Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    A jak oddzieliliście chmiel, ten dany na cichą? Trochę krótko aby opadł.
    Filtrator z oplotu jest w wiadrze, z którego przelewamy. Coś tam zawsze wleci, ale nam to nie przeszkadza

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    A jak oddzieliliście chmiel, ten dany na cichą? Trochę krótko aby opadł.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    10/13 Bock 16 BLG
    przelany na cichą
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    11/13 Kazbek PA 12 BLG
    20 g Kazbeka zostało wsypane 3 dni temu, dziś butelkowanie
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    12/13 Polaris PA 12 BLG
    20 g Polarisa zostało wsypane 3 dni temu, dziś butelkowanie

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    Jak wyszło to wiesz gdzie wysłać do oceny
    Sponsorowi nie wypada moim zdaniem Jak nie zapomnę to wezmę do Wrocka.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    Mąż twierdzi, że wyszło. Kwadri możesz spać spokojnie
    Jak wyszło to wiesz gdzie wysłać do oceny

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    8/13 Eksperymentalny a'la Grodzisz z ekstraktów
    Dzięki Kwadri za inspirację A jak nie wyjdzie to będzie Twoja wina
    Mąż twierdzi, że wyszło. Kwadri możesz spać spokojnie

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    11/13 Kazbek PA 12 BLG
    17.04.2013-cicha, mętne

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    12/13 Polaris PA 12 BLG
    17.04.2013-cicha, klarowne (spontanicznie ponad plan został wrzucony na 15 min przed końcem mech irlandzki)
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2013-04-18, 00:58.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    10/13 Bock 16 BLG
    wiedeński Steinbach 2,5 kg
    pilzneński Steinbach 2,0 kg
    monachijski ciemny Steinbach 1,0 kg
    karmelowy ciemny Steinbach 0,2 kg
    melanoidowy Weyermann 0,5 kg

    55 st. C- 10 min
    62 st. C - 20 min
    69 st. C - 40 min

    chmielenie 90 min:
    Spalt Spalter 25 g - 60 min
    Hallertau Tradition 15 g - 30 min

    ok. 23 litrów

    w34/70

    11/13 Kazbek PA 12 BLG
    Jasny WES 1,7 x 2
    chmielenie Kazbek, szyszka 60 min:
    50g - 60 min
    20 g - 20 min
    10 g - 1 min
    20 g - 3 dni przed końcem
    Danstar BRY-97

    12/13 Polaris PA 12 BLG
    Jasny WES 1,7 x 2
    chmielenie Polaris, granulat 60 min:
    10g - 60 min
    10 g - 20 min
    10 g - 1 min
    20 g - 3 dni przed końcem
    Danstar BRY-97

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    9/13 American India Pale Ale (AIPA) 16º BLG

    zacieranie na "zapracowańca" bo w międzyczasie musiałam kilka spraw załatwić:
    ok. 18 litrów (na oko)
    55 st. C - 10 min,
    69->63 st. C - około 90 minut
    76 C
    wysładzanie 12 litrów

    chmielenie granulatami:
    Zeus - 15 g - 60
    Palisade - 50 g - 35 min
    Mosaic - 20 g - 5 min
    Centennial - 25 g - 1 min
    Mosaic - 30 g chmielenie na zimno 3 dni przed końcem

    drożdże w planie: Wyeast XL 1056 American Ale

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    7/13 Piwo Ciemne górnej fermentacji w stylu misz masz lub jak kto woli, co lodówka dała
    Wysłodkowe po porterze - ok 5 BLG łącznie i gdzieś z 15 litrów
    Dodano końcówkę nachmielonego portera (ok. 0,5 litra) – to co nie dało się wyfiltrować oraz słoiki z ekstraktami słodowymi: 3 x bursztynowy, 2 x barwiący, 1 pszeniczny, 1 ciemny
    Chmielenie:
    Zeus – 40 g na 60 minut
    na 1 minutę przed końcem dla aromatu:
    10 Zeus 2011
    15 Chinook 2011
    3 g Topaz 2012 - szyszka
    3 g Amarillo 2012 – szyszka
    Na cichą pójdzie 150 g wiórek amerykańskich dębowych średnio palonych, które pozostały po wędzeniu chmielu na patelni.

    8/13 Eksperymentalny a'la Grodzisz z ekstraktów
    Muntons Spraymalt - Wheat (Pszeniczny) - 500 g - 3 szt.
    Muntons Spraymalt - Light (Jasny) - 500 g - 1 szt.
    Chmielenie
    35 g Marynki (szyszka 2012) wędzonej przez 2 godziny na patelni + 10 g Marynki niewędzonej na 60 minut
    5 g Marynki na 5 minut przed końcem chmielenia
    Dzięki Kwadri za inspirację A jak nie wyjdzie to będzie Twoja wina

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk


    Do 21 litrów wody
    errata: do 19 (przypomniało mi się, że 2 litry odlałam, bo doszłam do wniosku, że mi się słody nie zmieszczą do gara).

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    6/13 Porter bałtycki 22 BLG

    Zachciało się samodzielnej dekokcji... Już mnie obie ręce bolą. Całe szczęście nie porwałam się na trójwarówkę, choć taki był mój zamysł początkowy.

    Do 21 litrów wody o temp 67 st. C wsypałam ześrutowane słody (bez barwiącego). Temperatura spadła do 63 st. czyli tak, jak miało być. Trzymałam w tej temperaturze przez 25 minut. Po czym odjęłam 7 litrów zacieru (gęstej części). Może i powinno być więcej, ale musiałabym lecieć na trzy gary. Te 7 litrów podgrzałam do 72 st.C, przetrzymałam 20 minut i zagotowałam. Następnie przelałam te 7 litrów do zacieru głównego i uzyskałam 72 st. C (bez dodatkowego podgrzewania). Trzymałam około 15 minut i uzyskałam negatywną próbę jodową. Wsypałam ześrutowany słód barwiący, a teraz idę podgrzewać do 76 st. C i filtrować.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    3/13 Imperial IPA 18 BLG zabutelkowano 18.02.2013
    4/13 American Pale Ale zapepsikegowano + 2 szt w butle 18.02.2013

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    2/13 DE AIPA 17 BLG na cichej Cascade DE, granulat 50 g - wczoraj powędrowało do chmielenia na zimno

    5/13 08.02.2013 Czeska Dziesiątka
    Pilzneński czeski klepiskowy 3-4 EBC 3,0 kg
    Monachijski 19 EBC 0,65 kg
    Saaz 50 g (2x25)

    55 st. C- 10 min
    62 st. C - 20 min
    72 st. C - do negatywnej próby jodowej (po 35 minutach sprawdziłam i była negatywna)
    mash out - 77C

    Chmielenie:
    25g Saaz - 60 min
    25 g Saaz - 1 min

    Wyszło 24 litry 10 BLG, zadane drożdżami s-23.

    3/13 Imperial IPA 18 BLG
    4/13 American Pale Ale
    mamy zamiar w ten weekend przelać na cichą. Mam nadzieję, że na zamiarach się nie skończy.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Zaniedbaliśmy nasz warzelniczy temat na tyle, że zupełnie pogubiliśmy się w numeracji warek. Od września zaczęliśmy zatem do numeru warki dodawać rok. W tym roku mam mocne postanowienie notować skrupulatniej swoje wybryki.

    1/13 Coopers Mexican Cerveza
    x2 rozpuszczone 17.01.2013, cicha 31.01.2013 (miało być wcześniej, ale nie wyszło, 3 BLG)

    2/13 DE AIPA 17 BLG warzone 18.01.2013, cicha 31.01.2013 (jest 2,5 BLG)
    Słód pale ale Strzegom 4,5 kg
    Słód wiedeński Strzegom 1 kg
    Słód bursztynowy Strzegom 0,5 kg
    Słód karmelowy czerwony Strzegom 0,2 kg
    zacieranie:
    52 st. C - 10 minut
    62 st. C - 30 minut
    72 st. C - 30 minut
    Opal, granulat 50 g - 90 min
    Saphir, granulat 50 g - 15 min
    Smaragd, granulat 50 g - 1 min

    Cascade DE, granulat 50 g - na zimno, 3 dni przed butelkowaniem (taki jest plan)
    obecnie na cichej

    S-04

    3/13 Imperial IPA 18 BLG warzone 25.01.2013, na burzliwej, 21,5 litra

    Stasiek mnie natchnął do IIPY

    Pale Ale Strzegom 6.3 kg
    karmelowy ciemny Steinbach 0,2 kg
    zacieranie:
    52 st. C - 10 minut
    62 st. C - 30 minut
    72 st. C - 30 minut

    Chmielenie:
    Tomahawk granulat 30 g - 90 min
    Warrior granulat 25 g - 60 min
    Cascade granulat 20 g - 5 min
    Cantennial granulat 20 g - 1 min
    Na zimno (takie są plany)
    7 dni - Amarilllo granulat 20 g
    5 dni - Cascade granulat 10 g
    4 dni - Centennial granulat 10 g
    3 dni - Simcoe granulat 20 g

    S-04 x 2

    4/13 01.02.2013 American Pale Ale
    A dziś kolej na mniejszego lenia. Zrobiłam sobie American Pale Ale z Wesów
    Jasny WES 1,7 kg
    Jasny WES 1,2 kg
    Bursztynowy WES 0,5 kg

    Chmielenie:
    Warrior granulat 20 g - 60 min
    Mosaic granulat 25 g - 1 min

    Na zimno 25 g Mosaic (3-4 dni przed końcem - taki mam plan).
    Mosaic ma szanse dołączyć do grona moich ulubieńców z USA.

    Piwo się chłodzi. Drożdże S-04.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...