#20 Weizenbock
Pszeniczny 3,5 kg
Pilzneński 2,0 kg
Caracrystal 0,8 kg
Special B 0,2 kg
Właśnie się zaczął zacierać.
Sposób postępowania, jak wyżej
1h - 45 st. C - 18 litrów wody - jedynie słód pszeniczny
potem do 64 st. C, dodajemy resztę słodów
10 min. w 64 st. C
Odjąć 1/3 zacieru na dekokt
Dekokt:
30 min - 72 st. C
potem do wrzenia i do gara głównego
Całość do 72 st. C do negatywnej próby jodowej, potem do 80 st. C i filtracja/wysładzanie.
Dobra idę warzyć dalej.
Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
#20 Ciemna pszenica
To co Maggyczki lubią najbardziej.
Pszeniczny 2,5 kg
monachijski 1,5 kg
karmel jasny 0,25 kg
karmel ciemny 0, 10 kg
1 h - 45 st. C (jedynie słód pszeniczny) 12 litrów wody
10 min. - 63 st. c
Odjęto 1/3 zacieru do dekoktu.
Dekokt:
30 min - 72 st. C
potem dekokt doprowadzono do wrzenia i dodano do gara głównego
Całość do 72 st. C do negatywnej próby jodowej
Potem do 80 st. C i filtracja oraz wysładzanie (tu ART musiałby się wypowiedzieć ile wody dolał do wysładzania)
Chmielenie
Lubelski - 25 g 90 min.
Przedwczoraj zabutelkowana, smaczna, coś mi sie wydaje, że szybko zniknie.Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2009-05-21, 08:04.Leave a comment:
-
Dawno nas tu nie było. Zacznijmy zatem od początku:
#18 Dubbel
pilzneński 3,7 kg
monachijski 1,6 kg
Special B 0,3 kg
Caramunich 0,3 kg
Bisquit 0,2 kg
brązowy cukier kandyzowany 0,45 kg
jęczmienne płatki błyskawiczne 0,2 kg
18 litrów wody
Chmielenie 20 g - 90 minut
Lubelski 10 g - 5 minut
Szczegółowy przebieg warzenia mam nadzieję, że Art zamieści. W każdym bądź razie to piwo praktycznie już przeszło do historii. Bardzo się w nim rozsmakowaliśmy.
Na WWP zajęło 8 miejsce: owocowe, za mało fenoli, słabe nagazowanieLeave a comment:
-
Leave a comment:
-
ART, mam nadzieję, że skrzynki z tym trunkiem nie stoją w żadnym pokoju, w którym się śpi, bo może to grozić okaleczeniamiLeave a comment:
-
Wczoraj poodginałem kapselki i upuściłem gazu ze wszystkich butelek. Chyba raz w tygodniu będzie zabawa. Niestety wzbijają się przy tym drożdże. Oj to leżakowanie marne raczej będzieSzkoda bo piwko bardzo dobrze rokowało ale za mocno nagazowane to raczej takie sobie będzie. Już teraz po nieco ponad tygodniu w butlach - gazu sporo.
Leave a comment:
-
Szybkie wyliczenie na podstawie http://www.browamator.pl/lista.php?a...69292%2F169320. Mam nadzieję, że się nie walnąłem...
Stopień odfermentowania: (12,7-2,1)/12,7 to 83%. Urealniając go (-15%) mamy 71%.
12,7g * 71% to jakieś 9g cukrów fermentowalnych w 100ml brzeczki.
Dałeś 3litry. Czyli w przeliczeniu na glukozę jakieś 270g.
Na 24litry. Daje to ok 5,5g/but. To bardziej do pszeniczniaka pasuje niż do IRA. Ale granatów nie powinno być. Chyba.Leave a comment:
-
#17 Irish red
2008.10.29 - warka #17 - kryptonim Irish red
zasyp:- 2500g słód pilzneński
- 1000g słód monachijski
- 1000g słód Caraamber
Zacieranie takie sobie dekokcyjne, podobne jak ostatnio, bo mi dobrze pasuje, no może z kolejną drobna modyfikacją, żeby nie było zbyt wytrawnie:- wstępnie: 60' @ 45*C (ot zalanie słodów gorącą kranówą i zajęcie się czymś tam
)
- war główny: 30' @ 62*C / 30' @ 72*C
- dekokt (ok. 25% zacieru, po 5'): 20' @ 72*C + doprowadzenie do wrzenia (10'), dodanie do głównego waru
- po negatywnej próbie jodowej do ok. 80*C i filtracja filtratorem z oplotu + wysładzanie.
Chmielenie:- 60' - 10g Fuggles granulat
- 20' - 10g Fuggles granulat
- 5' - 10g Fuggles granulat
- Chmielenie podczas fermentacji - 20g Target szyszka
Piwo schłodzone chłodnicą zanurzeniową w ok. 40 minut (woda zimna ma u nas 35*C), drożdże już nieleniwie ruszały wcześniej w starterze.
Wyszło ogólnie 24l 12,7* BLG.
Odlane 3l brzeczki do późniejszej refermentacji.
fermentacja:
Wyeast Irish Ale - gęstwa zadana @ 24*C
- burzliwa 2008.10.29 - 2008.11.05 - @ 18*C ~12,7* BLG-> ~2,2* BLG
- cicha 2008.11.05 - 2008.11.09 - @ 17,5*C ~2,2* BLG-> ~2,1* BLG (właściwie nic nie zeszło, mógł to być i błąd pomiaru)
rozlew/refermentacja:
- 20,5l - +3l brzeczki odlanej po chmieleniu.
Teraz mam wątpliwości czy ciut nie przesadziłem w ilości tej brzeczki do refermentacji.
Leżakowanie w trakcie.
Piwo zielone rokuje całkiem nieźle, ładny aromat i bardzo przyjemna goryczka, czerwieni nieco ma w kolorze, ale najbardziej boję się nadmiernego nagazowania. Jako że piwo zdaje się nadawać do wypicia powstał też projekt etykietki:
Twarz zapożyczona od pewnego IrlanderaLeave a comment:
-
Wczoraj, po podwójnej rozgrzewce do sezonu, poszedł w końcu irish red ale jako stylowiec mamy nadziejęJeśli będzie o czym pisać to podam oczywiście co i jak czynione było przez mgłę i łzy.
Przy tym warzeniu poszedł na pierwszy ogień - nasz filtrujący kiblowężykNa razie zadowolenie raczej średnie. Może mieliśmy idealnie nawiercony filtrator wiaderkowy, stąd odczucie niewielkiej różnicy (a nawet tęsknego łypania z powrotem w stronę wiadra
)...
Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2008-10-30, 02:42.Leave a comment:
-
Tak czy owak, po pierwszej degustacji, co prawda jeszcze bez opdowiedniego nagazowania, ale potajemnie możemy go opychać jako stouta przemysłowego z fajnym muśnięciem chmielowymLeave a comment:
-
Hmmmm... no to widocznie z czymś pomyliłam
edit: właśnie popatrzyłam na fotę w Piwodzieju - no, trochę ciemny to on jest, ale strzegomski ciemny karmel ciemniejszyChyba, że to taka fota nie teges
W każdym razie - wystarczy.
Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2008-10-22, 12:04.Leave a comment:
-
350 EBC to taki mało jasny trochę... Oj Szefowa...Jak napisano w Piwodzieju: "Niespotykany dotychczas w Polsce jeden z najciemniejszych słodów karmelowych..."
Aż mnie przestraszyłaś... Special B miał byc głównym "zaciemniaczem" w moim belgu...Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2008-10-22, 11:57.Leave a comment: