Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Maggyk
    replied
    U znowu zaległości, a dziś tworzę recepturę na weekendową AIPĘ.
    3/2018 Old Ale 20-01-2018
    4/2018 Porter Warszawski 21.01.2018 - gęstwa z W34/70 po monachijskim ciemnym
    Plan na weekend: AIPA szyszka
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2018-02-09, 10:26.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    23/2017 Coś jakby Milkshake IPA z ekstraktów
    ______________
    2018


    Warzenie w piątek wg receptury Munich Dunkel, z tymże 23 litry zadane dolniakami i 22,5 litra zadane górniakami, stąd podział

    Słód pilzneński 2,4 kg
    Słód monachijski 5,8 kg
    Słód karmelowy jasny 0,4 kg
    Słód karmelowy ciemny 0,4 kg
    Słód melanoidynowy 0,4 kg
    Chmiel Perle, granulat, 100 g

    62 st C - 20 min
    72 st C - 50 min

    Chmielenie: 60 min, w tym 50 g wsypano na początku, 50 g 5 minut przed końcem chmielenia

    1/2018 Munich Dunkel 13 BLg W34/70
    2/2018 Dark Ale 12,5 BLG FM13
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2018-01-09, 13:40.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    [B]
    21/2017 Goldings IPA/Goldings Winogrono Ale
    54 st C 10 min
    68-63 st C do negatywnej

    Chmielenie - póki co szyszka Goldingsa się zbiera z krzaka
    Potem podział na 2 fermentory i do jednego pójdzie winogrono, tez z krzaka, a co
    Tyłek mi wymarzł, że nie ma to tamto. 14 stopni i deszcz, a dzień wcześniej było 34.
    Chmielenie 60 min
    60 min - 100 g Grudzicki Goldings 2016 szyszka
    15 min - 95,6 g Grudzicki Goldings 2017 szyszka

    Do 25 litrów 14 BLG pójdzie na cichą:
    100 g Grudzicki Goldings 2017 szyszka 7 dni
    100 g Grudzicki Goldings 2017 szyszka 2 dni

    Do drugiej "połowy" ok. 25 litrów 12 BLG Art doda winogrono z naszego ogrodu wg własnego widzimisię.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2017-09-04, 10:45.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    20/2017 Norteast IPA 15,3 BLG 30.09.2017
    Pilzneński Soufflet 4 kg
    Pale Ale Maris Otter Crisp 5 kg
    Płatki owsiane 0,8 kg
    Cara Gold 13017 Crisp 0,5

    64-62 st C 40 min
    67-65 st C 30 min

    Chmielenie
    160 g Centennial 2015
    na zimno:
    a) 100 g Cashmere 2016 + 100 g Centennial 2015 7 dni
    b) 150 g Waimea 2015 7 dni + Nelson Sauvin 50 g szyszka do pepsikega

    FM 55 oba
    42 litry na fermentacji

    21/2017 Goldings IPA/Goldings Winogrono Ale
    54 st C 10 min
    68-63 st C do negatywnej

    Chmielenie - póki co szyszka Goldingsa się zbiera z krzaka
    Potem podział na 2 fermentory i do jednego pójdzie winogrono, tez z krzaka, a co

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    19/2017 Mild

    Właśnie kończę chmielenie.

    Fruit Ale będzie butelkowany w ten weekend, Kriek sobie jeszcze poczeka.
    Na przyszły tydzień duże plany: po pierwsze Vermont IPA na Opolskie Konfrontacje Piwowarskie, po drugie jakiś ale na mokrej szyszce Goldingsa.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    18/2017 Fruit Ale

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Mąż się uparł i przelaliśmy jednak wrzątkiem. W rezultacie poszło pewnie 3,5 kg wiśni, w tym 0,5 z pestkami. Teraz tylko czekać...
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2017-07-27, 21:27.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    Z winem to wiem, że przestrzeganie czystości i dezynfekowania aż tak jak przy piwie nie jest konieczne, może dlatego, że więcej tam alkoholu, ale czy z piwem? Mi jak na razie nic nie skwaśniało, no lambik ma być kwaśny więc może? Ja piw owocowych też nigdy jeszcze nie robiłem.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2017-07-26, 14:40.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128
    Też się przymierzamy, zresztą może zauważyłaś w ostatnim moim zamówieniu w sklepie takie ciekawe drożdże... Ja jeszcze nie wiem dokładnie co i jak, okaże się, ale najwięcej wątpliwości miałem jak te wiśnie przygotować, ale jak mówisz, że ciepła woda starczy, to może też tak u nas zrobimy
    Nie wiem czy wystarczy, nie robiłam dotąd piw owocowych. Jednak Ci znajomi, którzy robią jakieś wina owocowe nie traktują w jakiś specjalny sposób tych swoich owoców i na tym bazuję. Przynajmniej Ci, których kiedyś podpytywałam.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    Też się przymierzamy, zresztą może zauważyłaś w ostatnim moim zamówieniu w sklepie takie ciekawe drożdże... Ja jeszcze nie wiem dokładnie co i jak, okaże się, ale najwięcej wątpliwości miałem jak te wiśnie przygotować, ale jak mówisz, że ciepła woda starczy, to może też tak u nas zrobimy

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128
    Ten Kriek mnie zaciekawił, może Gosiu powiesz coś więcej, jak zamierzasz to zrobić? Tzn. przede wszystkim, kiedy idą owoce, w jakiej ilości, jak przygotowane (drylowane te wiśnie, czy niekoniecznie), czy jakoś je trzeba wcześniej spreparować (żeby nie zakazić piwa), ile ma to dojrzewać, jak refermentować itp - będę wtedy miał z czym skonfrontować swoje pomysły...
    Wiśnie na tzw. cichej. 4 kg chce wrzucić, w tym 0,5 kg z pestkami. Umyję je ciepła wodą. Fermentować będzie długo, ale dokładnie nie wiem, bo to już na czuja będę określać.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    15/2017 Kriek - połowa Blonda została zadana Wyeast XL 3763 Roeselare Ale Blend i będzie bazą na Krieka 16 BLG
    Ten Kriek mnie zaciekawił, może Gosiu powiesz coś więcej, jak zamierzasz to zrobić? Tzn. przede wszystkim, kiedy idą owoce, w jakiej ilości, jak przygotowane (drylowane te wiśnie, czy niekoniecznie), czy jakoś je trzeba wcześniej spreparować (żeby nie zakazić piwa), ile ma to dojrzewać, jak refermentować itp - będę wtedy miał z czym skonfrontować swoje pomysły...

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    13/2017 Preissnitz Vermont Post Shelflife Extreme Ale 13 BLG
    moje nazwy są nudne w porównaniu do serii piw prysznicowych Artura
    14/2017 Blond Ale 16 BLG, 40 l
    Pilzneński 2,5-3,5 EBC Castle 9,3 kg
    Biscuit 50 EBC Castle 0,1
    Cara Clair 3-7 EBC Castle 0,3
    Pszeniczny Monachijski 15 EBC Castle 0,3
    Cukier kandyzowany biały kruszony Belgia 0,5 kg
    Saaz Late CZ 2016 - 100 g granulat 5,56% aa
    20 litrów - Fermentum Mobile - FM27 Artefakty Trapistów, z druga połowa poniżej
    15/2017 Kriek - połowa Blonda została zadana Wyeast XL 3763 Roeselare Ale Blend i będzie bazą na Krieka 16 BLG
    16/2017 Session Post Vermont Preissnitz Ale

    Uff i dziś

    17/2017 English IPA
    Pale Ale Maris Otter Crisp 4,0
    Cara 25-35 EBC Crisp 0,25 kg
    Crystal Light 160-180 EBC Crisp 0,3 kg
    Pszeniczny podpiekany - toasted - 22-35 EBC Crisp 0,1 kg
    Challenger UK granulat 100 g
    Minstrel UK granulat 50 g
    Zacieranie 67 s C
    Chmielenie 60 min:
    60' Challenger 50 g
    30' Challenger 50 g
    0' Minstrel 50 g

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Zwycięstwo zmienności
    12/2017 Ala Grodziskie
    Piwes 03 Pszeniczny
    Muntons Spraymalt Extra Light
    50 g Sybilli szyszka wędzonej dymem z olchy
    FM51 Grodzie dębowe

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    W środę Session Post Vermont Preissnitz Ale 11º BLG powędrował bo kega i butelek.
    Tego samego dnia powstało
    11/2017 Alpine IPA - kolejne z serii prysznicowych piw z brewkitu. Nabieramy w tej materii wprawy Tym razem osobą sprawczą byłam ja i piwo powstawało całe 15 minut od momentu zdezynfekowania pojemnika fermentacyjnego do momentu zadania drożdży

    Po wczorajszej wizycie w piwnicy mąż i wybraniu piwa na Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie mąż uznał, że coś podejrzanie piwo nam szybko znika. Zatem pewnie w okolicach długiego weekendu będzie trzeba coś uwarzyć. Nabrałam ochoty na coś ciemnego i słodowego, ale jak to u kobiet bywa do warzenia może mi się zmienić Względnie podzielę warkę na pół i do części dodam chmielu podczas fermentacji, i to zasadniczo wydaje się być dobrą koncepcją.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...