15 Chinook 2011
3 g Topaz 2012 - szyszka
3 g Amarillo 2012 – szyszka
Na cichą pójdzie 150 g wiórek amerykańskich dębowych średnio palonych, które pozostały po wędzeniu chmielu na patelni.
8/13 Eksperymentalny a'la Grodzisz z ekstraktów
Muntons Spraymalt - Wheat (Pszeniczny) - 500 g - 3 szt.
Muntons Spraymalt - Light (Jasny) - 500 g - 1 szt.
Chmielenie
35 g Marynki (szyszka 2012) wędzonej przez 2 godziny na patelni + 10 g Marynki niewędzonej na 60 minut
5 g Marynki na 5 minut przed końcem chmielenia
Dzięki Kwadri za inspirację
A jak nie wyjdzie to będzie Twoja wina
Leave a comment:
-
-
6/13 Porter bałtycki 22 BLG
Zachciało się samodzielnej dekokcji... Już mnie obie ręce bolą. Całe szczęście nie porwałam się na trójwarówkę, choć taki był mój zamysł początkowy.
Do 21 litrów wody o temp 67 st. C wsypałam ześrutowane słody (bez barwiącego). Temperatura spadła do 63 st. czyli tak, jak miało być. Trzymałam w tej temperaturze przez 25 minut. Po czym odjęłam 7 litrów zacieru (gęstej części). Może i powinno być więcej, ale musiałabym lecieć na trzy gary. Te 7 litrów podgrzałam do 72 st.C, przetrzymałam 20 minut i zagotowałam. Następnie przelałam te 7 litrów do zacieru głównego i uzyskałam 72 st. C (bez dodatkowego podgrzewania). Trzymałam około 15 minut i uzyskałam negatywną próbę jodową. Wsypałam ześrutowany słód barwiący, a teraz idę podgrzewać do 76 st. C i filtrować.Leave a comment:
-
3/13 Imperial IPA 18 BLG zabutelkowano 18.02.2013
4/13 American Pale Ale zapepsikegowano + 2 szt w butle 18.02.2013Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Drodzy Piwowarzy!
11 - 27 lipca - nieczynne - urlop!
Zamówienia wysyłamy do 10. lipca - czwartek - włącznie,
potem - począwszy od poniedziałku, 28. lipca
...
-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2025-06-30, 18:39 -
-
Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.
Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
-
Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html
Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...-
Channel: Islandia
2024-10-27, 00:16 -
-
Wiele lat temu w Browarze Fortuna był podobno Zlot browar.biz, jednak na pewno w nim nie uczestniczyłem, więc nie było okazji do zwiedzenia tak zasłużonego browaru. Inna sprawa, że 15-20 lat temu był to jednak dużo mniejszy browar. Gdy 7 lat temu głównym piwowarem został Marcin Ostajewski...-
Channel: Wielkopolskie
-
- Loading...
- Koniec listy.

Leave a comment: