naczytałem się różnych propozycji a i tak mam trudny wybór spowodowany niedoskonałymi umiejętnościami technicznymi.
Poniżej w zał. krótki schemat mojego procesu warzenia piwka. Krótko go opiszę a w zamian proszę o proste sugestie uproszczenia lub ulepszenia.
1. Keg +taboret(woda,zasyp) podgrzewam i wstawiam do termosu własnej konstr.
2. ten sam keg ląduje w termosie do czasu pozytywnej próby jod.
3. podwyższam temp. przed filtracją
4. Filtracja + wysładzanie
5. gotowanie+ chmielenie
6. chłodzenie
7. drożdże, fermentacja
Co mogę zrobić inaczej?
Keg jest jeden. W nim podgrzewam zacier i gotuję brzeczkę. Z niego muszę przelewać do filtratora a z filtratora z powrotem do tego samego, umytego kega w celu gotowania brzeczki i chmielenia.
Zastanawiałem się nad wstawieniem FD lecz wyczytałem również, że pomiędzy dnem rzeczywistym a fałszywym może przypalać się osad ze śruty.
Wychodzi na to, że w kadzi zaciernej nie warto nic wstawiać z tego powodu? Czy dobrze rozumiem?
Poniżej w zał. krótki schemat mojego procesu warzenia piwka. Krótko go opiszę a w zamian proszę o proste sugestie uproszczenia lub ulepszenia.
1. Keg +taboret(woda,zasyp) podgrzewam i wstawiam do termosu własnej konstr.
2. ten sam keg ląduje w termosie do czasu pozytywnej próby jod.
3. podwyższam temp. przed filtracją
4. Filtracja + wysładzanie
5. gotowanie+ chmielenie
6. chłodzenie
7. drożdże, fermentacja
Co mogę zrobić inaczej?
Keg jest jeden. W nim podgrzewam zacier i gotuję brzeczkę. Z niego muszę przelewać do filtratora a z filtratora z powrotem do tego samego, umytego kega w celu gotowania brzeczki i chmielenia.
Zastanawiałem się nad wstawieniem FD lecz wyczytałem również, że pomiędzy dnem rzeczywistym a fałszywym może przypalać się osad ze śruty.
Wychodzi na to, że w kadzi zaciernej nie warto nic wstawiać z tego powodu? Czy dobrze rozumiem?

. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego
. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
Comment