"Mini" browar - projekt

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wesoly
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.10
    • 371

    #1

    "Mini" browar - projekt

    Witam!

    Wpdał mi w ręce kociołek z płaszczem wodnym, pojemność po brzeg 200l.
    Środek i blat wykonany jest z nierdzewki, płascz ze zwykłej blachy stalowej, natomiast pokrywa z ALU. Planuje przystospować to na kadź zacierno-warzelną. Ogrzewanie palnikiem z pieca CO. W dalszych planach sterowanie automatyczne, na razie będzie tylko ręczne.
    W płaszczu umieszczę olej transformatorowy, lub inną ciecz, która nie zagotuje się przy temperaturze 100-110*C. Takie rozwiązanie umożliwi zastosowanie płaszcza otwartego co zwiększy bezpieczeństwo zestawu.
    Na pokrywie oczywiście zamontowane zostanie mieszadło.
    Opróżnianie kadzi przez zawór 1,5".

    Uzupełnieniem kadzi zacierno-warzelnej będzie filtro-fermentor odpowiedniej pojemności. Wpadłem na pomysł połączenia w jedntym elemencie kadzi filtracyjnej i tanko-fermentora stożkowego. Oczywiście wkład filtracyjny będzie demontowany do fermentacji.
    Konieczna będzie również pompa oraz chłodnica przeciwbieżna.
    Nie mam jeszcez dopracowanego systemu zraszania młóta wodą o odpowiedniej temperaturze podczas filtracji.
    Przy tej objętości warki będe warzył kolejną gdy bierząca trafi do flaszek i zwolni się filtro-fermentor.

    A oto wspomniany kociołek:
    (na dniach zabieram sie za renowację oraz prace ślusarskie)
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez Wesoly; 2004-11-25, 11:39.
    Pozdrawiam, Wesoły
  • lukuj
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.07
    • 320

    #2
    Odp: "Mini" browar - projekt

    Wesoly napisał(a)
    Witam!

    W płaszczu umieszczę olej transformatorowy, lub inną ciecz, która nie zagotuje się przy temperaturze 100-110*C. Takie rozwiązanie umożliwi zastosowanie płaszcza otwartego co zwiększy bezpieczeństwo zestawu.
    Jako "blokowa mrówka" zazdroszczę tym co mogą pomieścić TAAAKĄ aparaturę. Trzymam kciuki za powodzenie projektu.

    PS. zakładając pojemność użyteczną 150l to i tak "kupa masy" do podgrzania. Współczynnik wnikania ciepła przy ogrzewaniu bez przemiany faz np. olejem nie jest zbyt duży. Zakładając max temp oleju 110oC "siła napędowa" procesu np zacierania będzie wynosić około 110-80=30oC. To niewiele...Z gotowaniem będzie jeszcze gorzej, o ile wogóle brzeczka zacznie wrzeć.
    Sorka za "czarnowidzenie", mogę się mylić, jakby co korygujcie.
    Pozdr,
    KETTLER brewery
    www.lukuj.republika.pl

    Comment

    • Wesoly
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.10
      • 371

      #3
      Znajomy ma mi to przeliczyć. Planuję ocieplenie górnej części płaszcza. Jeśli 110*C będzie za mało to się da 150*C. Wypełnienie olejem do 3/4 wysokości. Niestety ogrzewanie parą wodą jest dość drogim interesem dlatego wybrałem olej.
      Palnik będzie 20kW.
      Korzystałem kilka razy z gotowanie w kompieli wodnej i jakoś nie było problemów z doprowadzeniem do wrzenia w wewnętrznym zbiorniku.

      Na razie szukam firmy, która w rozsądnej cenie wykona mi filtro-fermentor. Ceny nierdzewki są jednak powalające
      Pozdrawiam, Wesoły

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Odp: Odp: "Mini" browar - projekt

        lukuj napisał(a)
        ... mogę się mylić, jakby co korygujcie...
        Chyba się nie mylisz, ja też tak sądzę. Dlatego brzeczkę w kotłach warzelnych z płaszczem grzewczym podgrzewa się parą, a nie płynem.

        Comment

        • mirekkk
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.09
          • 101

          #5
          Pozwolę sobie wtrącić moje skromne trzy grosze.
          Przy założeniu mocy 20kW, różnicy temperatur grzania/chłodzenia oleju 20°C, i przyjęciu Cw(oleju)= 0.45 cal/(g*°C) (0.45*0.24*1000=108 J/(kg*°C)) wychodzi skromnie licząc:

          m(oleju)= 20000/(108*20) = 9.26 kg oleju na sekundę, czyli 555 kg oleju na minutę do przepompowania (i do ochłodzenia/ogrzania).

          Trudne to dość zadanie.
          Pozdrawiam,
          Mirek

          Comment

          • Czes
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.06
            • 752

            #6
            Aby Wesoły nam tu całkiem nie posmutniał

            zauważę, że w browarze w Witnicy jeszcze na początku lat 1990-tych kocioł warzelny z powodzeniem ogrzewany był żywym ogniem, a posiadał podobny płaszcz grzewczy, wypełniony bodajże gliceryną.
            O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

            Comment

            • Wesoly
              Porucznik Browarny Tester
              • 2003.10
              • 371

              #7
              Mam już wstępne dane.
              Dostępne są oleje o temperaturze wrzenia 200*C.
              Przy założeniu, że będę utrzymywał temperaturę oleju w płaszczu na poziomie 160-180*C przy palniku gazowym 20kW (są też 24kW i większe) nie będzie problemu z doprowadzeniem do wrzenia brzeczki w kotle.

              Mirekkk:
              Ogrzewany będzie bezpośrednio płaszcz kotła, tak jak napisał Czes "żywym ogniem".
              Pozdrawiam, Wesoły

              Comment

              • slado
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.07
                • 1072

                #8
                Bardzo mi się ten kociołek podoba. Jest to rzeczywiście już mini a nie mikro pojemnik do zacierania. Trzymam kciuki za wdrożenie go do użytku !

                Comment

                • Wesoly
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2003.10
                  • 371

                  #9
                  Instalacja został trochę przeprojektowana.
                  Niestety aktualnie nie mam pomieszczenia na większy kociołek i zbudowałem cos mniejszego.
                  1. Kadź zacierno-warzelna
                  2. Kadź filtracyjna z filtrem szczelinowym
                  3. Dwa tanki stożkowe
                  4. Osprzęt

                  Pojemność nominalna warki 80 (ograniczona pojemnościami tanków)
                  Attached Files
                  Pozdrawiam, Wesoły

                  Comment

                  • Wesoly
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2003.10
                    • 371

                    #10
                    i jeszcze 2 foty:
                    Attached Files
                    Pozdrawiam, Wesoły

                    Comment

                    • przemar
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.09
                      • 74

                      #11
                      Uważaj na poborców akcyzy z takim sprzetem , jeśli sam to wszystko wykonałeś to satysfakcja zwielokrotniona.
                      wychylam aby tanki zawsze były pełne

                      Comment

                      • kangurpl
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.03
                        • 2660

                        #12
                        Mi się podoba
                        Dużo lepsza konstrukcja niż tzw. "Fachowa ...." zamieszczona w innym watku na forum.
                        Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                        "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                        "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19313

                          #13
                          potwierdzam i biję się w piersi

                          Comment

                          • lukuj
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2003.07
                            • 320

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly
                            Instalacja został trochę przeprojektowana.
                            Niestety aktualnie nie mam pomieszczenia na większy kociołek i zbudowałem cos mniejszego.
                            1. Kadź zacierno-warzelna
                            2. Kadź filtracyjna z filtrem szczelinowym
                            3. Dwa tanki stożkowe
                            4. Osprzęt

                            Pojemność nominalna warki 80 (ograniczona pojemnościami tanków)

                            Cieszy oko taki widok, podziwiam profesjonalizm wykonania.
                            KETTLER brewery
                            www.lukuj.republika.pl

                            Comment

                            • Wesoly
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2003.10
                              • 371

                              #15
                              Dzięki.
                              Wszystkie graty powoli są składane do kupy i przy odrobinie szczęścia w ciągu tygodnia będzie pierwsza warka, z której sporządzona zostanie stosowana fotorelacja ze stosownym opisem.
                              Pozdrawiam, Wesoły

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Praha-Hostivař, U továren 31, Rodinný pivovar Vik
                                dadek
                                Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
                                2022-01-15, 04:06
                              • dadek
                                Niemcy, Bischberg, Regnitzstraße 2, Brauerei Zur Sonne
                                dadek
                                Bischberg leży 5 km na północny zachód od Bambergu (autobusem z dworca DB około 15 min.), a browar w samym centrum miejscowości w starych budynkach przy głównej ulicy. Rodzina Schumann będąca właścicielami, chwali się że piwo warzy się tu już od 1587 roku, a obecnie pracuje tu piąte...
                                2025-01-28, 02:04
                              • dadek
                                Hajnówka, Gajowa 1 a, Browar Markowy (nowy)
                                dadek
                                Od 10.08.2020 z zacną ekipą w postaci Promila i Docenta wybraliśmy się na kilka dni Podlasie, m.in. do Hajnówki. Można by powiedzieć - NARESZCIE! Bo niesamowicie sympatyczny człowiek jakim jest właściciel i piwowar browaru Markowego czyli Marek Dziubonos, zapraszał nas już wielokrotnie....
                                2020-09-06, 02:16
                              • ART
                                Jak tworzyć nowe wpisy w dziale Wydarzenia?
                                ART
                                Zachęcam do wprowadzania informacji o nadchodzących wydarzeniach w naszym piwnym świecie.

                                Żeby Wydarzenia wyświetlały się odpowiednio także na liście nadchodzących imprez trzeba poprawnie wypełnić formularz nowego wpisu.

                                Najpierw wybór najodpowiedniejszego działu...
                                2024-10-12, 21:15
                              • heckler
                                Radíkovice, Radíkovice 12, Pivovar na Statku
                                heckler
                                Radikovice to mała wioska położona na zachód od Hradca Kralove. We wiosce krzyżują się ścieżki rowerowe, a jedna z nich prowadzi do miejscowości Hrádek u Nechanic, gdzie można podziwiać ładny zameczek. Wiadomo, że jak są rowerzyści, to na szlakach musi być jakiś wodopój, ot taka...
                                2023-08-25, 07:29
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...