U znowu zaległości, a dziś tworzę recepturę na weekendową AIPĘ.
3/2018 Old Ale 20-01-2018
4/2018 Porter Warszawski 21.01.2018 - gęstwa z W34/70 po monachijskim ciemnym
Plan na weekend: AIPA szyszka
Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
23/2017 Coś jakby Milkshake IPA z ekstraktów
______________
2018
Warzenie w piątek wg receptury Munich Dunkel, z tymże 23 litry zadane dolniakami i 22,5 litra zadane górniakami, stąd podział
Słód pilzneński 2,4 kg
Słód monachijski 5,8 kg
Słód karmelowy jasny 0,4 kg
Słód karmelowy ciemny 0,4 kg
Słód melanoidynowy 0,4 kg
Chmiel Perle, granulat, 100 g
62 st C - 20 min
72 st C - 50 min
Chmielenie: 60 min, w tym 50 g wsypano na początku, 50 g 5 minut przed końcem chmielenia
1/2018 Munich Dunkel 13 BLg W34/70
2/2018 Dark Ale 12,5 BLG FM13Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2018-01-09, 13:40.Leave a comment:
-
Chmielenie 60 min
60 min - 100 g Grudzicki Goldings 2016 szyszka
15 min - 95,6 g Grudzicki Goldings 2017 szyszka
Do 25 litrów 14 BLG pójdzie na cichą:
100 g Grudzicki Goldings 2017 szyszka 7 dni
100 g Grudzicki Goldings 2017 szyszka 2 dni
Do drugiej "połowy" ok. 25 litrów 12 BLG Art doda winogrono z naszego ogrodu wg własnego widzimisię.Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2017-09-04, 10:45.Leave a comment:
-
20/2017 Norteast IPA 15,3 BLG 30.09.2017
Pilzneński Soufflet 4 kg
Pale Ale Maris Otter Crisp 5 kg
Płatki owsiane 0,8 kg
Cara Gold 13017 Crisp 0,5
64-62 st C 40 min
67-65 st C 30 min
Chmielenie
160 g Centennial 2015
na zimno:
a) 100 g Cashmere 2016 + 100 g Centennial 2015 7 dni
b) 150 g Waimea 2015 7 dni + Nelson Sauvin 50 g szyszka do pepsikega
FM 55 oba
42 litry na fermentacji
21/2017 Goldings IPA/Goldings Winogrono Ale
54 st C 10 min
68-63 st C do negatywnej
Chmielenie - póki co szyszka Goldingsa się zbiera z krzaka
Potem podział na 2 fermentory i do jednego pójdzie winogrono, tez z krzaka, a coLeave a comment:
-
Z winem to wiem, że przestrzeganie czystości i dezynfekowania aż tak jak przy piwie nie jest konieczne, może dlatego, że więcej tam alkoholu, ale czy z piwem? Mi jak na razie nic nie skwaśniało, no lambik ma być kwaśny więc może? Ja piw owocowych też nigdy jeszcze nie robiłem.Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2017-07-26, 14:40.Leave a comment:
-
Też się przymierzamy, zresztą może zauważyłaś w ostatnim moim zamówieniu w sklepie takie ciekawe drożdże... Ja jeszcze nie wiem dokładnie co i jak, okaże się, ale najwięcej wątpliwości miałem jak te wiśnie przygotować, ale jak mówisz, że ciepła woda starczy, to może też tak u nas zrobimyLeave a comment:
-
Też się przymierzamy, zresztą może zauważyłaś w ostatnim moim zamówieniu w sklepie takie ciekawe drożdże... Ja jeszcze nie wiem dokładnie co i jak, okaże się, ale najwięcej wątpliwości miałem jak te wiśnie przygotować, ale jak mówisz, że ciepła woda starczy, to może też tak u nas zrobimyLeave a comment:
-
Ten Kriek mnie zaciekawił, może Gosiu powiesz coś więcej, jak zamierzasz to zrobić? Tzn. przede wszystkim, kiedy idą owoce, w jakiej ilości, jak przygotowane (drylowane te wiśnie, czy niekoniecznie), czy jakoś je trzeba wcześniej spreparować (żeby nie zakazić piwa), ile ma to dojrzewać, jak refermentować itp - będę wtedy miał z czym skonfrontować swoje pomysły...Leave a comment:
-
Ten Kriek mnie zaciekawił, może Gosiu powiesz coś więcej, jak zamierzasz to zrobić? Tzn. przede wszystkim, kiedy idą owoce, w jakiej ilości, jak przygotowane (drylowane te wiśnie, czy niekoniecznie), czy jakoś je trzeba wcześniej spreparować (żeby nie zakazić piwa), ile ma to dojrzewać, jak refermentować itp - będę wtedy miał z czym skonfrontować swoje pomysły...Leave a comment:
-
13/2017 Preissnitz Vermont Post Shelflife Extreme Ale 13 BLG
moje nazwy są nudne w porównaniu do serii piw prysznicowych Artura
14/2017 Blond Ale 16 BLG, 40 l
Pilzneński 2,5-3,5 EBC Castle 9,3 kg
Biscuit 50 EBC Castle 0,1
Cara Clair 3-7 EBC Castle 0,3
Pszeniczny Monachijski 15 EBC Castle 0,3
Cukier kandyzowany biały kruszony Belgia 0,5 kg
Saaz Late CZ 2016 - 100 g granulat 5,56% aa
20 litrów - Fermentum Mobile - FM27 Artefakty Trapistów, z druga połowa poniżej
15/2017 Kriek - połowa Blonda została zadana Wyeast XL 3763 Roeselare Ale Blend i będzie bazą na Krieka 16 BLG
16/2017 Session Post Vermont Preissnitz Ale
Uff i dziś
17/2017 English IPA
Pale Ale Maris Otter Crisp 4,0
Cara 25-35 EBC Crisp 0,25 kg
Crystal Light 160-180 EBC Crisp 0,3 kg
Pszeniczny podpiekany - toasted - 22-35 EBC Crisp 0,1 kg
Challenger UK granulat 100 g
Minstrel UK granulat 50 g
Zacieranie 67 s C
Chmielenie 60 min:
60' Challenger 50 g
30' Challenger 50 g
0' Minstrel 50 gLeave a comment:
-
Zwycięstwo zmienności
12/2017 Ala Grodziskie
Piwes 03 Pszeniczny
Muntons Spraymalt Extra Light
50 g Sybilli szyszka wędzonej dymem z olchy
FM51 Grodzie dęboweLeave a comment:
-
W środę Session Post Vermont Preissnitz Ale 11º BLG powędrował bo kega i butelek.
Tego samego dnia powstało
11/2017 Alpine IPA - kolejne z serii prysznicowych piw z brewkitu. Nabieramy w tej materii wprawyTym razem osobą sprawczą byłam ja i piwo powstawało całe 15 minut od momentu zdezynfekowania pojemnika fermentacyjnego do momentu zadania drożdży
Po wczorajszej wizycie w piwnicy mąż i wybraniu piwa na Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie mąż uznał, że coś podejrzanie piwo nam szybko znika. Zatem pewnie w okolicach długiego weekendu będzie trzeba coś uwarzyć. Nabrałam ochoty na coś ciemnego i słodowego, ale jak to u kobiet bywa do warzenia może mi się zmienićWzględnie podzielę warkę na pół i do części dodam chmielu podczas fermentacji, i to zasadniczo wydaje się być dobrą koncepcją.
Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.
Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
-
Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html
Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
-
Channel: Islandia
2024-10-27, 01:16 -
-
Cześć wszystkim
Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
-
Channel: Niemcy
2024-11-20, 11:41 -
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: