Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
W przyszłym tygodniu też coś uwarzę, tak całkiem prywatnie, nie pokazowo
Tylko jeszcze nie wiem co... może Koelscha.
Pszeniczki robicie na kranówce, czy na sklepowej wodzie?Leave a comment:
-
#20 Weizenbock
Pszeniczny 3,5 kg
Pilzneński 2,0 kg
Caracrystal 0,8 kg
Special B 0,2 kg
Właśnie się zaczął zacierać.
Sposób postępowania, jak wyżej
1h - 45 st. C - 18 litrów wody - jedynie słód pszeniczny
potem do 64 st. C, dodajemy resztę słodów
10 min. w 64 st. C
Odjąć 1/3 zacieru na dekokt
Dekokt:
30 min - 72 st. C
potem do wrzenia i do gara głównego
Całość do 72 st. C do negatywnej próby jodowej, potem do 80 st. C i filtracja/wysładzanie.
Dobra idę warzyć dalej.Leave a comment:
-
#20 Ciemna pszenica
To co Maggyczki lubią najbardziej.
Pszeniczny 2,5 kg
monachijski 1,5 kg
karmel jasny 0,25 kg
karmel ciemny 0, 10 kg
1 h - 45 st. C (jedynie słód pszeniczny) 12 litrów wody
10 min. - 63 st. c
Odjęto 1/3 zacieru do dekoktu.
Dekokt:
30 min - 72 st. C
potem dekokt doprowadzono do wrzenia i dodano do gara głównego
Całość do 72 st. C do negatywnej próby jodowej
Potem do 80 st. C i filtracja oraz wysładzanie (tu ART musiałby się wypowiedzieć ile wody dolał do wysładzania)
Chmielenie
Lubelski - 25 g 90 min.
Przedwczoraj zabutelkowana, smaczna, coś mi sie wydaje, że szybko zniknie.Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2009-05-21, 07:04.Leave a comment:
-
Dawno nas tu nie było. Zacznijmy zatem od początku:
#18 Dubbel
pilzneński 3,7 kg
monachijski 1,6 kg
Special B 0,3 kg
Caramunich 0,3 kg
Bisquit 0,2 kg
brązowy cukier kandyzowany 0,45 kg
jęczmienne płatki błyskawiczne 0,2 kg
18 litrów wody
Chmielenie 20 g - 90 minut
Lubelski 10 g - 5 minut
Szczegółowy przebieg warzenia mam nadzieję, że Art zamieści. W każdym bądź razie to piwo praktycznie już przeszło do historii. Bardzo się w nim rozsmakowaliśmy.
Na WWP zajęło 8 miejsce: owocowe, za mało fenoli, słabe nagazowanieLeave a comment:
-
Dzisiaj późnym wieczorem,lub w sobotę degustacja.
Leave a comment:
-
ART, mam nadzieję, że skrzynki z tym trunkiem nie stoją w żadnym pokoju, w którym się śpi, bo może to grozić okaleczeniami
Leave a comment:
-
Wczoraj poodginałem kapselki i upuściłem gazu ze wszystkich butelek. Chyba raz w tygodniu będzie zabawa. Niestety wzbijają się przy tym drożdże. Oj to leżakowanie marne raczej będzie
Szkoda bo piwko bardzo dobrze rokowało ale za mocno nagazowane to raczej takie sobie będzie. Już teraz po nieco ponad tygodniu w butlach - gazu sporo.
Leave a comment:
-
No... może być trochę przegazowane...
Szybkie wyliczenie na podstawie http://www.browamator.pl/lista.php?a...69292%2F169320. Mam nadzieję, że się nie walnąłem...
Stopień odfermentowania: (12,7-2,1)/12,7 to 83%. Urealniając go (-15%) mamy 71%.
12,7g * 71% to jakieś 9g cukrów fermentowalnych w 100ml brzeczki.
Dałeś 3litry. Czyli w przeliczeniu na glukozę jakieś 270g.
Na 24litry. Daje to ok 5,5g/but. To bardziej do pszeniczniaka pasuje niż do IRA. Ale granatów nie powinno być. Chyba.
Leave a comment:
-
#17 Irish red
2008.10.29 - warka #17 - kryptonim Irish red
zasyp:- 2500g słód pilzneński
- 1000g słód monachijski
- 1000g słód Caraamber
Zacieranie takie sobie dekokcyjne, podobne jak ostatnio, bo mi dobrze pasuje, no może z kolejną drobna modyfikacją, żeby nie było zbyt wytrawnie:- wstępnie: 60' @ 45*C (ot zalanie słodów gorącą kranówą i zajęcie się czymś tam
) - war główny: 30' @ 62*C / 30' @ 72*C
- dekokt (ok. 25% zacieru, po 5'): 20' @ 72*C + doprowadzenie do wrzenia (10'), dodanie do głównego waru
- po negatywnej próbie jodowej do ok. 80*C i filtracja filtratorem z oplotu + wysładzanie.
Chmielenie:- 60' - 10g Fuggles granulat
- 20' - 10g Fuggles granulat
- 5' - 10g Fuggles granulat
- Chmielenie podczas fermentacji - 20g Target szyszka
Piwo schłodzone chłodnicą zanurzeniową w ok. 40 minut (woda zimna ma u nas 35*C
), drożdże już nieleniwie ruszały wcześniej w starterze.
Wyszło ogólnie 24l 12,7* BLG.
Odlane 3l brzeczki do późniejszej refermentacji.
fermentacja:
Wyeast Irish Ale - gęstwa zadana @ 24*C
- burzliwa 2008.10.29 - 2008.11.05 - @ 18*C ~12,7* BLG-> ~2,2* BLG
- cicha 2008.11.05 - 2008.11.09 - @ 17,5*C ~2,2* BLG-> ~2,1* BLG (właściwie nic nie zeszło, mógł to być i błąd pomiaru)
rozlew/refermentacja:
- 20,5l - +3l brzeczki odlanej po chmieleniu.
Teraz mam wątpliwości czy ciut nie przesadziłem w ilości tej brzeczki do refermentacji.
Leżakowanie w trakcie.
Piwo zielone rokuje całkiem nieźle, ładny aromat i bardzo przyjemna goryczka, czerwieni nieco ma w kolorze, ale najbardziej boję się nadmiernego nagazowania. Jako że piwo zdaje się nadawać do wypicia powstał też projekt etykietki:
Twarz zapożyczona od pewnego Irlandera
Leave a comment:
-
Wczoraj, po podwójnej rozgrzewce do sezonu, poszedł w końcu irish red ale jako stylowiec mamy nadzieję
Jeśli będzie o czym pisać to podam oczywiście co i jak czynione było przez mgłę i łzy.
Przy tym warzeniu poszedł na pierwszy ogień - nasz filtrujący kiblowężyk
Na razie zadowolenie raczej średnie. Może mieliśmy idealnie nawiercony filtrator wiaderkowy, stąd odczucie niewielkiej różnicy (a nawet tęsknego łypania z powrotem w stronę wiadra
)...
Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2008-10-30, 01:42.Leave a comment:
-
Tak czy owak, po pierwszej degustacji, co prawda jeszcze bez opdowiedniego nagazowania, ale potajemnie możemy go opychać jako stouta przemysłowego z fajnym muśnięciem chmielowym
Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Drodzy Piwowarzy!
11 - 27 lipca - nieczynne - urlop!
Zamówienia wysyłamy do 10. lipca - czwartek - włącznie,
potem - począwszy od poniedziałku, 28. lipca
...
-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2025-06-30, 18:39 -
-
Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.
Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
-
Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html
Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...-
Channel: Islandia
2024-10-27, 00:16 -
-
Wiele lat temu w Browarze Fortuna był podobno Zlot browar.biz, jednak na pewno w nim nie uczestniczyłem, więc nie było okazji do zwiedzenia tak zasłużonego browaru. Inna sprawa, że 15-20 lat temu był to jednak dużo mniejszy browar. Gdy 7 lat temu głównym piwowarem został Marcin Ostajewski...-
Channel: Wielkopolskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Porównanie Klon kontra nonKlon dopiero po wyleżakowaniu. Na razie syrop klonowy mało wyczuwalny, ale nie próbowaliśmy dla kontrastu wersji referementowanej suchym ekstraktem słodowym.
Leave a comment: