Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Maggyk
    replied
    #20 Weizenbock

    Pszeniczny 3,5 kg
    Pilzneński 2,0 kg
    Caracrystal 0,8 kg
    Special B 0,2 kg

    Właśnie się zaczął zacierać.

    Sposób postępowania, jak wyżej

    1h - 45 st. C - 18 litrów wody - jedynie słód pszeniczny
    potem do 64 st. C, dodajemy resztę słodów
    10 min. w 64 st. C

    Odjąć 1/3 zacieru na dekokt
    Dekokt:
    30 min - 72 st. C
    potem do wrzenia i do gara głównego

    Całość do 72 st. C do negatywnej próby jodowej, potem do 80 st. C i filtracja/wysładzanie.

    Dobra idę warzyć dalej.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #20 Ciemna pszenica

    To co Maggyczki lubią najbardziej.

    Pszeniczny 2,5 kg
    monachijski 1,5 kg
    karmel jasny 0,25 kg
    karmel ciemny 0, 10 kg

    1 h - 45 st. C (jedynie słód pszeniczny) 12 litrów wody
    10 min. - 63 st. c

    Odjęto 1/3 zacieru do dekoktu.

    Dekokt:
    30 min - 72 st. C
    potem dekokt doprowadzono do wrzenia i dodano do gara głównego

    Całość do 72 st. C do negatywnej próby jodowej

    Potem do 80 st. C i filtracja oraz wysładzanie (tu ART musiałby się wypowiedzieć ile wody dolał do wysładzania)

    Chmielenie
    Lubelski - 25 g 90 min.

    Przedwczoraj zabutelkowana, smaczna, coś mi sie wydaje, że szybko zniknie.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2009-05-21, 08:04.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #19 Lager

    Na razie niezbyt dobrze rokuje, czynione jedynie na samym pilzneńskim z powodu braku wagi w tym momencie.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2009-05-21, 07:54.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Dawno nas tu nie było. Zacznijmy zatem od początku:
    #18 Dubbel

    pilzneński 3,7 kg
    monachijski 1,6 kg
    Special B 0,3 kg
    Caramunich 0,3 kg
    Bisquit 0,2 kg
    brązowy cukier kandyzowany 0,45 kg
    jęczmienne płatki błyskawiczne 0,2 kg

    18 litrów wody

    Chmielenie 20 g - 90 minut
    Lubelski 10 g - 5 minut

    Szczegółowy przebieg warzenia mam nadzieję, że Art zamieści. W każdym bądź razie to piwo praktycznie już przeszło do historii. Bardzo się w nim rozsmakowaliśmy.

    Na WWP zajęło 8 miejsce: owocowe, za mało fenoli, słabe nagazowanie

    Leave a comment:


  • Pogoniarz
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    #15 - Klon nadaje się do picia Porównanie Klon kontra nonKlon dopiero po wyleżakowaniu. Na razie syrop klonowy mało wyczuwalny, ale nie próbowaliśmy dla kontrastu wersji referementowanej suchym ekstraktem słodowym.
    Dzisiaj późnym wieczorem,lub w sobotę degustacja.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    W tym roku jeszcze nic nie wybuchnie.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    ART, mam nadzieję, że skrzynki z tym trunkiem nie stoją w żadnym pokoju, w którym się śpi, bo może to grozić okaleczeniami

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Wczoraj poodginałem kapselki i upuściłem gazu ze wszystkich butelek. Chyba raz w tygodniu będzie zabawa. Niestety wzbijają się przy tym drożdże. Oj to leżakowanie marne raczej będzie Szkoda bo piwko bardzo dobrze rokowało ale za mocno nagazowane to raczej takie sobie będzie. Już teraz po nieco ponad tygodniu w butlach - gazu sporo.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Dzięki, zatem muszę jeszcze popracować nad poprawnymi wyliczeniami... Najwyżej poupuszczamy nieco gazu co tydzień
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2008-11-19, 16:57.

    Leave a comment:


  • Stasiek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    • 20,5l - +3l brzeczki odlanej po chmieleniu.

    Teraz mam wątpliwości czy ciut nie przesadziłem w ilości tej brzeczki do refermentacji.
    No... może być trochę przegazowane...
    Szybkie wyliczenie na podstawie http://www.browamator.pl/lista.php?a...69292%2F169320. Mam nadzieję, że się nie walnąłem...
    Stopień odfermentowania: (12,7-2,1)/12,7 to 83%. Urealniając go (-15%) mamy 71%.
    12,7g * 71% to jakieś 9g cukrów fermentowalnych w 100ml brzeczki.
    Dałeś 3litry. Czyli w przeliczeniu na glukozę jakieś 270g.
    Na 24litry. Daje to ok 5,5g/but. To bardziej do pszeniczniaka pasuje niż do IRA. Ale granatów nie powinno być. Chyba.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    #17 Irish red

    2008.10.29 - warka #17 - kryptonim Irish red

    zasyp:
    • 2500g słód pilzneński
    • 1000g słód monachijski
    • 1000g słód Caraamber


    Zacieranie takie sobie dekokcyjne, podobne jak ostatnio, bo mi dobrze pasuje, no może z kolejną drobna modyfikacją, żeby nie było zbyt wytrawnie:
    • wstępnie: 60' @ 45*C (ot zalanie słodów gorącą kranówą i zajęcie się czymś tam )
    • war główny: 30' @ 62*C / 30' @ 72*C
    • dekokt (ok. 25% zacieru, po 5'): 20' @ 72*C + doprowadzenie do wrzenia (10'), dodanie do głównego waru
    • po negatywnej próbie jodowej do ok. 80*C i filtracja filtratorem z oplotu + wysładzanie.


    Chmielenie:
    1. 60' - 10g Fuggles granulat
    2. 20' - 10g Fuggles granulat
    3. 5' - 10g Fuggles granulat
    4. Chmielenie podczas fermentacji - 20g Target szyszka


    Piwo schłodzone chłodnicą zanurzeniową w ok. 40 minut (woda zimna ma u nas 35*C ), drożdże już nieleniwie ruszały wcześniej w starterze.

    Wyszło ogólnie 24l 12,7* BLG.

    Odlane 3l brzeczki do późniejszej refermentacji.

    fermentacja:

    Wyeast Irish Ale - gęstwa zadana @ 24*C
    1. burzliwa 2008.10.29 - 2008.11.05 - @ 18*C ~12,7* BLG-> ~2,2* BLG
    2. cicha 2008.11.05 - 2008.11.09 - @ 17,5*C ~2,2* BLG-> ~2,1* BLG (właściwie nic nie zeszło, mógł to być i błąd pomiaru)


    rozlew/refermentacja:
    • 20,5l - +3l brzeczki odlanej po chmieleniu.

    Teraz mam wątpliwości czy ciut nie przesadziłem w ilości tej brzeczki do refermentacji.

    Leżakowanie w trakcie.

    Piwo zielone rokuje całkiem nieźle, ładny aromat i bardzo przyjemna goryczka, czerwieni nieco ma w kolorze, ale najbardziej boję się nadmiernego nagazowania. Jako że piwo zdaje się nadawać do wypicia powstał też projekt etykietki:

    Click image for larger version

Name:	irish_red.gif
Views:	1
Size:	26,6 KB
ID:	2027480

    Twarz zapożyczona od pewnego Irlandera

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Wczoraj, po podwójnej rozgrzewce do sezonu, poszedł w końcu irish red ale jako stylowiec mamy nadzieję Jeśli będzie o czym pisać to podam oczywiście co i jak czynione było przez mgłę i łzy.

    Przy tym warzeniu poszedł na pierwszy ogień - nasz filtrujący kiblowężyk Na razie zadowolenie raczej średnie. Może mieliśmy idealnie nawiercony filtrator wiaderkowy, stąd odczucie niewielkiej różnicy (a nawet tęsknego łypania z powrotem w stronę wiadra )...
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2008-10-30, 02:42.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Tak czy owak, po pierwszej degustacji, co prawda jeszcze bez opdowiedniego nagazowania, ale potajemnie możemy go opychać jako stouta przemysłowego z fajnym muśnięciem chmielowym

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Hmmmm... no to widocznie z czymś pomyliłam

    edit: właśnie popatrzyłam na fotę w Piwodzieju - no, trochę ciemny to on jest, ale strzegomski ciemny karmel ciemniejszy Chyba, że to taka fota nie teges W każdym razie - wystarczy.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2008-10-22, 12:04.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Special B o ile pamiętam jest słodem jasnym
    350 EBC to taki mało jasny trochę... Oj Szefowa... Jak napisano w Piwodzieju: "Niespotykany dotychczas w Polsce jeden z najciemniejszych słodów karmelowych..."
    Aż mnie przestraszyłaś... Special B miał byc głównym "zaciemniaczem" w moim belgu...
    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2008-10-22, 11:57.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...